in , , ,

Facebook in VS naar de rechtszaal om verzamelen gebruikersinformatie

Is het je ooit opgevallen dat Facebook verdacht veel van jou weet? Wanneer je iets opzoekt op het internet, staat dit een paar minuten later gelijk als gesponsorde advertentie op je feed. Dat is niet voor niets. Facebook houdt bepaalde dingen bij. Daar moeten zij zich nu voor verantwoorden in de VS.

Voor de rechter

Op basis van de wet van Californië kan Facebook aangeklaagd worden in de VS. De Facebook-gebruikers klagen Facebook aan omdat deze hun zou volgen op andere websites door vind-ik-leukknoppen. Het bedrijf zou hiermee informatie over het surfgedrag verzamelen en dit gebruiken om advertentieprofielen op te stellen.

De gebruikersprofielen laten zien wat iemand leuk of niet leuk vindt, en wat voor interesses de gebruiker heeft gedurende een langere periode. De gebruikers hebben hierbij niet de mogelijkheid om ongevraagde verkenning van deze onderwerpen te beheersen of te voorkomen.

Al eerder een rechtszaak geweest

Dit is niet de eerst keer dat Facebook aangeklaagd wordt. In 2017 besloot de rechtbank in Californië in het voordeel van het bedrijf. De aanklagers hadden toen geen juridische basis om zich te beroepen op financiële schade die zij opgelopen zouden hebben.

Bekijk ook:
De grote boom van videoslots in de online games

Een woordvoerder van Facebook laat dan ook weten dat zij de zaak ongegrond vinden en dat het bedrijf zich altijd zal verdedigen tegen dit soort beschuldigingen. In januari heeft Facebook het voor Nederlandse gebruikers inzichtelijk gemaakt welke informatie zij precies verzamelen over het surfgedrag.

Contributor

Geschreven door Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

      trauma helikopter

      Meisje (6) per traumahelikopter vervoerd na aanval 2 rottweilers

      Dit zijn de engste plekken op aarde