Zo voorkom jij een winterdip 13
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Zo voorkom jij een winterdip

Niet meer wakker worden met een lekker zonnetje, geen fluitende vogels, geen overschot aan vitamine D, stranddagen of een bruin kleurtje. Nee, er wordt nu plaats gemaakt voor koude dagen, vorst, een grauwe lucht en donkere dagen. Het leven lijkt dan in een klap veel minder fleurig, en vele mensen zijn vatbaar voor de winterdip. Maar zo erg hoeft dit helemaal niet te zijn! Ik zet een aantal punten in het zonnetje ;), zodat jij de winterdip kan voorkomen!

Breng tijd door in de buitenlucht

Ondanks dat het koud is, doet het mensen goed om de buitenlucht te trotseren. Het beste moment om dit te doen is ’s ochtends vroeg. Moet je even naar de supermarkt? Of naar je werk? Pak dan de fiets in plaats van de auto. Het licht ’s ochtends bevat relatief veel blauw, wat de aanmaak van melatonine in je lichaam tegen gaat. Melatonine is namelijk het hormoon dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Dus wanneer je lekker een luchtje gaat scheppen word je écht goed wakker!

Energielamp

Denk jij nou na het lezen van de eerst tip: ‘Dat mens is gek, ik ga echt niet voor de lol buiten in de kou lopen’, maak dan gebruik van een energielamp! Deze kun je naast je zetten op je bureau tijdens het werken, of op je nachtkastje als je wakker wordt. Het is een lamp die daglicht nabootst om energie en stemming te verbeteren. Het schijnt dat je slechts 20 tot 30 minuten met deze lamp per dag nodig hebt om je beter te voelen.

Eet gezond

Nu je weer minder vitamines van de zon en de zee binnenkrijgt, is het belangrijk om goed te eten om energiek en gezond te blijven. Eet per dag minstens 200 gram groentes en 2 stuks fruit. Je kunt het ook combineren in een lekkere salade mee naar je werk, of een smoothie! Appel, broccoli, peer, rode kool, noten en pompoen zijn aanraders voor een vitamineboost. Vitamines zijn nodig voor je weerstand, en veel mensen hebben last van een kwakkelende weerstand in de winter. Maar onthoud ook; genoeg is genoeg. Eet jij voldoende en gezond, dan zijn extra vitaminesupplementen niet nodig.

Zorg dat je leuke activiteiten in het vooruitzicht hebt

Wanneer alles uitzichtloos lijkt in de donkere uurtjes en je met weinig motivatie je bed uit kan komen, denk dan aan leuke uitstapjes in het vooruitzicht. Plan bijvoorbeeld een weekendje weg met vrienden of vriendinnen, boek een concert of ga een dagje naar een grote stad. Niet zo veel budget? Dat hoeft ook niet! Simpele dingen zijn ook leuk. Plan om ’s avonds met vrienden een lekkere maaltijd te koken, ga een dagje schaatsen of drink een lekkere bak koffie in een knus caféetje in plaats van thuis zitten te balen van het weer.

Ga lekker sporten

Beweging is altijd goed! Maar in de winter heb je misschien net wat extra endorfine nodig. Dit is een moodboostende chemische stof in de hersenen die wordt aangemaakt tijdens het sporten. Hierdoor voel je je gelukkiger, op korte en langere termijn wanneer je regelmatig sport. Én misschien spreek ik voor mezelf, maar het geeft ook een beter gevoel als je de 40 miljoen oliebollen in december combineert met avondjes in de sportschool.

Denk je dat er toch meer aan de hand is dan een winterdip? Lukt het je écht niet om uit bed te komen en zie je het leven in de winter totaal niet zitten? Ben je heel erg prikkelbaar in deze maanden, en kan je niet meer lekker genieten? Zoek dan professionele hulp. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor depressies. Bij een winterdepressie wordt bijvoorbeeld lichttherapie vaak ingezet.

Poll Heb jij last van een winterdip?

Ja, elk jaar37%
Soms, af en toe40.7%
Nee, nooit7.4%
Ik weet het niet14.8%
📊 Bekijk resultaten
Deel dit bericht
Read later
Ilse

Ik ben Ilse Feringa, wonend in Drachten. Ik studeer momenteel af aan sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben geïnteresseerd in wat er allemaal om me heen gebeurd, trends, ontwikkelingen, de mens. Graag deel ik deze interesse met jullie door te schrijven. Hiernaast hou ik mij in mijn vrije tijd bezig met kunstschaatsen, fitness, mijn bijbaantjes en vooral heel erg veel gezelligheid. Hierover gaan jullie nog veel terugzien in mijn artikelen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.