Op afstand de klimaatbeheersing van je woning regelen 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Op afstand de klimaatbeheersing van je woning regelen

Je bent klaar op je werk en gaat naar huis. Als eerste of enige bewoner moet je altijd zelf de thermostaat omhoog zetten wanneer je thuiskomt. In de winter houd je nog een half uurtje je jas aan want het is anders gewoon niet te harden. Het zou toch makkelijk zijn als je even naar huis kunt bellen met het verzoek om de verwarming alvast wat hoger te zetten. Dit is mogelijk, en je hebt er niet eens persoonlijke butler voor nodig! Althans, niet eentje van vlees en bloed… Met smart home verwarming (of verkoeling) in huis kun je op afstand de klimaatbeheersing van je woning regelen.

Waarom niet gewoon de verwarming uit?

Eerste wereld problemen, doe gewoon de verwarming uit wanneer je weggaat, en weer aan als je terugkeert. Dat is ook zo, je kunt ook een olielamp gebruiken in plaats van een LED lamp of een vuurtje stoken in de huiskamer. Sommige mensen zien comfort en praktisch gemak automatisch als extravagant of overbodig, maar wat is er mis met een comfortabele woning? In praktijk vergeten veel mensen de verwarming lager te zetten wanneer ze van huis gaan waardoor de energierekening flink oploopt. Of er zijn veel gezinsleden die allemaal een andere mening hebben op het gebied van temperatuur. Het pand heeft er niets over te zeggen, toch kan een onvoordelige temperatuur tot vervelende problemen leiden zoals schimmel in huis. Zet je vooroordelen over dit soort technologie even een paar graadjes lager, dan zul je de voordelen van klimaatbeheersing vanzelf ontdekken.

De deur uit, de temperatuur lager

Laten we beginnen met ‘geofencing’, dat is weer zo’n technobabbel uitspraak waar je misschien niet zoveel mee kunt. ‘Geo’ staat voor ‘locatie’, ‘fence’ voor hek. Met geofencing plaats je een onzichtbare, digitale omheining om de woning. Wanneer je van huis gaat met je smartphone in je zak, dan ‘weet’ de thermostaat dat de verwarming omlaag mag. Je hoeft zelf niets meer te regelen. Andersom werkt het ook; wanneer je thuiskomt gaat de verwarming vanzelf weer omhoog. Dat is handig, je zult nooit meer vergeten de verwarming uit te zetten. Het wordt nog praktischer wanneer je geofencing koppelt aan een huisautomatiseringssysteem. Dan kun je ook de lampen in- of uitschakelen, de gordijnen bedienen en nog veel meer.

Bekijk ook:
Dit zijn de 5 beste elektrische steps van 2024

Smart home klimaatbeheersing

Onze huizen worden steeds slimmer. Een aantal slimme innovaties merk je niet echt, zo kun je bouwtechnische vernieuwingen niet altijd zien maar ze bieden wel voordeel. Met een smart home installatie kun je veel zaken in huis automatiseren, of op afstand bedienbaar maken, en dat geldt ook zeker voor klimaatbeheersing.

Naast deze mogelijkheden, kun je bijvoorbeeld ook eens denken aan elektrische zonwering, waarbij de zon-en windsensoren automatisch worden afgestemd op het weer. Als de zon schijnt, gaat het zonnescherm naar beneden.

Simme thermostaat

Laten we beginnen bij het centrale middelpunt van de verwarming in huis; de thermostaat. Normaal gesproken stel je zelf de temperatuur in op basis van de omgevingstemperatuur. Het eerste probleem is dat je meestal te laat bent. Je wordt wakker in de ochtend, loopt door een ijskoude woning en de badkamer is pas opgewarmd wanneer je al lang en breed aan het ontbijt zit. Als je op vakantie gaat heb je geen rust want je twijfelt wekenlang of het gas uitgedraaid is en de verwarming omlaag gedraaid. En dan zijn er huisgenoten die het altijd warm hebben, of juist koud. Denk er maar eens over na, bij elkaar opgeteld zijn er flink wat irritaties die te maken hebben met de thermostaat.

Bekijk ook:
Dyson luchtreinigers; de drie beste modellen op een rijtje

Dit los je allemaal op met een slimme thermostaat van merken zoals Honeywell of Nest. Die kun je via een app instellen, ze kunnen ook leren wat het gedrag is van de bewoners. Daarnaast zorgen ze ervoor dat er zo min mogelijk energie wordt verbruikt met toch een aangename omgevingstemperatuur.

Slimme radiatorknoppen

Een nadeel van centrale verwarming is het meten van de temperatuur. Normaal gesproken wordt alleen de temperatuur in de huiskamer gemeten, de radiatoren in de rest van de woning zullen op basis van deze ruimte verwarmen of juist niet. Door de knoppen te draaien kun je proberen om de temperatuur te regelen maar ideaal is het niet. Ook verspil je wederom veel energie wanneer de gehele woning warm is terwijl je de hele avond in de huiskamer zit. Slimme radiatorknoppen zorgen voor ‘decentrale’ verwarming, Somfy en Hitachi hebben in samenwerking speciale radiator knoppen ontwikkeld die je in iedere kamer van het huis kunt installeren. Je bedient ze via de Somfy TaHoma, een ‘bridge’ waar je ook andere smart home apparaten aan kunt koppelen.

Door de thermostaat en de radiatorknoppen te verbinden met de centrale router kun je het klimaat in huis beheersen. Dit werkt niet alleen binnen je eigen netwerk, maar ook buiten de woning. Zo kun je vanuit een hotel in Nieuw-Zeeland de temperatuur in ‘oud’ Zeeland regelen. Of zet de temperatuur alvast iets hoger wanneer je op weg bent naar huis.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.