Zo wordt de incubatietijd van een virus bepaald 15
Saved Read later
Deel dit bericht

Zo wordt de incubatietijd van een virus bepaald

In een wereld die voornamelijk om het hele Coronavirus draait, is het misschien ook wel eens interessant om aan de andere kant van de medaille te kijken. Want hoe wordt de incubatietijd van een virus nou eigenlijk vastgesteld? En misschien nog wel interessanter, waarom is de incubatietijd niet bij iedereen even lang? Wij gingen voor je op onderzoek uit en kwamen achter de volgende antwoorden.

Geen hogere wiskunde

Het vaststellen van de incubatietijd van een virus is absoluut geen hogere wiskunde. Simpelweg is het niet meer dan conclusies trekken uit het veld. Mensen die symptomen krijgen en het doen van onderzoek wanneer ze contact met iemand hebben gehad die voor hen symptomen heeft gekregen.  Hoe meer mensen last hebben van een virus, hoe groter de groep waar een beslissing op gemaakt kan worden. Maar daar blijft het niet bij. Ook de gegevens van eerdere, soortgelijke, virussen spelen een belangrijke rol bij het bepalen van een incubatietijd.

Bekijk ook:
4 redenen waarom je niet meteen je smartphone moet checken na het ontwaken

Coronavirus

Wanneer we kijken naar het Coronavirus is er inmiddels ontzettend veel data bekend. Doordat er zoveel data is, kunnen artsen en onderzoekers gemakkelijk een incubatietijd vaststellen. Maar zelfs wanneer er een incubatietijd wordt vastgesteld is het niet zo dat iedereen ook op dezelfde manier of binnen dezelfde tijd verschijnselen krijgt. Bij het Coronavirus ligt de incubatietijd ergens tussen de twee en veertien dagen. Afhankelijk van onder andere met hoeveel virus je in aanraking komt. Maar ook zaken als gezondheid en het afweersysteem spelen een grote rol bij de incubatietijd.

Vaststellen gemiddelde incubatietijd

Het vaststellen van een gemiddelde incubatietijd is natuurlijk altijd lastig. In principe gaat het RIVM uit van een gemiddelde incubatietijd van zeven dagen bij het Coronavirus. Maar uit voorzorg wordt er wel verder nagedacht. Want de incubatietijd kan ook langer zijn dan die zeven dagen. Daarom is er de regel in het leven geroepen om veertien dagen in quarantaine te zitten op het moment dat je ergens last van hebt.

Bekijk ook:
Pak je vermoeidheid aan met behulp van Qi Gong

Andere virussen

Maar het is niet alleen COVID-19 waarbij een incubatietijd aanwezig is. Een incubatietijd is namelijk altijd aanwezig bij virussen. Natuurlijk is het Coronavirus op dit moment een mooi voorbeeld om te geven. Echter is het bij andere virussen vaak lastiger om de incubatietijd vast te stellen. Maar ook in dat geval zal er altijd gekeken worden naar andere, soortgelijke virussen en op basis daarvan een eerste inschatting worden gemaakt. Uiteindelijk is de enige manier om achter de incubatietijd van een virus te komen om deze volledig te onderzoeken bij mensen die het virus hebben, of hebben gehad.

Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.