Wist jij dat regen geurloos is? Dit is wat jij wel ruikt! 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Wist jij dat regen geurloos is? Dit is wat jij wel ruikt!

Hou jij van die heerlijke regengeur? Stap jij naar buiten en haal je even een frisse neus na die zomerse regenbui? Veel mensen houden ervan. Maar waarschijnlijk, weten veel mensen dus ook niet dat regen eigenlijk helemaal geen geur heeft. Toch, komt die geur wel ergens vandaan, en dit fenomeen wordt door wetenschappers ‘petrichor' genoemd. Hier lees je wat je nou eigenlijk echt ruikt als het regent!

Petrichor

De regen zelf, die dus in de lucht zweeft, is geurloos. Je zou een druppel niet kunnen ruiken. Het is een combinatie van factoren die voor de geur zorgt. Op het moment dat de druppel de grond raakt en het reageert op aarde, ontstaat er een geur omdat er bijna zoete lucht vrij komt. Dit wordt petrichor genoemd, wat afgeleid is van het Griekse petra (betekent steen) en ichor (vloeistof die door aderen van goden gaat). Deze ontdekking werd in 1964 als eerste in het wetenschappelijke tijdschrift Nature geplaatst door de Australiër Isabel Joy Bear en de Brit Roderick G. Thomas. 

,,Ze beschreven de olie van planten en een aantal chemicaliën van bacteriën die samen tot die specifieke geur leiden”, schreef Cullen Buie van de Massachusetts Institute of Technology in Cambridge (MIT)

Aërolsols

Er is ondertussen grondig onderzoek gedaan naar het ontstaan van deze ‘regengeur'. Op het moment dat de druppels op de aarde belanden, ontstaan er mini-luchtzakjes. De luchtbubbeltjes vliegen dan weer omhoog, vergelijkbaar met de belletjes in champagne, voordat ze het oppervlak van de druppel breken en miljoenen kleine deeltjes verspreiden. Deze kleine deeltjes zijn aërosols, en daar zit de geur van regen in.

”Geurexpert Tanja Deurloo van de Perfume Lounge zegt dat je de geur het beste ruikt, na een lange periode van droogte. Vooral in de zomer dus. “De regendruppeltjes die dan op de stenen vallen, zorgen ervoor dat de stofjes echt uit de grond knallen.”

Regenparfum voor de liefhebber

De regengeur is geliefd bij velen. Mocht jij écht niet kunnen wachter op de volgende regenbui, dan kun je gewoon parfums kopen waarbij je jezelf in kunt sprayen met de regengeur. Het is geprobeerd na te maken, omdat veel mensen fijne herinneringen hebben aan deze specifieke geur. Een voorbeeld van een van deze parfums in ‘After the rains'. Het is een Zuid-Afrikaanse geur en rijkt naar mineraal, stenen en regen. Bereid je wel even voor op de prijs, zo'n flesje kost maar liefst driehonderd euro.

Fijne herinneringen aan regen

Wellicht denk je, ik heb helemaal geen fijne herinneringen aan de regen. We willen meestal niet dat het regent, en verkiezen de zon boven een plensbui. Meestal ontstaan de fijne herinneringen aan regen wél op het moment dat het een hele tijd warm is geweest. Je denkt dan aan verfrissing, vruchtbaar land, regendruppels op je tent, het is ineens een stuk positiever. De plantjes kunnen weer groeien en we voorkomen uitdroging. Emotie en geur zijn aan elkaar gekoppeld, dat is een psychologisch effect. De lekkere geur heeft dus ook invloed op hoe wij de regenbuien soms voor lief nemen!

Ilse

Ik ben Ilse Feringa, wonend in Drachten. Ik studeer momenteel af aan sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben geïnteresseerd in wat er allemaal om me heen gebeurd, trends, ontwikkelingen, de mens. Graag deel ik deze interesse met jullie door te schrijven. Hiernaast hou ik mij in mijn vrije tijd bezig met kunstschaatsen, fitness, mijn bijbaantjes en vooral heel erg veel gezelligheid. Hierover gaan jullie nog veel terugzien in mijn artikelen!

One Comment

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.