Zorg voor een zen-tuin met deze tips 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Zorg voor een zen-tuin met deze tips

Ben je klaar om je tuin eens flink aan te pakken? Als je interieur helemaal is zoals jij het wilt hebben, dan is het een goed idee om lekker tot rust te komen in je eigen zen-tuin. Maar hoe maak je die eigenlijk? In dit artikel helpen we je op weg.

Symboliek is de oorsprong van een zen-tuin

Zen-tuinen bestaan al vele eeuwen. De Ryoan-ji tempel in Kyoto, Japan staat bekend om de beroemdste zen-tuin ter wereld. Deze is naar schatting ruim 500 jaar oud. Op het eerste gezicht is hij niet heel bijzonder. Zo’n 30 x 10 meter aan kleine kiezelstenen waarin lijnen zijn getrokken, met 15 grotere stenen. Maar juist die eenvoud is zo krachtig aan de tuin: het serene ontwerp in combinatie met de symboliek van elk element, daar gaat het om.

Heb je bijvoorbeeld een gezin van 4 personen? Dan kun je twee grotere stenen en twee kleinere stenen in de zen-tuin verwerken die symbool staan voor jullie vieren. Maar iemand anders mag daar ook gerust een eigen interpretatie aan geven. Dat is precies de bedoeling ervan.

Bekijk ook:
Waar moet je aan denken bij het laten bouwen van een aanbouw?

Tot rust komen is het doel

Het typerende harkje van een zen-tuin is bedoeld om de kiezelsteentjes mee te harken. Deze handeling lijkt wel een meditatie en laat je helemaal tot rust komen. Dat is de reden dat je in elke zen-tuin zulke typische lijnen en andere patronen ziet. Die worden gemaakt met de hark.

De natuur is complex en dat geldt al helemaal voor onze drukke levens. Daar is deze tuin een mooie afleiding voor, want die heeft een hypnotiserend en kalmerend effect, met dank aan het ontwerp ervan. Eenvoud staat voorop, maar wel met soms complexe symboliek. Het liefst gebruik je zo weinig mogelijk elementen om je zen-tuin precies te maken zoals je wilt. Of combineer je bestaande tuin met kiezels om het beste uit twee werelden te halen.

Een beetje groen voor extra rust

Anders dan bij andere tuinsoorten spelen tuinplanten bij een zen-tuin geen belangrijke rol. Maar dat wil niet zeggen dat je helemaal geen groen nodig hebt. Sterker nog: met de juiste accenten maak je de tuin precies zoals hij moet zijn en zorg je ook nog beter voor je eigen humeur.

Bekijk ook:
Ontdek de Top Speeltoestellen en Huisjes voor Ultiem Buitenspeelplezier

Uit onderzoek blijkt namelijk dat planten zorgen voor minder stress. Alle kleine beetje helpen in dit geval, dus zorg gerust voor nog meer relaxedheid in die zen-tuin. Vooral onopvallende planten passen hier goed bij en zorgen voor een psychische rust. Bovendien krijg je een lagere bloeddruk van groene planten. Voel je vrolijker dankzij de planten in je zen-tuin!

923

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.