Pensioenleeftijd berekenen? Wees op de toekomst voorbereid 12
family enjoying romantic sunset on the beach
Saved Read later
Deel dit bericht

Pensioenleeftijd berekenen? Wees op de toekomst voorbereid

De arbeidsmarkt is constant in beweging. En dat heeft niet alleen gevolgen voor de manier waarop we aan het werk zijn, bijvoorbeeld met minder vaste contracten en de flexibiliteit van het thuiswerken. Ook als het gaat om stoppen met werken, zijn er voortdurend veranderingen waar je rekening mee moet houden. De pensioenleeftijd is daar een goed voorbeeld van. De huidige pensioenleeftijd is gesteld op 67 jaar. Is dat inderdaad de leeftijd waarop je wilt stoppen? Of wil je weten of er andere opties zijn. Daar kom je achter bij de pensioenleeftijd berekenen.

De AOW en je pensioenleeftijd

De basis van je inkomen na je pensionering is de AOW. Deze Algemene Ouderdom Wet voorziet iedere Nederlander vanaf 67-jarige leeftijd van een minimale bestaansvoorziening. De berekening van je aanvullend pensioen, dat je bijvoorbeeld via een pensioenregeling via een werkgever opbouwt, houdt rekening met dit bedrag. Je hebt daardoor dus eigenlijk een aanvullende uitkering bovenop je AOW. Om die reden is het logisch dat je bij de berekening van je aanvullende ouderdomspensioen dezelfde leeftijd aanhoudt als waar de AOW op gebaseerd is, namelijk 67 jaar. Maar dat is niet altijd noodzakelijk.

Bekijk ook:
Creatieve ideeën voor wandbekleding die je woning transformeren

De pensioenleeftijd berekenen of je inkomen bepalen

Bij de pensioenleeftijd berekenen, kijk je feitelijk naar het inkomen dat je zult hebben als je op een bepaalde leeftijd stopt met werken. Want als je bijvoorbeeld op 65-jarige leeftijd wilt stoppen, dan veranderen er natuurlijk een aantal zaken op financieel gebied. De pensioenuitvoerder moet allereerst de mogelijkheid bieden om de pensioenuitkering al eerder in te laten gaan dan de wettelijke pensioengerechtigde leeftijd. Als dat inderdaad het geval is, wordt er een herberekening gemaakt van de hoogte van je pensioen. De reden hiervoor is dat de opgave die je jaarlijks krijgt, gebaseerd is op een eindleeftijd van 67 jaar. De looptijd van de opbouw wordt korter en dit heeft dus ook gevolgen voor de hoogte van de uiteindelijke maandelijkse uitkering.
Ook moet je er rekening mee houden dat je de eerste jaren van de vervroegde pensionering nog geen aanvullende AOW zult ontvangen. Terwijl dit bij de oorspronkelijke berekening van je totale pensioenuitkering wel meegenomen is. Er zal daarbij altijd een verschil in inkomsten uit arbeid, inkomsten bij pensionering op 67-jarige leeftijd en inkomsten bij vroegpensioen zijn. En dat verschil moet je kunnen opvangen.

Bekijk ook:
Hoe bescherm ik mijn belangen bij ontslag tijdens ziekte?

Waarom de ideale pensioenleeftijd berekenen?

Als je eenmaal weet dat er een verschil in uitkering zal zijn, is het dus handig om te weten hoe groot het bedrag nu werkelijk is dat je maandelijks minder zult ontvangen. Want misschien heb je wel voldoende spaargeld om dit verschil bij te leggen. Of je hebt aanzienlijk minder kosten als je stopt met werken, omdat je bijvoorbeeld geen auto meer nodig hebt. Door te bepalen wat je maandelijks minimaal aan inkomsten nodig hebt, kun je met een berekening van je pensioenleeftijd vaststellen op welk moment je dat gewenste inkomen kunt bereiken. En hoeveel spaargeld je misschien nodig hebt om de periode tot je AOW te overbruggen. Zo kun je een goede financiële planning maken. Met behulp van de pensioenchecker kun je op basis van betrouwbare en duidelijke uitgangspunten je ideale pensioenleeftijd berekenen.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.