Investeren in warmtepompen: kosten, voordelen en subsidies uitgelicht 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Investeren in warmtepompen: kosten, voordelen en subsidies uitgelicht

Warmtepompen zijn aan een ware opkomst bezig. Vanaf 2026 is de hybride warmtepomp de standaard voor het verwarmen van woningen. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid kiezen meer en meer mensen voor een dergelijke pomp. Dit hangt uiteraard ook samen met de alsmaar stijgende energieprijzen.

Een ander voordeel van een warmtepomp is de subsidieregeling. In dit artikel vertellen wij je graag alles over de subsidie, maar óók over de voor- en nadelen van een warmtepomp. Tevens laten we je in het kort kennismaken met de verschillende soorten warmtepompen.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een duurzame oplossing voor het verwarmen van je woning. De pomp werkt op elektriciteit, waardoor de pomp géén gebruik van gas hoeft te maken. Juist doordat de pomp niet op gas werkt, is dit een prima alternatief voor een cv-ketel.

Het unieke aan een warmtepomp is de dubbele werking. Aan de ene kant wint een warmtepomp warmte in door koudemiddel te laten verdampen. De vloeistof die hieruit voortvloeit, is gas.

Aan de andere kant wint een warmtepomp warmte door koudemiddel onder een hoge druk te condenseren. Het gas wordt hierdoor omgezet naar vloeistof, waarbij er ook warmte vrijkomt. Met deze warmte wordt vervolgens de woning verwarmd.

Investeren in warmtepompen: kosten, voordelen en subsidies uitgelicht 13

Waaruit bestaat een warmtepomp?

Voor de unieke dubbele werking heeft een warmtepomp meerdere onderdelen nodig:

  • Buitenunit: de buitenunit wordt buiten het huis geplaatst en haalt warmte uit de buitenlucht. Deze warmte wordt vervolgens doorgegeven aan de binnenunit.
  • Binnenunit: de binnenunit van de warmtepomp staat in het huis. Deze unit zorgt voor verwarming van de woning. Bij bepaalde warmtepompen is het mogelijk om de binnenunit te laten schakelen tussen warme- en koele lucht.
  • Boiler: in de boiler van een warmtepomp wordt het warme tapwater opgeslagen. In de moderne warmtepompen zit de boiler veelal verwerkt in de binnenunit.
  • Buffervat: voor de efficiënte werking moet er altijd voldoende verwarmingswater beschikbaar zijn. Dit water wordt opgeslagen in het zogeheten buffervat van een warmtepomp.

Hoe werkt een warmtepomp?

De exacte werking van een warmtepomp is vrij complex. Feit is in ieder geval dat een warmtepomp een unieke en efficiënte werking heeft. Om de werking van de warmtepomp aan te duiden, wijzen wij je graag op onderstaande op onderstaande video. In deze video wordt van A tot Z de werking van een warmtepomp uitgelegd:

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

  • Weinig tot geen gaskosten: dit is niet alleen milieuvriendelijk, maar is kostentechnisch ook erg interessant.
  • Geen schoorsteen meer nodig: bij nieuwbouwhuizen is een warmtepomp ideaal, aangezien er geen schoorsteen meer benodigd is.
  • Interessante subsidiemogelijkheden: zoals je in onderstaande tabel kunt zien, kan de subsidie tot wel 5.000 euro oplopen.
  • Lage onderhoudskosten: ten opzichte van een cv ketel heb je bij een warmtepomp met flink lagere onderhoudskosten te maken.
  • Keuze uit meerdere soorten: op dit moment kun je uit meerdere warmtepompen kiezen. In elke situatie vind je hierdoor een geschikte warmtepomp.

Wat zijn de nadelen van een warmtepomp?

  • Kostbare investering: voor een warmtepomp betaal je minstens 3000 euro. De totale investering kan oplopen tot wel 20.000 euro.
  • Niet voor alle woningtypes geschikt: niet voor elk huis is een warmtepomp een geschikte oplossing. Dit is bijvoorbeeld het geval bij huizen die slecht geïsoleerd zijn.
  • Niet ideaal bij koud weer: in de koude wintermaanden is het rendement van een warmtepomp een stuk lager.

Wat denk je van de voordelen en nadelen van een warmtepomp? In veel situaties is een warmtepomp kostentechnisch en milieutechnisch een prima optie.

Bekijk ook:
Snij in de gasrekening met infrarood verwarming

Wat kost een warmtepomp?

De investering in een warmtepomp is een behoorlijk forse investering. Enerzijds komt dit door de revolutionaire techniek en anderzijds door de productiekosten. Omdat een warmtepomp uit meerdere onderdelen bestaat, is het bovendien een behoorlijk groot ‘geheel’. Ook dat uit zich in de relatief forse prijzen.

Maar, er is gelukkig altijd licht aan het einde van de tunnel. Voor een warmtepomp moet je vrij veel geld betalen, maar je kunt ook genieten van een flinke subsidie. In onderstaande tabel vind je hier meer informatie over:

Soort warmtepompPrijs (inclusief installeren)Subsidie
Hybride warmtepomp (3 tot 12 kW)4.500 tot 6.000 euro2.400 tot 3.750 euro
Ventilatiewarmtepomp (5 kW)3.330 tot 4.700 euro2.250 tot 2.700 euro
All-electric luchtwarmtepomp (3 tot 12 kW6.500 tot 14.000 euro2.400 tot 3.750 euro
All-electric bodemwarmtepomp (4 tot 16 kW)8.500 tot 19.500 euro4.200 tot 5.700 euro

Zoals je kunt zien, lopen de prijzen van de warmtepompen behoorlijk uiteen. Dit heeft onder meer met het soort warmtepomp te maken; daar komen we verderop graag nog even op terug.

Daarnaast speelt ook de manier van installeren een belangrijke rol. Kies je bijvoorbeeld voor een bodemwarmtepomp? Dan moet de installateur een behoorlijk diep gat boren. Een installateur doet dit dan ook alleen voor meerdere woningen of voor grotere gebouwen.

Hoe zit met het subsidie op een warmtepomp?

De Nederlandse overheid ziet de voordelen van een warmtepomp zelf ook in. Met het oog op de duurzaamheid verschaft de overheid daarom een subsidie. Wat de hoogte van deze subsidie is, hangt ook van meerdere factoren af. Deze subsidie draagt overigens de naam Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

In de basis hangt de subsidie van twee factoren af: de energieprestatie en het type warmtepomp. Om in aanmerking voor deze subsidie te komen, moet de pomp aan meerdere eisen voldoen:

  • De warmtepomp moet een onderdeel van een verwarmingstoestel vormen.
  • De warmtepomp mag géén lucht-luchtwarmtepomp zijn
  • Het ruimteverwarmingstoestel mag een vermogen van maximaal 70 kW hebben
  • De warmtepomp moet geïnstalleerd zijn door een deskundige installateur
  • Het verwarmingstoestel moet voorzien zijn van technische documentatie, een productkaart en een etiket

Het rendement van een warmtepomp

De koop van een warmtepomp kent vaak één van de volgende twee redenen: iemand wil zijn/haar huis verduurzamen of iemand wil besparen op zijn/haar gas- en elektriciteitsrekening.

Door voor een warmtepomp te kiezen, geniet je van een flink rendement. Onderzoek heeft uitgewezen dat het rendement tot wel 400% op kan lopen. Wat het exacte rendement is, hangt wederom van het soort pomp af. In onderstaande tabel zie je het verschil tussen een cv ketel, een hybride warmtepomp en een ventilatie warmtepomp:

SoortEnergieverbruik per jaarCO2 uitstoot per jaar
CV ketel1.500 m3 gas2.800 kilo
Hybride warmtepomp750 m3 gas + 1600 kWh2.200 kilo
Ventilatiewarmtepomp800 m3 gas + 1600 kWh2.285 kilo

Met andere woorden: een hybride warmtepomp verbruikt de helft minder gas dan een cv ketel. Zeker met de huidige prijzen levert dit een indrukwekkende besparing op.

Kies je voor een all electric warmtepomp? Dan is het rendement nog hoger. Bij geen enkele warmtepomp is het noodzakelijk om gas te gebruiken, waardoor je sowieso veel geld op de gasrekening bespaart. Bijkomend voordeel is dat een warmtepomp een stuk minder CO2 uitstoot.

Kortom: door voor een warmtepomp te kiezen, ben je milieubewust en financieel verstandig bezig

Bekijk ook:
De beste tips voor een duurzame en bewuste leefstijl

De verschillende soorten warmtepompen op een rijtje

Heb je mogelijk interesse om een warmtepomp aan te schaffen? Dan is het zaak om een goede vergelijking te maken tussen de verschillende soorten pompen. De verschillende soorten lichten we in het kort even toe.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met de cv ketel. De pomp zorgt zelf in nagenoeg alle gevallen voor de benodigde warmte, maar kan altijd nog een beroep doen op de cv ketel. Dat laatste is wel zo prettig als het buiten bijvoorbeeld erg koud is. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een warmtepomp, aangezien dit een ideale ‘tussenstap’ is.

Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiepomp is een relatief kleine warmtepomp. Deze pomp is in staat om warmte uit de ventilatielucht te halen, waarna deze warmte in huis verdeeld kan worden. Belangrijk voordeel van een ventilatiewarmtepomp is het gunstige prijskaartje. Houd echter wel rekening met een minder hoog rendement.

Elektrische warmtepomp

Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor een complete verwarming van huis en water. Voor deze pomp heb je sowieso geen ketel meer nodig, waardoor de gasrekening helemaal naar het nulpunt daalt. Her en der wordt deze pomp ook aangeduid als ‘all electric pomp’ en ‘combi warmtepomp’.

Aardwarmtepomp

In een enkele situatie is de aardwarmtepomp de beste optie. Voor deze warmtepomp is het noodzakelijk om een diep gat in de grond te boren; voor dit systeem is namelijk grondwater en aardbodem nodig. Middels een buizensysteem kan de warmte vervolgens naar de woning getransporteerd worden.

Wat is een hybride warmtepomp?

Op dit moment is de hybride warmtepomp één van de meest gekozen varianten in Nederland. Dit komt onder meer door de werking en doordat het een ideale tussenstap is. Veel mensen willen naar een woning zonder aardgas, maar die stap in één keer zetten is iets teveel van het goede. Door voor een hybride warmtepomp te kiezen, zet je echter een prima tussenstap.

Bijkomend voordeel is dat je een hybride warmtepomp in 99% van de gevallen kunt gebruiken. Alleen als het buiten echt koud is, moet de cv ketel bijspringen. Dit is echter alleen het geval als de temperatuur net iets boven het nulpunt is. Hoe vaak komt dat nou in ons land voor?

Enkele belangrijke kenmerken van een hybride warmtepomp op een rijtje:

  • Besparing van 40 tot 60 procent. Met een hybride warmtepomp bespaar je 40 tot 60 procent op het gasverbruik.
  • Een hybride warmtepomp heeft altijd een buitenunit. Je kunt zo’n unit vergelijken met de unit van een airco. Voor zo’n unit moet je in ieder geval voldoende ruimte vrijmaken in je tuin.

Is het altijd aan te raden om voor een hybride warmtepomp te kiezen? Nee, dat is niet het geval. Mocht de gemeente binnenkort je woning op een warmtenet aansluiten, kun je beter wachten met een warmtepomp.

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.