Moet schoolzwemmen verplicht worden? 12
Moet schoolzwemmen verplicht worden?
Saved Read later
Deel dit bericht

Moet schoolzwemmen verplicht worden?

Wie al wat ouder is kent het nog wel: schoolzwemmen. Zwemmen met kleding aan, watertrappelen, schoolslag etc. Het is belangrijk om kinderen te leren zwemmen. Er is een toenemend aantal kinderen die omkomen door verdrinking. Kinderartsen maken zich zorgen hierover. Is het een goed idee om schoolzwemmen weer op te nemen in de roosters?

De zwembaden zijn lang dicht geweest door de corona maatregelen. Er zijn ontzettend veel kinderen die achterstanden hebben opgelopen in de afgelopen tijd. De kinderartsen vinden dit zorgelijk. Juist in de zomer trekken de ouders met hun kinderen erop uit. Een dagje naar het strand, een meer of naar het zwembad. Kinderen die niet kunnen zwemmen lopen een groot risico om in een onbewaakt ogenblik in serieuze problemen te komen in het water.

De meeste ouders sturen hun kinderen naar zwemles op de leeftijd tussen de vier en zes jaar. Voordat een kind een A-diploma haalt ben je gemiddeld anderhalf jaar verder. Als men dan nog een B-en C-diploma wil halen komt daar nog een half jaar bij. Dit schrijft de Consumentenbond in een artikel over zwemles.

Bekijk ook:
Dit bedrag kost een tbs-behandeling per jaar

Kosten zwemles voor veel ouders te duur

Je kind op zwemles doen is niet goedkoop. Als je je kind het A-diploma wil laten behalen ben je al rond de vijfhonderd euro kwijt. In sommige gemeenten zijn de kosten om een zwemdiploma te halen nog hoger. Er zijn gezinnen die dit niet kunnen betalen.

Het weerhoudt ouders ervan om hun kind op zwemles te doen. Er zijn wel kortingskaarten die de gemeente uitgeeft aan gezinnen die moeite hebben om de kosten te betalen, maar vaak kunnen ouders het dan nog niet betalen. Ook zitten steeds meer gezinnen in serieuze geldnood en hebben zij het geld hard nodig om hun kinderen te voeden en te kleden.

Geen verplichting vanuit de overheid voor schoolzwemmen

Op dit moment is er geen verplichting vanuit de overheid om scholen te laten zorgen dat zij hun leerlingen zwemles geven. De school moet deze kosten dan ook zelf betalen als zij het toch willen opnemen in hun lesprogramma. Veel scholen doen dit niet omdat het veel tijd en geld zou kosten. Ook vinden zij de verantwoordelijkheid te groot. In het geval er een ongeval gebeurt tijdens het schoolzwemmen, wordt de leraar verantwoordelijk gehouden.

Deel dit bericht
Read later

One Comment

  1. Avatar fotoNick Reply

    Alle kinderen moeten gewoon zwemles krijgen, zeker in zo’n land als Nederland met overal water.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.