in , , ,

Facebook in VS naar de rechtszaal om verzamelen gebruikersinformatie

Is het je ooit opgevallen dat Facebook verdacht veel van jou weet? Wanneer je iets opzoekt op het internet, staat dit een paar minuten later gelijk als gesponsorde advertentie op je feed. Dat is niet voor niets. Facebook houdt bepaalde dingen bij. Daar moeten zij zich nu voor verantwoorden in de VS.

Voor de rechter

Op basis van de wet van Californië kan Facebook aangeklaagd worden in de VS. De Facebook-gebruikers klagen Facebook aan omdat deze hun zou volgen op andere websites door vind-ik-leukknoppen. Het bedrijf zou hiermee informatie over het surfgedrag verzamelen en dit gebruiken om advertentieprofielen op te stellen.

De gebruikersprofielen laten zien wat iemand leuk of niet leuk vindt, en wat voor interesses de gebruiker heeft gedurende een langere periode. De gebruikers hebben hierbij niet de mogelijkheid om ongevraagde verkenning van deze onderwerpen te beheersen of te voorkomen.

Al eerder een rechtszaak geweest

Dit is niet de eerst keer dat Facebook aangeklaagd wordt. In 2017 besloot de rechtbank in Californië in het voordeel van het bedrijf. De aanklagers hadden toen geen juridische basis om zich te beroepen op financiële schade die zij opgelopen zouden hebben.

Een woordvoerder van Facebook laat dan ook weten dat zij de zaak ongegrond vinden en dat het bedrijf zich altijd zal verdedigen tegen dit soort beschuldigingen. In januari heeft Facebook het voor Nederlandse gebruikers inzichtelijk gemaakt welke informatie zij precies verzamelen over het surfgedrag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.