Gedachten lezen, een bedreiging in de toekomst
Saved Read later
Deel dit bericht

Gedachten lezen, een bedreiging in de toekomst?

Gedachten lezen, bestaat dat eigenlijk wel? Hoe kun je gedachten lezen? Wat doen goochelaars eigenlijk, wanneer zij de gedachten lezen van iemand uit het publiek? Gedachten lezen op afstand is vandaag de dag niet zomaar mogelijk, maar dat zou in de toekomst kunnen veranderen. Vormt het dan een bedreiging? Je leest het allemaal in dit artikel.

Trucs voor gedachten lezen: zo doen goochelaars het

Misschien heb je wel eens een voorstelling meegemaakt van een goochelaar die aangaf gedachten te kunnen lezen. Het werkt meestal als volgt: de goochelaar vraagt een willekeurig iemand om een woord in gedachten te nemen, maar dit niet hardop te zeggen. Hij schrijft dit woord vervolgens op een papiertje en stopt deze in een enveloppe. Daarna volgt er een heel gedoe om die enveloppe ‘veilig’ te bewaren, bijvoorbeeld in een kluis. Vaak wordt ook daarbij hulp van iemand uit het publiek ingeroepen. Vervolgens wordt aan de gast gevraagd welk woord hij in gedachten had. Als de enveloppe weer tevoorschijn komt, staat het juiste woord op het papiertje. Zijn er goochelaars die gedachten kunnen lezen? Nee, de truc is erg simpel maar vraagt wel wat technische snufjes. Het woord wordt namelijk pas op het papiertje geschreven nadat de bezoeker het heeft genoemd. De enveloppe die wordt geopend is niet dezelfde als de goochelaar liet opbergen. Het is immers een truc.

Bestaat gedachtenlezen?

Er zijn mensen die lijken in staat om de gedachten van anderen behoorlijk goed te kunnen lezen en dan is er geen sprake van een goocheltruc. Daarbij is er echter meestal sprake van het goed kunnen aflezen van de non-verbale communicatie. Iedereen zendt signalen uit wanneer er verbaal wordt gecommuniceerd. Dat beperkt zich echt niet tot het blozen als je een leugentje vertelt.

Bekijk ook:
Kan jij gehypnotiseerd worden? Wat is hypnose eigenlijk en bestaat het echt?

Gedachten lezen test: een filmpje zegt veel

Als jij eens wilt weten hoe dat met jou zit, vraag dan eens een kennis van jou een videofilmpje te maken als je een gesprek voert. Uiteraard moet dat dan onopvallend gebeuren om jouw gedrag niet te beïnvloeden. Het is bijna zeker dat je zeer verbaasd zal zijn over het grote aantal signalen dat je afgeeft. Vaak zijn dat soort non-verbale uitingen standaard voor vrijwel iedereen. Wie zich daarin specialiseert, kan al gauw een indruk krijgen wat jij denkt, maar niet zegt. Echt gedachten lezen is nooit aangetoond. Maar hoe lang duurt dat nog?

Hoe kun je gedachten lezen

Op afstand gedachten lezen in de nabije toekomst

Brein-implantaten hebben de toekomst. De wetenschappers zijn er relatief zeker van dat het binnen 20 jaar mogelijk zal zijn om met een chip in de hersenen verlamde mensen weer te kunnen laten lopen. Ook zal het waarschijnlijk dan gewoon zijn om depressies op die manier te behandelen. Het menselijk brein is lang een groot geheim geweest voor de medische wetenschap. Dat is op veel terreinen nog steeds zo. Onze hersenen zijn zo complex dat veel wat daarboven gebeurt onverklaarbaar blijft. Maar sinds de mogelijkheid bestaat om de hersenen te scannen, kan de wetenschap wel vastleggen welke gebieden actief zijn bij welke processen. Zo is het te zien welk deel van het brein niet meer werkt wanneer iemand verlamd is. Ook is duidelijker geworden waar depressies zich afspreken in de grijze cellen.

Bekijk ook:
Wat je moet weten over intelligentie: 10 leuke weetjes over je IQ

Wetenschappers willen ethische regels rond gedachtenlezen

De tech-bedrijven verzamelen momenteel al zeer veel gegevens door het surfgedrag van mensen soms tot in detail vast te leggen. Veel wetenschappers vrezen dat door de mogelijkheid van het plaatsen van implantaten het ook mogelijk wordt om gedachten te lezen of zelfs te beïnvloeden. Volgens hen is het dan ook noodzakelijk om, voordat de techniek uitvoerbaar is, al ethische zaken te regelen. De discussies op dat punt zijn heftiger geworden nadat Elon Musk Neuralink heeft opgericht in 2019. Musk is de op een na rijkste man ter wereld en de topman van autobedrijf Tesla en ruimtevaart bedrijf SpaceX.

Neuralink is bedoeld om met behulp van chips is de menselijke hersenen contact te laten maken met de computer. Op die manier zou het ook mogelijk worden om in ieder geval een deel van de gedachten te lezen. Musk heeft nog geen toestemming gekregen om de techniek op de mens toe te passen. Zeer recent waren er echter wel de eerste beelden van chimpansees die rechtstreeks computerspelletjes deden via elektrodes is hun hersens.

Hoe denk jij eigenlijk over deze techniek?

Bekijk ook:
Robots in ziekenhuizen, het is de toekomst

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.