hoe is vaderdag begonnen
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe is Vaderdag begonnen?

Op 20 juni vieren we Vaderdag. Alle vaders worden dan lekker verwend, en als ze heel lief zijn geweest krijgen ze zelfs een ontbijtje op bed! Maar hoe is Vaderdag precies ontstaan? Was het een vader die vond dat hij een dag voor zichzelf verdiende? Of wat het een moeder die een goed excuus wou om haar man eens lekker te verwennen? Of was het toch een kind die de vader zo lief vond dat deze wel een speciale dag in zijn naam verdiende?

Zo is Vaderdag begonnen

Het begon allemaal met een vrouw genaamd Sonora Smart Dodd. Zij kwam uit de staat Washington en wou graag haar vader, William Jackson Smart, eren. De beste man was een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog en was weduwnaar geworden. Zijn vrouw was gestorven tijdens de geboorte van hun zesde kindje.

Sonara was 16 jaar tijdens het overlijden van haar moeder. Ondanks alles wat hij heeft meegemaakt, heeft hij nooit opgegeven. Dat kon zijn dochter enorm waarderen, en daar had zij niets meer dan respect voor. Het kon niet makkelijk geweest zijn om als alleenstaande vader zes kinderen op te voeden, waarvan er één net geboren was. Sonora wou dan ook de kracht en het doorzettingsvermogen van haar vader wat aandacht schenken. Moederdag bestond al een jaar eerder, en Sonora vond het dan ook niet anders dan normaal dat er ook een Vaderdag zou zijn.

Bekijk ook:
Een robot als babysit – hoe makkelijk willen we het hebben?

Vaderdag

Zo werd Vaderdag officieel

In 1910 vond de eerste Vaderdag plaats in Spokane, Washington. Er was toen nog geen sprake van een officiële Vaderdag. In 1924 steunde de toenmalige president, Calvin Coolidge, het idee van Vaderdag. Helaas steunde het congres, bestaan uit geheel mannen, het idee niet. Zij wouden niet iets doorvoeren wat mannen zo erg in het zonnetje zou zetten.

Tijdens het presidentschap van Richard Nixon, in 1972, werd Vaderdag een officiële dag. Tegenwoordig wordt Vaderdag bijna wereldwijd op de derde zondag van juni gevierd. Alleen in België wordt dit een week eerder gedaan.

Vaderdag in Nederland

Gelukkig waren we in Nederland al iets eerder bezig met Vaderdag, namelijk vanaf 1937 al. Dit kunnen we ook terugzien in de gedichten van vroeger:

“Gij, Heeren Sigarenfabrikanten. Is dit voor U geen pracht idee, ‘n Vaderdag in ‘t leven te roepen. Dat is toch nog zoo gek niet, hé.”

Toch zag het er vroeger een stuk anders uit, toen vierde we het namelijk in oktober.
In 1948 werd op initiatief van de toenmalige Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten besloten dat Vaderdag verplaatst zou worden naar de derde zondag van juni.

Bekijk ook:
Zo creëer je thuis de ultieme luisterervaring

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.