Tips om energie te besparen 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Tips om energie te besparen

Met LED tuinverlichting kun je het gehele jaar genieten van sfeer in de achtertuin. Met een uitgebreid assortiment buitenlampen zul je erin slagen de buitengevel van een gebouw en het eigendom doeltreffend en visueel in scène te zetten. Buiten- en tuinverlichting fungeert niet alleen als bescherming tegen inbrekers, maar ook als designelement en als energiebesparend middel.
Er zijn verschillende soorten tuinverlichting. Denk hierbij aan wandlampen, lichtslangen, prikspots, schijnwerpers met sensor en schijnwerpers zonder sensor. LED buitenverlichting is erg trendy en verovert de verlichtingsmarkt meer en meer. Maar waarom is dat en welke voordelen kent LED buitenverlichting?

Duurzaamheid & Lage warmteontwikkeling

Lampen met LED technologie hebben een zeer lange levensduur. Zelfs relatief goedkope LED lampen hebben een levensduur van 15.000 uur. Modellen met hoogwaardige LED's halen zelfs tot 60.000 uur. In tegenstelling tot conventionele lampen gaan LED lampen niet gewoon uit, maar schijnen simpelweg minder fel nadat hun levensduur is verstreken.
Ondanks de enorme lichtsterkte van LED lampen, genereren ze veel minder warmte dan halogeen- of gloeilampen. Terwijl bijvoorbeeld een halogeenlamp tijdens het gebruik niet mag worden aangeraakt omdat hij extreem heet wordt, blijft LED buitenverlichting redelijk koel. Modules met een hoog vermogen kunnen echter ook hogere temperaturen bereiken en vereisen passende koeling.

Bekijk ook:
De vijf hipste planten van dit moment

Laag energieverbruik & helderheid

LED tuinverlichting verbruikt tot 80% minder energie dan reguliere lampen dankzij de hoge efficiëntie (lampen tot ca. 100 lm/W; modules nog hoger).
Dit maakt ze niet alleen bijzonder efficiënt, maar ook milieuvriendelijk. Terwijl je bij spaarlampen altijd een bepaalde tijd moet wachten voordat ze hun volle lichtsterkte ontwikkelen, geven LED lampen hun volle lichtsterkte onmiddellijk af.
Dit is bijzonder voordelig op plaatsen waar slechts gedurende korte tijd licht nodig is. LED-lichtbronnen zijn daarom bijzonder geschikt voor intelligente verlichtingsregeling met bewegings- of aanwezigheidsdetectoren.

Ecologie

Een ander voordeel van LED tuinverlichting is het feit dat LED verlichting geen kwaadaardige stoffen bevatten, zoals kwik en andere metalen, die in spaarlampen worden aangetroffen en gevaarlijk zijn voor het milieu.

De LED lampen zijn 100% recycleerbaar en helpen de uitstoot van koolstofdioxide te verminderen. De chemische verbindingen in deze lampen, die verantwoordelijk zijn voor de kleur van de verlichting (luminofoor), zijn niet schadelijk voor het milieu.

Bekijk ook:
Trending: Shutters als raambekleding

Efficiëntie van LED tuinverlichting

LED tuinverlichting is tegenwoordig de meest energie-efficiënte bron met een veel lager energieverbruik (elektriciteit) dan gloeilampen, fluorescentielampen, metahaloïde- of kwiklampen, met een verlichtingsefficiëntie van 80-90% in vergelijking met traditionele verlichting.
Dit betekent dat 80% van de toegevoerde energie wordt omgezet in licht, terwijl 20% verloren gaat of wordt omgezet in warmte. Het rendement van een normale gloeilamp is 5-10% – wat betekent dat slechts deze hoeveelheid van de toegevoerde energie in licht wordt omgezet.

Breed scala aan kleuren

LED lampen kunnen verschillende lichtkleuren produceren; een breed spectrum van wit licht, variërend van warm wit tot neutraal wit en koel wit.
Gekleurd licht is ook mogelijk met de zogenaamde RGB-lichtbronnen, waarmee elke gewenste kleur kan worden ingesteld. In de LED tuinverlichting is er de mogelijkheid om elke kleur licht te kiezen. De basiskleuren zijn wit, rood, groen en blauw, maar dankzij de huidige technologische vooruitgang kunnen nu alle kleuren worden aangevraagd.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.