Babyboom in Nederland dankzij corona 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Babyboom in Nederland dankzij corona

Er is een heuse babyboom gaande in Nederland. In 2021 zijn er veel meer kinderen geboren dan in 2020. Naar schatting komt het totaal aantal geboren kinderen dit jaar in Nederland uit rond de 180 duizend. En dat is de afgelopen jaren niet meer voorgekomen. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Bekijk ook:
Quiz: Ken jij de populairste babynamen?

Tijdens de lockdowns waren het bekende grapjes; als stelletjes samen zoveel tijd thuis moeten doorbrengen, dat zal dat ongetwijfeld leiden tot meer baby's en scheidingen. Een ding lijkt nu wel zeker te zijn; in de grap schuilt een kern van waarheid.

Volgens het CBS zijn er namelijk in de eerste negen maanden van dit jaar bijna 7 duizend kinderen meer geboren dan in dezelfde periode van 2020. Dat is bijzonder, want daardoor lijkt het aantal geboortes voor het eerst in tien jaar weer boven de 180 duizend uit te komen. Ter vergelijking; in 2020 lag het aantal geboortes nog rond de 169 duizend, dus het verschil is aanzienlijk!

Met een grote stijging van het aantal geboortes in Nederland lijkt er voor het eerst sprake te zijn van een trendbreuk. In deze eeuw nam het aantal geboortes per jaar namelijk steeds meer af. Het is nu de vraag of deze trend zich in 2022 voort zal zetten, of dat we in 2022 weer minder baby's mogen begroeten. Met de huidige maatregelen zou het niet ondenkbaar zijn dat er over negen maanden weer meer baby's worden geboren.

Fun fact: Als er 180 duizend baby's in 2021 worden geboren is dat dus redelijk bijzonder, maar deze eeuw hebben we grotere babybooms gekend. In het jaar 2000 werden er namelijk ruim 206 duizend baby's geboren.

Bekijk ook:
Top 20 populairste babynamen

Dertigers krijgen meer kinderen

De huidige babyboom is voor een groot deel te danken aan de dertigers. Volgens het CBS kreeg vooral deze leeftijdsgroep dit jaar meer kinderen. In 2020 werden per duizend vrouwen in de leeftijdscategorie van 30-35 jaar 127 kinderen geboren, in 2021 ligt dit aantal naar schatting rond de 135 kinderen. Vrouwen in de leeftijdscategorie 25-30 kregen ook meer kinderen. Jongere vrouwen hadden dit jaar minder behoefte aan een kind. Vrouwen in de categorie 25 en jonger kregen namelijk minder kinderen dan vorig jaar.

Vrouwen tussen de 30 en 35 jaar zagen vooral het aantal eerstgeborenen kinderen toenemen. Al werden er in 2020 ook meer tweede en derde kinderen geboren. Relatief gesproken nam het aantal derde geboren kinderen het meeste toe in 2021. Het aantal vierde geboren kinderen is nagenoeg gelijk gebleven.

Bekijk ook:
Dit zijn de populairste babynamen in Amerika

Geen babyboom in andere Europese landen

In Nederland zijn er in 2021 dus veel meer kinderen geboren, maar de babyboom is in veel andere Europese landen uitgebleven. Sterker nog, veel landen in Europa zagen het aantal geboren kinderen juist sterk dalen. Zo nam het aantal geboortes bijvoorbeeld sterk af in landen zoals Frankrijk en Spanje.

In Finland doet zich echter wel dezelfde trend voor als in Nederland. Daar zag men het aantal geboortes in 2021 namelijk ook al flink toenemen. Voor de Finnen is dat echter wat minder verrassend, want – in tegenstelling tot in Nederland – was in Finland het aantal geboortes in 2020 ook al gestegen. De Finnen mogen dus echt spreken van een babyboom trend.

Bekijk ook:
De beste babyfoons met camera; een top 5!

Deel dit bericht
Read later
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.