belastingaangifte
Saved Read later
Deel dit bericht

Belastingaangifte doen: 5 tips om geld te besparen

Vanaf vandaag is het weer mogelijk om belastingaangifte te doen. Voor veel mensen is het een doorn in het oog, maar helaas een noodzakelijk kwaad waar we niet omheen kunnen. Waar moet je dit jaar op letten bij het doen van je aangifte inkomstenbelasting? We hebben een aantal tips opgezocht waarmee je geld kunt besparen, want dat is in deze tijd geen overbodige luxe.

OV-kosten aftrekken inkomstenbelasting

Veel mensen weten niet dat ze hun reiskosten van het openbaar vervoer naar je werk kunt aftrekken bij de inkomstenbelasting. Dit kan alleen als je werkgever geen reiskosten vergoedt. De voorwaarden zijn wel dat je meer dan 10 km moet reizen, en je geen ander vervoersmiddel hebt. Je moet dan een reisverklaring van je werkgever overleggen, en je treinkaartjes bewaren. Er geldt een maximaal bedrag van 2.214 euro

Aanvullende pensioen en AOV

Bij mensen die in loondienst zijn is dit al geregeld via de werkgever, maar extra pensioenopbouw of AOV is wel aftrekbaar. Ondernemers kunnen belastingvoordeel krijgen als ze pensioen opbouwen bij erkende instanties. Deze instanties geven het geld pas vrij als je je de leeftijd van je pensioen hebt bereikt. Deze premie mag je opgeven als aftrekpost, maar wel binnen een jaarruimte van een maximaal bedrag dat is gebaseerd op je inkomen.

Bekijk ook:
Zo krijg jij de perfecte respons op je direct mailing campagne!

belastingaangifte reiskosten

Urencriterium belastingdienst

Als je als ondernemer minder belasting wil betalen dan is het belangrijk dat je aan je urencriterium komt. Je moet 1.225 uur per jaar aan je bedrijf werken, dan heb je recht op zelfstandigenaftrek en in de eerste jaren ook nog startersaftrek. Je winst wordt dan verlaagd met dit bedrag. Hou je uren dus goed bij. Vergaderingen, reistijd, en netwerkgesprekken vallen ook onder dit urencriterium, dus je komt er makkelijk aan, en dat scheelt weer geld, dus vergeet deze stap niet tijdens het invullen van je belastingaangifte.

Geld besparen met zorgkosten

Sommige zorgkosten zijn aftrekbaar. Dat zijn zorgkosten die buiten je eigen risico vallen, zoals tandartskosten. Cosmetische chirurgie valt hier bijvoorbeeld niet onder, maat plastische chirurgie na brandwonden weer wel. Zelfs de reiskosten naar de kliniek kun je aftrekken. Op de website van de belastingdienst kun je alle voorwaarden vinden die betrekking hebben op de zorgkosten die aftrekbaar zijn.

Bekijk ook:
Deze belastingen en heffingen zijn voor ondernemers veranderd in het eerste kwartaal van 2024

Studiekosten

Sinds het STAP-budget in het leven is geroepen zijn studiekosten niet meer aftrekbaar. Helaas gaan de aanvragen voor deze budgetten als warme broodjes over de toonbank, en zijn storingen en uitstel van aanvragen een doorn in het oog van mensen. Het UWV is hard bezig om deze problemen te verhelpen. Ondernemers kunnen studiekosten nog wel opgeven, onder het kopje ‘zakelijke kosten’, maar daar zitten ook wat voorwaarden aan. Deze zijn ook terug te vinden op de website van de belastingdienst. Daar kun je ook informatie vinden over de bovenstaande stappen met betrekking tot belastingaangifte.

belastingaangifte studie

Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.