Besparen op je energierekening? Een nieuwe radiator kopen kan helpen 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Besparen op je energierekening? Een nieuwe radiator kopen kan helpen

De ontwikkelingen in Oost-Europa veroorzaken een sluipende crisis waar we in het westen vrij snel mee te maken zullen krijgen. De gasprijzen zijn de laatste jaren al gestegen, maar de onverwachte situatie in Oekraïne zorgt ook voor problemen binnen onze huizen. Het CBS verwacht bijvoorbeeld dat het gemiddelde Nederlandse huishouden dit jaar bijna 2x zo veel uit zal geven om het huis van warmte te voorzien. Het is tijd om eens flink te besparen op ons energieverbruik.

Hoe onze energierekening zo hoog heeft kunnen oplopen

De internationale handelsprijzen voor gas liepen al hoog op door een grote kloof tussen vraag en aanbod en daar kwam de economische klap door de corona pandemie nog eens bovenop. Afgelopen maand is daar nog een oorlog op eigen continent bij gekomen, waar de grootste leverancier van gas bij betrokken is.. Landen over de hele wereld hebben door het conflict tussen Rusland en Oekraïne massaal besloten om afstand te nemen van het Russische gas. Zo ook Nederland. En dat is niet zonder gevolgen.

Er wordt al druk gesproken over eventuele vergoedingen, vergroening, verduurzaming en het opendraaien van de Groningse gaskraan. Maar voor velen zal het warm stoken van het huis er de komende tijd nog steeds niet in zitten. Om zoveel mogelijk kosten te besparen is meer nodig. Gelukkig kun je zelf al stappen ondernemen om je energierekening omlaag te drukken, ondanks de stijgende energieprijzen.

Zo bespaar je op je energierekening

Goede isolatie van een woning is een essentiële stap om te besparen op de elektriciteitsrekening. Goede dak- en vloerisolatie mogen bijvoorbeeld absoluut niet niet ontbreken. Zonder goede isolatie zullen radiatoren overuren draaien. Daarnaast zijn er natuurlijk nog diverse andere manieren om energie te besparen.

Bekijk ook:
Ontdek de veelzijdigheid van stalen plantenbakken

Sluit bijvoorbeeld altijd de deur. Dit verminderd tocht in huis en daardoor blijft de warmte hangen in ruimtes waar het hoort. Deurdrangers en deursluiters zijn hier handig voor. Hierdoor sluit de deur automatisch en heb je geen last van het dichtslaan van de deur, want deze apparaatjes zorgen ervoor dat de deur rustig sluit.

Overweeg ook eens om bestaande apparatuur te vervangen. Zo kan het kopen van een duurzame radiator grote voordelen opleveren. Radiatoren worden vaak jarenlang niet vervangen omdat ze eigenlijk nooit beschadigd raken. Maar de ontwikkeling van radiatoren heeft in de loop der jaren zeker een lange weg afgelegd. Ga je een nieuwe radiator kopen? Dan heb je tegenwoordig veel zuinigere modellen op de markt. Deze verwarmen de ruimte effectiever en houden de temperatuur ook stabieler. Dat scheelt je uiteindelijk in de energiekosten.

Radiatorfolie is je beste vriend

Geef je radiator wat extra hulp met radiatorfolie. Radiatorfolie lijkt op zilverfolie en is waarschijnlijk een van de gemakkelijkste manieren om meer warmte uit je verwarming te halen. Toch wordt het met enige regelmaat vergeten als energiebesparende tip. Deze folie bevestig je aan de muur of achterkant van de radiator. De warmte kan dan niet meer de muur in trekken, maar wordt de kamer in gereflecteerd. Daardoor krijg je meer warmte voor hetzelfde verbruik, waardoor je totale energieverbruik omlaag gaat. Het duurt namelijk veel minder lang voordat je ruimte verwarmd is.

Een radiator kopen en toch besparen: hoe werkt het?

Je kunt natuurlijk al flink besparen door efficiëntere radiatoren te kopen en die te voorzien van radiatorfolie, maar je kunt ook kijken naar radiatoren met slimme opties. Er bestaan radiatoren en thermostaten met slimme functies of een automatische klok. Deze schakelen de verwarming zelf in en uit, afhankelijk van de planning die is ingesteld. Heb je een keer een afwijkend schema? Dan kun je ook de automatische functie uitzetten en de verwarming handmatig bedienen. Een slimme thermostaat is nog handiger: die houdt activiteit in de kamer bij. Is er een tijdje niemand geweest? Dan wordt de verwarming vanzelf uit gezet. Ook ‘s nachts zorgen deze ervoor dat de radiatoren op de juiste temperatuur blijven, zodat je bespaart op de kosten en het minder kost om de ruimte in de ochtend opnieuw te verwarmen.

Bekijk ook:
Creëer je eigen thuisbioscoop: alles over de trendy cinewall met haard

Of rust de radiator uit met radiator ventilatoren. Dit kleine apparaatje gaat aan als de verwarming aan staat. De warmte wordt sneller door de ruimte heen gecirculeerd, waardoor je de verwarming dus minder hard aan hoeft te zetten. Ga je een radiator kopen en wil je daar een radiator ventilator op aansluiten? Dan moet je wel een radiator met een dubbele plaat kopen, anders werkt de ventilator niet. 

Laat ook je huis af en toe goed doortochten

Let er bij het isoleren van je huis op dat je huis ook af en toe voorziet van frisse lucht. Niet alleen voor onze eigen gezondheid is frisse lucht het beste, maar ook je huis heeft er baat bij.  In vochtige ruimtes die geen frisse lucht krijgen ontwikkelen schimmels en bacteriën zich razendsnel. Warmte verspreidt zich daarnaast beter als bij een lage luchtvochtigheid.  Zorg er daarom voor dat de ramen regelmatig  open staan. Combineer het echter niet met de verwarming aan.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.