De populairste studierichtingen in Nederland 12
Saved Read later
Deel dit bericht

De populairste studierichtingen in Nederland

Wat zijn de populairste studies in Nederland? In dit artikel zetten we de populairste studierichtingen in het MBO, HBO en WO voor je op een rij. 

  • Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de studierichting Zorg en welzijn het populairste onder MBO studenten.
  • De studierichting Bedrijfskunde en administratie is het populairste onder zowel HBO als WO studenten.

Populairste studierichtingen MBO 2-4

In 2019 behaalden ruim 141 duizend studenten een diploma op niveau 2, 3 of 4 van het middelbaar beroepsonderwijs. Ongeveer 25 procent van de afgestudeerde MBO studenten deed een studie in de Zorg en welzijn categorie. Denk hier bijvoorbeeld aan de opleiding tot verpleegkundige of de doktersassistent opleiding. Opvallend is de verdeling tussen mannen en vrouwen in deze groep. Het zijn namelijk vooral vrouwen die afstudeerden in de studierichting Zorg en welzijn; ongeveer 86 procent.

De op één na populairste studierichting in het MBO is Economie en administratie. Ongeveer 10 procent van de afgestudeerde MBO studenten deed een studie in deze richting. Deze studierichting is ongeveer even populair bij mannen en vrouwen.

De op twee na populairste studierichting in het MBO is Techniek en procesindustrie. Ongeveer 9 procent van de afgestudeerde MBO studenten deed een studie in deze richting. Het komt waarschijnlijk niet als een verrassing dat deze studierichting veel populairder is bij de mannen. Bij Techniek en industrie studeerden in 2019 – met 97 procent – bijna alleen mannen af.

Zorg en welzijn studie

Populairste studierichtingen HBO

In 2019 behaalden ongeveer 68 duizend studenten een diploma in het hoger beroepsonderwijs. Ongeveer 24 procent van de afgestudeerde HBO studenten deed een studie in de Bedrijfskunde en administratie richting. Deze studierichting is bijna even populair bij mannen en vrouwen, al studeerden er – met 58 procent – net iets meer mannen in 2019 af in deze richting.

De op één na populairste studierichting in het HBO is Onderwijs en pedagogiek. Ongeveer 14 procent van de afgestudeerde HBO studenten deed een studie in deze richting. Deze studierichting is weer veel populairder bij de vrouwen. Ongeveer een kwart van de afstudeerders in deze sector was vrouw.

De op twee na populairste studierichting in het HBO is de Gezondheidszorg. Ongeveer 14 procent van de afgestudeerde HBO studenten deed een studie in deze richting. Ook deze sector is veel populairder bij de vrouwelijke studenten, want in totaal was ongeveer 8 op de 10 afstudeerders in 2019 in deze sector vrouw.

Student

Populairste studierichtingen WO

In 2019 behaalden bijna 46 duizend studenten een master in het wetenschappelijk onderwijs. Ongeveer 22 procent van de afgestudeerde WO studenten deed een studie in de Bedrijfskunde en administratie richting. Hiermee lijken HBO en WO studenten dus grotendeels dezelfde voorkeur te hebben qua studiekeuze. Bedrijfskunde en administratie is nagenoeg even populair bij mannen en vrouwen, al studeerden er – met 54 procent – net iets meer mannen in 2019 af in deze richting.

De op één na populairste studierichting in het WO is Gedrag en maatschappij. Denk hier bijvoorbeeld aan psychologie, sociologie, economie en maatschappijwetenschappen. Ongeveer 17 procent van de afgestudeerde WO studenten deed een studie in deze richting. Deze studierichting is tevens weer veel populairder bij de vrouwen. Ongeveer een 65 procent van de afstudeerders in deze sector was vrouw.

De op twee na populairste studierichting in het WO is de Gezondheidszorg. Ongeveer 10 procent van de afgestudeerde WO studenten deed een studie in deze richting. Ook deze sector is veel populairder bij de vrouwelijke studenten, want in totaal was ongeveer 7 op de 10 afstudeerders in deze sector vrouw.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.