Zelf tandsteen verwijderen? Dat doe je zo 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Zelf tandsteen verwijderen? Dat doe je zo

Kom je regelmatig bij de tandarts? Of sla je het bezoek liever over? Uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de Nederlanders niet naar de tandarts durft. Het gaat om meer dan 800.000 mensen die zelfs een fobie hebben ontwikkelt.

En hoewel het onschuldig lijkt om je tandartsbezoek over te slaan, heeft het meer gevolgen dan je denkt. Als je last hebt van tandsteen en het wordt niet verwijderd, dan kun je hier vervelende gebitsproblemen aan overhouden.

Waaronder ontstoken tandvlees en zelfs gaatjes op den duur. Wil je je gebit gezond en fris houden? Er zijn manieren om zelf je tandsteen te verwijderen. Meer informatie en tips hierover vind je in dit artikel.

Wat is tandsteen?

Ieder mens heeft last van tandsteen. Geen enkel mens is daarop uitgezonderd. Zelfs dieren krijgen ermee te maken. Misschien ben je niet op de hoogte van wat tandsteen precies is.

Tandsteen is een hard geworden laagje dat over je tanden ligt. Deze laag is ontstaan door het eten van voedsel. Tandsteen begint altijd als tandplak, dat gedurende de tijd steeds harder wordt.

Ook als je je tanden netjes twee keer per dag poetst, blijven er altijd kleine restjes plak achter op je tanden. Als je goed kijkt, kun je het tandsteen zien zitten. Dit zijn de gele of bruine pitjes die tussen je gebit zitten.

Waarom tandsteen verwijderen?

Op den duur krijgt iedereen last van veel tandsteen of weinig. Over het algemeen is dit ongevaarlijk en niets om je zorgen om te maken. Doe je niets aan het tandsteen? Of sla je je tandartsbezoeken achterelkaar over? Dan kun je daar het volgende aan overhouden:

  • Ontstoken tandvlees: De bacteriën van het tandsteen worden doorgegeven aan je tandvlees. Het wordt vervolgens rood, pijnlijk of het gaat bloeden
  • Gaatjes: Door veel tandsteen – dat niet wordt verwijderd – creëren de bacteriën eveneens gaatjes in je tanden. Een gaatje vullen is natuurlijk geen pretje, maar dit gaatje leidt op den duur tot pijnlijke ontstekingen en dan ben je verder van huis
  • Bederven: Laat je het tandsteen langere tijd niet verwijderen? De conditie van je tanden gaat sterk achteruit. Je tanden kunnen zelfs bederven of gaan rotten. De tanden verwijderen is dan onvermijdelijk
  • Hartproblemen: Bacteriën en virussen kunnen zich verplaatsen naar het hart, waardoor hartproblemen ontstaan.
Bekijk ook:
Last van allergie? Verminder pollen en luchtverontreiniging in huis

Zelf tandsteen verwijderen? Dit zijn enkele tips

Het tandsteen verwijderen gebeurt meestal bij de tandarts of de mondhygiëniste. Deze professionals hebben tenslotte de juiste kennis en attributen in huis. Er zijn echter verschillende manieren om je tandsteen – voor het grootste deel – zelf te verwijderen. Zo voorkom je gebitsproblemen.

Bovendien help je de mondhygiëniste een handje mee en breng je zo minder tijd door in de tandartsstoel. Dat is nooit verkeerd, toch? Bekijk hieronder onze tips hoe je zelf tandsteen kunt verwijderen.

Onderstaande tips zijn veilige manieren om je tandsteen zelf te verwijderen. Deze middelen brengen geen onnodige schade toe aan het gebit of aan het tandvlees. Laat ingrijpende behandelingen altijd over aan professionele tandartsen.

Tip 1: Flossen en stokeren

Vind je flossen onzin? Of neem je hier nauwelijks de tijd voor? Flossen word veelal onderschat of zelfs overgeslagen. Dit is dé manier om het overgrote deel van je tandsteen zelf te verwijderen. En dat vanuit huis.

Op deze manier verwijder je effectief de resten tandplak, waardoor tandsteen nauwelijks de kans krijgt om zich verder te ontwikkelen. Flossen is een preventieve behandeling om tandsteen aan de voorkant te voorkomen. Zo maak je de mondhygiëniste blij en duren je tandartsbezoeken korter.

Bekijk ook:
Last van allergie? Verminder pollen en luchtverontreiniging in huis

Vind je het lastig om te flossen? Dan kun je overstappen naar tandenstokers die het tandplak wegkrabben. Het materiaal van de stokers is speciaal ontwikkelt voor het gebit en voorkomt beschadigingen.

Extra tip: Vergeet je het flossen of stokeren? Prik een vast moment op de dag. Bijvoorbeeld direct na het eten, na het tandenpoetsen of ’s avonds op de bank tijdens het Netflixen. Het is een kleine moeite, met een verbluffend resultaat.

Tip 2: Spoelen

Nóg een manier om zelf je tandsteen te verwijderen – die eveneens veilig is – is door regelmatig te spoelen met mondwater. Het water bevat vriendelijke ingrediënten en verwijderd achterblijvende bacteriën.

Mondwater is geschikt voor dagelijks gebruik. Bovendien zorgt het mondwater voor een frisse adem gedurende de dag.

Tip 3: Stop met roken

Roken en tandsteen staan nauw met elkaar in verbinding. De rook van een sigaret zorgt niet alleen voor tandverkleuring. Ook tandsteen is een veelvoorkomend iets bij rokers. Onder andere door de bacteriën die achterblijven in de mond.

Wil je tandsteen zelf verwijderen of voorkomen in de toekomst? Leg het pakje sigaretten voortaan aan de kant.

Tip 4: Tandartsinstrument

Er zijn tandartsinstrumenten die je als particulier mag aanschaffen. Hier is het tandartshaakje een goed voorbeeld van. Met dit instrument kun je je tandsteen zelf verwijderen.

Hierbij is het belangrijk om voorzichtig en secuur te werk te gaan – voorkom dat je per ongeluk uitschiet. Met het haakje kom je gemakkelijk tussen je tanden, en kun je restjes snel wegkrabben. Een tandartshaakje werkt effectiever dan een tandenstoker.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.