Steeds meer (jonge) huizenkopers schrappen voorbehoud financiering
Saved Read later
Deel dit bericht

Steeds meer (jonge) huizenkopers schrappen voorbehoud financiering

Als jij op zoek bent naar een eigen huis kan het je niet zijn ontgaan dat er een flinke krapte is op de woningmarkt. Niet alleen in gewenste woonplaatsen, zoals Amsterdam of kustplaatsen, maar in het hele land schieten de prijzen nog steeds omhoog. Waar vroeger er onderhandeld werd over een bedrag dat in de buurt moest komen van de vraagprijs, is dat nu eigenlijk het startpunt waarop de biedingen beginnen.

Wie het hoogst boven de vraagprijs zit, krijgt meestal de woning. Maar in sommige gevallen start er dan weer een nieuwe ronde als de verkoper beseft dat de woning nog gewilder is dan was voorzien. Kortom: de huidige woningmarkt is een droom voor verkopers en makelaars en vaak een nachtmerrie voor potentiële kopers.

Waardoor worden die alsmaar stijgende huizenprijzen veroorzaakt?

Momenteel zijn er twee redenen waarom eigen huizen zo gewild zijn. In de eerste plaats zijn er gewoon te weinig woningen in ons land. De bevolking groeit nog steeds (zij het langzaam) maar met name het aantal alleenstaanden groeit steeds sneller. Dat heeft ook te doen met de vergrijzing. Steeds meer ouderen wonen tegenwoordig alleen. Als ze na een scheiding of overlijden alleen overblijven, zoeken ze soms een nieuwe relatie. Meestal is dat in de vorm van LAT. Tenslotte komen er geen kinderen meer waarvoor samenwonen meer praktisch zou zijn. Het aantal nieuw gebouwde woningen weegt niet op tegen de vraag die blijft toenemen.

Bekijk ook:
Het verrassende leven van kerstpakketten leveranciers na december

In de tweede plaats is de hypotheekrente historisch laag, ook als deze bijvoorbeeld 30 jaar loopt. Hierdoor zijn de hypotheeklasten beter te dragen. De huren zijn echter de afgelopen jaren wel gestegen. Een huurhuis buiten de sociale sector is om die reden vaak duurder dan een vergelijkbaar koophuis. Dat zorgt ervoor dat er weer meer mensen op de markt komen.

Wat is de verwachting voor de huizenprijzen?

Als de huizenprijzen gedurende een lange periode fors stijgen, ontstaat ook gewenning. Het lijkt gewoon dat huizenprijzen maar ieder jaar omhoog blijven gaan. Toch geldt ook voor de huizenmarkt dat er een golfbeweging is te zien als je naar het verleden kijkt. Het is ook nog niet eens zo lang geleden dat de prijzen op de huizenmarkt ineen zijn gestort.

In 2008 (de kredietcrisis) daalden de huizenprijzen zo snel dat veel koopwoningen financieel ‘onder water’ kwamen te staan. Dat hield in dat de waarde van het huis (beduidend) lager was dan de daarop afgesloten hypotheek. Zoiets kan ieder moment weer gebeuren. Ook de rente op de hypotheekmarkt kan gaan stijgen, bijvoorbeeld als de inflatie toeneemt. Dat heeft geen invloed op hypotheken met vaste rente gedurende de looptijd. Maar voor nieuwe kopers is dan minder mogelijk en als de vraag afneemt, gaat de prijs omlaag.

Bekijk ook:
Valkuilen bij het schilderen van houten gevelbekleding

Voorbehoud financiering

Het grote risico van afzien van een voorbehoud van financiering

Een voorbehoud van financiering houdt in dat jij een bod doet op een koopwoning en daarna nog een periode de tijd krijgt om een lening te regelen. Lukt je dat niet dan wordt de koop ontbonden zonder verplichtingen voor de aspirant-koper. Dat is vaak niet prettig voor de verkoper, omdat deze nog geen zekerheid heeft.

Om die reden zien veel potentiële kopers momenteel dan ook af van het voorbehoud. Dat maakt het bod aantrekkelijker voor de verkoper die meteen zekerheid krijgt. Maar wat gebeurt er als de koper er onverhoopt niet in slaagt om voldoende geld te lenen om de koopsom te kunnen voldoen? In dat geval is er geen enkel verweer meer mogelijk en dient de koper een boete te betalen van 10% van het bod op het huis. Daar staat geen enkel recht tegenover. Zie dan ook nooit af van het voorbehoud van financiering, tenzij je 100% zeker bent dat je het bod bestand zult kunnen doen.

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.