Wanneer is vuur ontdekt?
Saved Read later
Deel dit bericht

Wanneer is vuur ontdekt?

Wellicht is het niet iets dat je dagelijks bezighoudt, maar misschien heb jij je ook weleens afgevraagd hoe mensen in de prehistorie het vuur hebben ontdekt. Tenslotte is het een gevaarlijk verschijnsel en moeilijk te temmen. Hoe is vuur ontdekt en wanneer dateren we de uitvinding van het vuur? Een recente studie van de Leidse Universiteit maakt meer duidelijk.

Wanneer is vuur ontdekt?

Wanneer is vuur nu eigenlijk ontdekt? Overal ter wereld zijn er mythologische verhalen over deze belangrijke stap in de ontwikkeling van de mensheid. Vaak lijken die verhalen ook op elkaar.

In Europa is de Griekse mythe van Prometheus het bekendste. Prometheus was een titaan, een onsterfelijke halfgod. Zeus, de oppergod gaf hem te opdracht om mensen te maken om de aarde te vullen en tot vermaak van de goden. Na een paar mislukte pogingen werden de eerste mensen van modder gemaakt. Prometheus hield van deze mensen, maar Zeus was minder tevreden. Na een paar kleine conflicten, besloot Zeus de mensen het gebruik van vuur te onthouden.

Bekijk ook:
Voeding uit mythes en fabels, wat weten we erover en hoe speciaal is het?

Prometheus begreep dat daardoor de mens zich niet verder zou kunnen ontwikkelen. Hij stal het vuur uit de woonplaats van de goden en schonk het aan de mensheid. Ook leerde hij hen de geheimen van het vuur zoals om metalen te smelten. Zeus strafte Prometheus zwaar voor de diefstal. Hij werd aan een rots geketend en een gier pikte zijn lever gedurende de dag. De nacht daarop groeide de lever weer aan waardoor de kwelling eeuwig zou doorgaan. Prometheus werd later met toestemming van Zeus bevrijd.

De mensheid zou echter wel eeuwig moeten lijden. Zeus schiep de eerste vrouw en stuurde haar met een doos (vaas) geschenken omlaag. De titanen waarschuwden de mensen om geen geschenken van de goden aan te nemen. Maar de doos van Pandora werd toch geopend en daaruit kwamen ziekte, oorlog, honger en alle kwalen die de mensen nadien zouden teisteren. Onderin de doos zat het enige positieve geschenk: hoop.

Vuur

Een studie van de Leidse Universiteit

Het is vrijwel onmogelijk om te weten te komen waar de mens voor het eerst het vuur leerde gebruiken en hoe dat plaatsvond. Het is echter wel mogelijk om vuurplaatsen archeologisch te dateren. Daarbij bleek dat de eerste vuurplaats ongeveer 400.000 jaar oud is. Een opmerkelijke ontdekking volgde. Vuur werd door mensen over de gehele wereld nadien gebruikt. Dat gebeurde in een voor archeologisch begrippen zeer korte periode van minder dan 50.000 jaar. De kans dat overal op de wereld mensen in een relatief kort tijdbestek bij toeval de toepassingen van het vuur ontdekten, is statistisch gezien vrijwel onmogelijk. Dan blijven er nog een beperkt aantal andere opties over.

1. Meer sociaal contact dan voorheen aangenomen

Tot dusverre was aangenomen dat in de periode waarin het vuur werd gebruikt er maar weinig contacten waren buiten een relatief kleine straal rond de woonplaats. Hierdoor zou het echter onmogelijk zijn dat het vuur zich zo snel over de wereld had verspreid. Volksverhuizingen duurden vaak ook duizenden jaren. Een snelle verspreiding van deze kennis zou alleen mogelijk zijn als er veel meer werd gereisd en ook het delen van kennis meer gewoon was dan tot dusverre is aangenomen.

Bekijk ook:
Dit zijn de grootste mysteries uit de geschiedenis

2. Survival of the fittest

De kennis om met vuur om te gaan zou een enorm voordeel met zich meebrengen in die periode. Mensen die het vuur beheersten zouden een voorsprong hebben gehad op anderen. Zou die kennis in hun genen zijn verankerd en het vuur zich op deze wijze over de wereld hebben verspreid? Daarvoor lijkt de periode van 50.000 jaar veel te kort.

3. Diefstal van het vuur

Veel mythische verhalen bevatten zaken die historici achteraf naar feiten kunnen herleiden als de bovennatuurlijke aspecten buiten beschouwing worden gelaten. Diefstal van het vuur, niet van de goden, maar van de buren zou ook een optie kunnen zijn. Vuur was een machtsfactor en iedere stam zou er veel voor over hebben om die te bezitten. Wellicht is de mythe van Prometheus ook op die oerherinnering gebaseerd. Diefstal zou een snellere verspreiding opleveren dan vreedzaam kennis delen. En wat is nu menselijker?

Bekijk ook:
Diefstal van persoonsgegevens komt steeds vaker voor

Hoe denk jij dat vuur ontstaan is? Laat gerust hieronder een reactie achter.

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.