Wat zijn muien, waarom zijn ze gevaarlijk en wat kun je doen
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat zijn muien, waarom zijn ze gevaarlijk en wat kun je doen?

Inmiddels zijn er alweer een paar zomerse dagen geweest waarop de stranden relatief vol waren. Het zeewater is vlakbij het strand fris en verderop in zee zelfs behoorlijk koud. Maar als het zonnetje zijn best doet, is het beslist mogelijk om ook van het water te genieten. Wie in de afgelopen periode op het strand is geweest, zal ook gemerkt hebben dat de helikopters van de strandwacht gedurende een aantal uren bijna permanent in de lucht zijn. Dat is geen voorzorgsmaatregel, maar pure noodzaak. Het gevaar van muien is in deze periode extra groot.

Zwinnen en muien

Vanaf het strand en in zee merk je het niet direct, maar de zandstranden aan de Nederlandse kust veranderen onder het water in zandbanken. Door het spel van de golven en het getijde ontstaat er een heel gebied van steeds veranderende zandbanken. Naast de zandbanken lopen er geulen, vaak smal en relatief diep. Misschien heb je het wel eens gemerkt als je de zee een eindje inliep, plotseling kan je dan in een veel dieper stuk terechtkomen.

Bekijk ook:
De gevaarlijkste dieren in Nederland

Geulen die parallel lopen aan de kust worden zwinnen genoemd. De geulen die loodrecht op de kust staan, heten muien. Ook bij riviermonden bestaan deze muien. Het woord werd vroeger veel vaker gebruikt en komt nog voor in diverse plaatsnamen zoals IJmuiden, Arnemuiden en IJsselmuiden. De muien waren vaak een voordeel voor vissers- en handelsschepen.

Wat is er nu zo gevaarlijk aan een mui?

Het verschil tussen eb en vloed is behoorlijk aan de Nederlandse kust. Maar omdat er geen rotsen of andere obstakels zijn, lijkt het minder spectaculair dan aan andere kusten. Toch moet er een gigantische hoeveelheid water zich diverse meters terugtrekken. Al dat water zoekt de meest eenvoudige weg en die loopt uiteraard door de muien. Hoe dieper een mui is uitgesleten, hoe sneller het water er doorheen kan stromen. Omdat de zandbanken bijna dagelijks van vorm veranderen, geldt dat ook voor de zwinnen en muien. Sommige muien kunnen tientallen meters vanaf de kust naar de zee lopen. Vooral bij bekende stranden met een licht aflopende bodem is dit het geval.

Bekijk ook:
10 Mooie maar rustige stranden in Nederland

Wat moet je doen als je door een mui wordt gegrepen?

De automatische reactie van een zwemmer of badgast die door een mui wordt gegrepen is om zich te verzetten tegen de stroom. Dat is echter zelfs voor de beste zwemmer zinloos. De kracht van de stroming in een mui is zo groot dat een mens alleen zijn krachten verspilt en toch kansloos wordt meegesleurd. De enige optie is dan ook om toe te geven aan de stroming, je mee te laten voeren en schuin uit de mui te zwemmen totdat deze geheel verdwenen is. Daarna zwem je kalm en gericht terug naar het strand. In de lente is het zeewater, zeker een aantal meters van het strand, nog behoorlijk koud. Als je via een mui verder de zee bent ingetrokken is het ook belangrijk om energie te bewaren. Door de kou zullen je spieren snel energie verliezen. Als je te snel zwemt, verkrampen je spieren en kan je waarschijnlijk niet meer verder.

Hoe red je iemand uit een mui?

Het is uiteraard een automatische reactie om te proberen iemand zelf uit een mui te redden als je dat ziet gebeuren. De kans dat jij ook in de problemen komt als je erachter aan springt is groter dan dat je feitelijk hulp kan verlenen. Ieder jaar moeten er tientallen mensen uit het water worden gehaald nadat ze in een mui terecht komen. Daarbij komen ook jaarlijks meerdere mensen om, vaak bij een poging om een ander te redden. De enorme krachten die bij een mui horen, worden vaak onderschat. Zie jij het gebeuren, blijf dan kalm en informeer de reddingsdiensten. Hoe beter jouw info is, hoe groter de kans op een goede afloop.

Bekijk ook:
10 feiten en fabels over wat de zon met je doet

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.