in ,

Meerdere patiënten met hersenbeschadiging na milde coronaklachten

Onderzoekers waarschuwen dat artsen hier al gauw overheen kijken

hersenbeschadiging na corona
Kateryna Kon© / 123rf.com

Het lijkt maar niet op te houden. Britse neurologen hebben geconstateerd dat patiënten die na besmetting met het virus slechts milde symptomen hadden, bij nader onderzoek hersenbeschadiging bleken te hebben. Deze hersenbeschadiging zou een gevolg zijn van het coronavirus.

Hersenbeschadiging na corona

Covid-19 tast volgens de neurologen de hersenen aan op een manier die zij nog niet eerder gezien hebben bij andere virussen. Tijdens het onderzoek zijn er 40 patiënten ontdekt waarbij de complicaties uiteenliepen van hersenontstekingen tot beroertes. Zij hadden allemaal slechts milde symptomen van het coronavirus. Soms was het zelfs zo dat de hersenziekte het enige symptoom was. Volgens het onderzoek is er ook een stijging in het aantal gevallen van Acute gedissemineerde encefalomyelitis (Adem). Dit is een zeldzame autoimuunziekte die enigszins overeenkomst vertoont met multiple sclerosis en de hersenen aantast.

corona en hersenbeschadiging

Zeldzaam symptoom

De onderzoekers willen artsen vooral op de hoogte brengen van dit gevolg zodat er niet overheen gekeken wordt. De symptomen van hersenbeschadiging door het virus kunnen ook gezien worden als verschijnselen die veelal gezien worden als symptomen die horen bij het herstelproces van het coronavirus.

Bekijk ook:
Poll: Ben je tevreden over de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen?

De precieze omvang van de aantasting van de hersenen is nog onduidelijk. Veel patiënten die in het ziekenhuis liggen zijn te zwak om hersenonderzoek te ondergaan.Bij de Spaanse griep is dit ook al gebeurt. Naar verluidt hebben toen een miljoen mensen hersenziektes ontwikkeld.

Details coronavirus

In eerste instantie werd er gedacht dat het coronavirus zich in de luchtwegen nestelde, maar het blijkt achteraf dat dit werkelijk in de bloedbanen is. Het virus kan uiteindelijk dus elk orgaan aantasten. Er schijnen ook twee verschillende varianten van het coronavirus te zijn: de Wuhan versie en de Italiaanse versie. De Italiaanse versie is een mutatie van het Wuhan-virus en ook veel meer besmettelijk dan het originele virus. Dit is ook de reden dat het in Europa fout gegaan is.

Medici gingen ervan uit dat zij te maken hadden met de Wuhan-variant, en dachten dus ook dat het wel mee zou vallen met de verspreiding. De Italiaanse versie heeft daardoor de vrije loop kunnen krijgen in Europa. Het virus is nog steeds niet klaar met muteren. Er wordt verwacht dat er nog meer varianten zullen komen die nog dodelijker zijn, maar ook versies die juist minder gevaarlijk zijn.

Bekijk ook:
10 Pandemieën in de geschiedenis

 

Bekijk ook:

Geschreven door Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Huidhonger? Je bent écht niet alleen

Bizarre instructie voor pakjesbezorger