Amerikaanse bedrijven in China met het mes op de keel 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Amerikaanse bedrijven in China met het mes op de keel

Amerikaanse bedrijven in China hebben het niet bepaald makkelijk. De situatie heeft een spanningsveld teweeggebracht tussen Chinese uitgangspunten en het beleid van de Amerikaanse bedrijven.

De gevallen hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is dat China graag wil hebben dat Amerikaanse bedrijven hun plaats wel kennen en niet “te vrij” hun standpunten delen zoals zij dat zouden willen doen. De spanningen tussen Taiwan en Hong Kong spelen daarbij een belangrijke rol.

Apple maakt buiging

Het is heel moeilijk om een vuist te maken tegen de invloed van de Chinese overheid. De bedrijven hebben natuurlijk de keuze om in alle vrijheid te vertrekken, maar China is simpel weg een heel aantrekkelijke en gigantische markt. Vertrekken gaat niet zo makkelijk daar er heel veel geld mee gemoeid gaat. Aan de ander kant kan er ook gesteld worden dat blijven betekent dat je naar de pijpen van de Chinese overheid zal moeten dansen en die heeft niet veel van democratische sentimenten. Apple heeft het aan den lijve moeten ondervinden. Apple heeft de afgelopen periode meerdere keren moeten buigen. Apps die ondersteunend waren naar protesten van Hong Kong werden meermaals uit de Apple store gehaald, in opdracht van de Chinese regering en kreeg Apple meermaals een waarschuwing van de Chinese regering.

Bekijk ook:
Hoop, lef en trots: Dit zijn de plannen van het nieuwe kabinet

Politiek Oorlog VS en China

Dit alles mag gerust geplaatst worden in de politieke oorlog tussen China en de Verenigde Staten aan de ene kant. Los van dat China zijn politieke agenda veilig probeert te stellen is het zo dat de druk op Amerikaanse bedrijven in China de laatste tijden is toegenomen. Op die manier probeert China reciprociteit toe te passen met betrekking tot maatregelen die President Trump heeft afgekondigd tegen China. De maatregelen van President Trump hebben ervoor gezorgd dat China’s positie op de markt veranderd is in een niet-gunstige uitgangspunt, daar zijn de Chinezen alles behalve blij mee. Het resultaat is dat er naar andere methodes moet worden gezocht om Amerika op de gevoelige snaar te raken.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.