De veranderingen in zorgverzekering 2024: Wat je moet weten en hoe je slim kiest 12
Saved Read later
Deel dit bericht

De veranderingen in zorgverzekering 2024: Wat je moet weten en hoe je slim kiest

Het vinden van de juiste zorgverzekering kan aanvoelen als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Met talloze aanbieders, verschillende dekkingsniveaus en premies, is het geen wonder dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel duiken we in de verwachte veranderingen voor het komende jaar, bespreken we wat ze voor jou kunnen betekenen en bieden we een aantal handige tips om je te helpen weloverwogen beslissingen te nemen.

Waarom je zorgverzekering vergelijken?

Jouw levensstijl, gezondheidstoestand en toekomstplannen zijn niet hetzelfde als die van je buurman, vriend of familielid. Dus waarom zou je genoegen nemen met een ‘one-size-fits-all' zorgpakket?

Bovendien kan het je flink wat geld besparen. De premies en dekkingen variëren sterk per verzekeraar – En zonder zorgverzekering vergelijken, loop je misschien jouw ideale deal mis.

Ken je behoeften

Voordat je je in de wereld van de zorgverzekeringen begeeft, is het essentieel om je eigen gezondheidsbehoeften te kennen. Ben je een sportfanaat die mogelijk fysiotherapie nodig heeft, verwacht je bepaalde medische ingrepen, of ben je van plan om een gezin te stichten?

Door hier vooraf over na te denken, kun je gericht zoeken naar zorgpakketten die dekking bieden op de gebieden die voor jou belangrijk zijn.

Basisverzekering en aanvullende verzekeringen

In Nederland is de basiszorgverzekering verplicht, en de dekking ervan is bij wet geregeld. Dit betekent dat wat er in het basispakket zit voor iedereen gelijk is. Maar let op: de premie kan verschillen per verzekeraar.

Daarnaast zijn er de aanvullende verzekeringen. Deze zijn vooral handig als je specifieke zorgbehoeften hebt die niet door de basisverzekering gedekt worden. Denk hierbij aan tandartscontroles, alternatieve therapieën of een bril of contactlenzen.

Aanvullende verzekeringen vergen wat extra huiswerk, aangezien de verschillen tussen zorgverzekeraars hier pas echt beginnen op te vallen.

Eigen risico

Het standaard eigen risico is een ander belangrijk punt om in overweging te nemen. Dit is het bedrag dat je eerst zelf moet betalen voordat de zorgverzekering de kosten dekt. Je kunt ervoor kiezen om je eigen risico vrijwillig te verhogen in ruil voor een lagere premie.

Dit kan aantrekkelijk zijn als je over het algemeen gezond bent en weinig zorgkosten verwacht. Maar houd er wel rekening mee dat het altijd een gok blijft: als je onverwacht veel zorg nodig hebt, zullen de kosten snel oplopen en betaal je een hoog eigen risico.

Veranderingen zorgverzekering 2024

Het nieuwe jaar staat inmiddels al weer voor de deur, en dat betekent traditioneel heel wat veranderingen op het gebied van de zorgverzekering.

Het komende jaar kenmerkt zich door een stijging van de gemiddelde zorgpremie naar €1792 per jaar, ofwel €149 per maand. Dit is een verhoging van €12 vergeleken met 2023.

Hoewel de basisdekking grotendeels hetzelfde blijft onder verzekeraars, wordt deze prijsstijging kritisch bekeken. Verzekeraars stellen hun definitieve premies vast vóór 12 november, een beslissing die ongetwijfeld veel aandacht zal trekken.

In tegenstelling tot de zorgpremie, blijft het eigen risico ongewijzigd op €385. Deze vastheid biedt enige geruststelling, gezien dit bedrag uitsluitend aangesproken wordt bij veel soorten zorgkosten, met huisartsenzorg en kinderzorg als bekende uitzonderingen.

Wat betreft de zorgtoeslag, deze neemt niet toe in lijn met de zorgpremie. Na een incidentele stijging vorig jaar keren de toeslagen voor 2024 terug naar de standaardberekening, met een jaarlijkse uitkering van maximaal €1523 voor alleenstaanden en €2913 voor huishoudens met meerdere personen.

Interessant zijn de aanpassingen in de basisverzekering voor 2024. Ouderen met een hoog valrisico zien een uitbreiding in de vergoeding voor fysio- en oefentherapie, een stap richting verbeterde preventiezorg.

Een welkome ontwikkeling is ook de uitgebreide toegang tot kraamzorg, die nu tot zes weken na de bevalling beschikbaar is, een aanzienlijke verlenging ten opzichte van de vorige norm.

Daarnaast blijft de ondersteuning voor paramedische herstelzorg na COVID-19, geïntroduceerd in 2020, van kracht tot tenminste begin 2025.

Hoewel de stijgende zorgpremie extra lasten met zich meebrengt, is er in 2024 ook sprake van verbeteringen die gericht zijn op het verhogen van de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg voor hen die dat het hardst nodig hebben.

Conclusie: De zorgverzekering kiezen die past bij jou en je budget

Het kiezen van een zorgverzekering is elk jaar weer een klus door alle veranderingen en de enorme hoeveelheid opties. In 2024 gaat de gemiddelde premie omhoog, maar het eigen risico blijft gelijk.

Tegelijkertijd stijgt de zorgtoeslag niet mee met de premie, wat extra druk legt op sommige budgetten. Er zijn wel enkele verbeteringen, zoals betere valpreventie voor ouderen en langere kraamzorg.

Het komt erop neer dat je goed moet kijken naar wat je nodig hebt qua gezondheidszorg en op basis daarvan je verzekering kiest. Het aanpassen van je eigen risico kan je premie verlagen, maar brengt risico's met zich mee.

Dankzij dit alles blijft het belangrijk om actief je zorgverzekeringen te vergelijken en passende keuzes te maken voor jouw situatie, vooral met de wijzigingen die inmiddels voor de deur staan.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.