Wat doet lachgas met je

Wat doet lachgas met je?

0 Shares

Vanaf 2022 zal lachgas officieel op lijst II van de Opiumwet staan, wat betekent dat het bezit en de handel in lachgas verboden is. Sommige gemeenten ervaren echter zoveel overlast dat zij niet wachten op een landelijke wet hiervoor. In Rotterdam wordt er bijvoorbeeld actief gehandhaafd op het gebruik van lachgas. Maar wat doet lachgas met je? Waarom gaat het verboden worden?

Wat doet lachgas met je?

Lachgas heeft zijn naam gekregen door de lachbuien die het kan opwekken. Slagroompatronen bevatten 8 gram dikstofdioxide, oftewel lachgas, en worden opengebroken om het gas vervolgens in ballonnen opgevangen. De ballonnen worden gebruikt om het gas in te ademen. Zo’n 20 seconden nadat het gas ingeademd is, ontstaat een soort psychedelische roes.

Deze psychedelische roes gaat soms ook wel gepaard met een ringend of gonzend geluid. Vaak worden gebruikers duizelig, krijgen zij het gevoel helemaal te relaxen en weg te zakken, en krijgen zij lachbuien. Daarnaast worden gebruikers vaak vrolijk en opgewekt. Je kunt het in principe een beetje vergelijken met een blije dronk, alleen duurt het bij lachgas slechts een paar minuten. Op het eerste gezicht lijkt er dus niets aan de hand, maar het kan heel schadelijk zijn.

Waarom is lachgas schadelijk?

Lachgas kan voor zuurstoftekort zorgen in de hersenen. Dit veroorzaakt hoofdpijn, evenwichtsverlies, flauwvallen en in ernstige gevallen zelfs hersenschade. Maar dat zijn niet de enige gevaren. Wanneer je bijvoorbeeld verkouden bent kan het gas extra druk in het hoofd geven waardoor de trommelvliezen kunnen springen. Dat veroorzaakt veel pijn en blijvende gehoorschade.

Daarnaast zijn veelvoorkomende bijwerkingen pijnlijke ogen, neus, longen, huid en keel, en kun je last krijgen van braakneigingen, diarree, misselijkheid en vermoeidheid. Als je zwanger bent is lachgas eigenlijk al helemaal uit den boze. Een eventueel zuurstoftekort kan zorgen voor een spontane abortus of ernstige geboorteafwijkingen. Wanneer lachgas regelmatig gebruikt wordt kan dit ook leiden tot impotentie, onvruchtbaarheid en hersenschade.

Hoeveel kost lachgas?

Op dit moment kan lachgas door vrijwel iedereen gekocht worden. Het wordt nog niet landelijk gezien als drugs, ondanks de manier waarop het door velen gebruikt wordt, en kan dan ook gewoon bij winkels zoals de Blokker gekocht worden. Bij een groothandel ben je ongeveer 15 euro (exclusief btw.) kwijt voor 50 patronen. Eerder kon je ook een ballon kopen met lachgas, maar dat mag tegenwoordig niet meer. De ballon had een waarde van 3 euro.

Is lachgas verslavend?

De meeste mensen gebruiken lachgas recreatief waardoor er geen risico is om verslaafd te raken. Het is tevens ook niet mogelijk om fysiek verslaafd te raken aan lachgas, maar dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is om verslaafd te raken. Wanneer iemand wel verslaafd raakt, is dat aan het gevoel van high zijn. Een mentale verslaving.

Een verslaving is een hersenziekte en moet dan ook behandeld worden door een professional. Depressie, verveling en onzekerheid komen vaak kijken bij een verslaving waardoor er soms geen uitweg meer lijkt. De eerste stap is altijd het moeilijkst: erkennen dat er een probleem is en hier actief iets aan willen veranderen. Zodra de eerste stap gezet is om professionele hulp in te schakelen wordt het alleen nog maar makkelijker.

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

52
NIEUWS
POLLS
QUIZZEN
TOPLIJSTJES

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.