in

Heb je een verkeersboete? Bezwaar maken kan lonen!

Je kent het wel: je bent je van geen kwaad bewust en toch krijg je opeens een briefje van het CJIB met een bekeuring voor het een of ander.

Een snelheidsovertreding, door rood gereden, je telefoon in je hand of iets anders wat valt binnen de overtredingen die onder de ‘Wet Mulder’ vallen. In de regel is het maar weer gewoon betalen, maar wanneer je toch ernstige twijfel hebt over de rechtmatigheid van de prent kun je natuurlijk ook bezwaar maken.

9,2 miljoen boetes

Jaarlijks worden er zo’n 9,2 miljoen boetes door het CJIB, het Centraal Justitieel Incasso Bureau, verzonden. Dat representeert een bedrag van 754 miljoen euro wat naar de schatkist gaat. Maar heb je nou echt twijfel over de bekeuring, dan kun je bezwaar maken. Vorig jaar waren er zo’n 330.000 bezwaren die naar het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie werden gestuurd. Op dit moment zijn nog niet alle bezwaren beoordeeld, maar er zijn wel al ruim 107.000 bezwaren toegewezen. Met een gemiddeld bedrag van 75 euro betekent dit dat de overheid zo’n 8,5 miljoen euro aan onterecht opgelegde boetes misloopt.

Bekijk ook:
Herenkapsels 2021: de populairste kapsels voor mannen

Wanneer bezwaar maken?

Uiteraard kun je het beste bezwaar maken wanneer je er echt van overtuigd bent dat je zelf geen overtreding hebt begaan. Maar het is natuurlijk ook handig om even goed te kijken wat er nou precies op de brief van het CJIB wordt aangegeven. Een mooi praktijkvoorbeeld is de situatie wanneer je op een weg voor een snelheidsovertreding bent geflitst, maar er op de betreffende weg op verschillende delen ook verschillende maximumsnelheden gelden. Het loont dan zeker de moeite om te kijken of er een locatie bij de boete staat vermeld. Is dat namelijk niet het geval, bijvoorbeeld bij een mobiele flitser, dan kun je erop wijzen dat jij je op de betreffende weg steeds keurig aan de snelheid hebt gehouden en het niet duidelijk is waar je bent geflitst. Laat ze maar aangeven waar je bent geflitst.

Wel altijd eerst betalen

Overigens heeft het aantekenen van bezwaar geen ‘opschortende werking’. Dat betekent dat je sowieso binnen de daarvoor aangegeven termijn moet betalen. Wordt je bezwaar toegewezen, dan krijg je het bedrag, inclusief de administratiekosten, teruggestort.

Contributor

Geschreven door Marco

Hallo, mijn naam is Marco en sinds 2019 schrijf ik over verschillende onderwerpen en zaken die mij interesseren. Ik ben geboren in Amsterdam, maar woon inmiddels al meer dan 30 jaar in Zoetermeer. Ik ben een groot liefhebber van Amerikaanse sporten (m.n. Honkbal en Basketbal) en schrijf hier bij gelegenheid ook graag over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

      De 7 vreemdste hobby’s ter wereld

      De 5 meest originele escape rooms ter wereld