Thuis sporten in de lockdown? Zo krijg en hou je motivatie!

0 Shares

We zitten meer thuis, de sportscholen zijn momenteel dicht, en ja… het is gemakkelijk om dan op de bank te blijven zitten. Sporten in je thuisomgeving, daar heb je een flinke dosis discipline en motivatie voor nodig. Het is niet makkelijk! Sterker nog, veel mensen verliezen nu het ritme. Maar, wellicht kun je na het lezen van dit artikel de draad weer oppakken want deze gouden tips kunnen je écht verder helpen! 

1. Sport samen

De eerste, allerbeste tip om ervoor te zorgen dat jij wél je bed uit gaat om een uurtje te zweten: sport samen! Samen sporten zorgt voor een stok achter de deur, het is namelijk niet leuk voor de ander als jullie afspreken om samen te sporten en vervolgens op het laatste moment afzegt. Zoek dus een maatje om samen mee te trainen, je kunt elkaar motiveren, én het is ook nog eens veel gezelliger.

2. Sport buiten

Het is een psychologisch feit dat je hersenen getriggerd worden zich te gedragen naar de omgeving. Als jij in een sportschool staat, weet heel je lichaam dat jij daar bent om te sporten, en dus gaat je dit veel gemakkelijker af dan thuis. Als jij gaat thuiswerken in je pyjama, ben jij ook hoogstwaarschijnlijk minder productief dan dat je dat gewoon in je werkkleding doet. Het kan dan ook ontzettend fijn zijn om buiten te sporten. Je hebt geen bed/bank/afwas/stoel of andere objecten die in verband staan met alles behalve sporten in zicht, en dus zal je ook makkelijker dat uur volkrijgen! Het kan misschien als een drempel voelen om de deur uit te moeten, maar geloof me, die frisse lucht doet je uiteindelijk hartstikke goed!

3. Stel doelen voor jezelf (kleine doelen!)

Het heeft geen zin om jezelf voor te nemen 6 keer in de week keihard te gaan trainen. Vaak zal dit leiden tot een teleurstelling, omdat het je uiteindelijk niet lukt. Wat wél helpt, is bijvoorbeeld jezelf voor te nemen twee keer per week te sporten. Wees niet te streng voor jezelf, in deze tijden van weinig ritme en regelmaat mag je ook best een beetje flexibel omgaan met dit soort afspreken. Stel kleine, haalbare doelen, en als je merkt dat dit lekker gaat, bouw ze dan op! Wat ook kan helpen is deze doelen te vertellen aan mensen in je nabije omgeving. Vraag ze om jou hierin te stimuleren en te motiveren. Je zal meer druk voelen om tóch te gaan als je er weinig zin in hebt..

4. Maak een lijstje

Maak een lijstje met argumenten waarom je wil dat je gaat sporten. Schrijf álle redenen op waarom je hiermee wilt doorgaan. Je voelt je gezond, wilt afvallen, conditie opbouwen, kracht opbouwen, wilt zorgen voor ritme, regelmaat, of misschien wil je afleiding, en even de deur uit. Dit zijn een aantal voorbeelden, maar bedenk wat jouw beweegredenen zijn om te gaan sporten. Iedere keer als je wakker wordt, of als je het even lastig vindt om door te zetten en te gaan sporten, pak je dit lijstje erbij. Je merkt dat je meer motivatie krijgt omdat je je weer herinnert waarom je was begonnen!

5. Beloon jezelf

Het beloningssysteem, werkt in de opvoeding, maar ook bij jezelf!!! Beloon jezelf. Als het je lukt om drie weken lang je doelen te behalen (bijvoorbeeld twee keer in de week een uur sporten), beloon je jezelf met iets leuks. Een heerlijke maaltijd, een nieuwe sportoutfit, een cheat-dag vol lekkers of gewoon een dagje series bingewatchen, noem maar op. Het kan iets groots zijn, maar ook iets kleins wat jou gelukkig maakt. Spreek met jezelf van te voren al af wat deze beloning dan zal zijn, zodat het je motiveert om dit te behalen!

Ilse

Ik ben Ilse Feringa, wonend in Drachten. Ik studeer momenteel af aan sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben geïnteresseerd in wat er allemaal om me heen gebeurd, trends, ontwikkelingen, de mens. Graag deel ik deze interesse met jullie door te schrijven. Hiernaast hou ik mij in mijn vrije tijd bezig met kunstschaatsen, fitness, mijn bijbaantjes en vooral heel erg veel gezelligheid. Hierover gaan jullie nog veel terugzien in mijn artikelen!

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.