in

Corona app overheid in augustus te downloaden

Vanaf 1 september is de app landelijk te gebruiken

Corona app overheid
Sergio Monti © / 123rf.com

De corona app van de overheid is bijna klaar. Uit een tijdlijn die het ministerie van Volksgezondheid heeft gepubliceerd blijkt dat de app naar verwachting op 1 september landelijk beschikbaar is. Vanaf 17 augustus is de corona app al te downloaden, maar deze is dan nog niet volledig te gebruiken.

Corona app overheid

De corona app van de overheid heet CoronaMelder. Deze app moet mensen waarschuwen als zij in de buurt zijn geweest van een besmet persoon, maar alleen als deze persoon ook de app heeft. Het ministerie benadrukt dat het gebruik van de app vrijwillig is. Een ander mag jou dan ook niet dwingen om de app te gebruiken. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan dat horeca ondernemers een gast dwingen om de CoronaMelder te gebruiken voordat zij het restaurant in mogen.

Hoe werkt de CoronaMelder-app?

De corona app gebruikt Bluetooth om gegevens uit te wisselen met andere gebruikers. Er ontstaat op deze manier een logboek van smartphones die bij elkaar in de buurt zijn geweest. Wanneer iemand achteraf besmet blijkt te zijn, kan de gebruiker samen met de GGD een waarschuwing sturen aan gebruikers in het logboek. Zowel de gebruiker als de GGD kunnen niet zien wie er precies gewaarschuwd is.

Lees ook:
Vogelspin gevonden in bakje druiven Albert Heijn

Hoe zit het met privacy?

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft nog geen oordeel gegeven over de privacyrisico’s. De app zal dan ook pas uitgegeven worden wanneer dit is gebeurt. De toezichthouder verwacht nog enkele weken nodig te hebben om het onderzoek af te ronden. Ook de GGD’s zijn nog niet voorbereid op wat de introductie van de app voor hun zal betekenen.

Corona app downloaden

Vanaf 17 augustus kan de CoronaMelder gedownload worden uit de App Store en Play Store. De CoronaMelder is dan echter nog niet volledig te gebruiken. Signalen kunnen wel al uitgewisseld worden waardoor er een logboek ontstaat. Alleen de GGD-regio’s Twente en Rotterdam Rijnmond kunnen op dat moment meldingen versturen betreffende de mogelijke besmetting. Op 1 september kan de CoronaMelder app landelijk gebruikt worden. Mensen uit andere regio’s, die in de buurt zijn geweest van een besmet persoon van de GGD-regio Twente of Rotterdam Rijnmond kunnen wel een melding krijgen.

 

Bekijk ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit zijn de 10 domste zelfmoorden ooit

Kun je niet in slaap komen?