in ,

Welke symptomen zijn typisch bij een drugsverslaving?

symptomen drugsverslaving

Hoewel een drugstest de enige manier is waarop je zeker zal weten of iemand inderdaad drugsverslaafd is, zijn er wel degelijk symptomen die typisch zijn bij een drugsverslaving. Deze doorgaans typische symptomen zijn dan ook een goede leidraad voor het herkennen van deze slopende verslaving, evenals voor het vinden van de juiste hulp hierbij. Maar welke symptomen zijn typisch voor welk drugsgebruik?

Het lastige aan het herkennen van een drugsverslaving is het feit dat ieder persoon kampt met verschillende effecten en gevolgen, die allemaal uiteenlopen. Toch zijn er wel degelijk een aantal, zogenoemde typische symptomen, die zouden kunnen duiden op een drugsverslaving. Echter is het hierbij wel van belang om te onthouden dat dit zo zou kunnen zijn, maar dat de desbetreffende symptomen ook andere, achterliggende oorzaken kunnen hebben, zoals een persoonlijkheidsstoornis, ziekte of depressie.

Kenmerken drugsverslaving

Niet alleen stemmingswisselingen zijn veel voorkomend, ook kunnen drugsgebruikers gevoelsmatig snel afwisselen van uitgelaten, energiek en vrolijk, tot depressief en lusteloos, en kunnen ze ook snel geïrriteerd reageren en overmatig liegen. Daarnaast behoren ook gewichtstoename, evenals gewichtsverlies, tot de kenmerkende symptomen.

Daarnaast zijn er ook andere aspecten waaruit drugsgebruik kan blijken, zoals geldgebrek, wat zou kunnen resulteren in stelen. Deze aspecten komen voor wanneer de verslaafde zichzelf niet langer van de gewenste hoeveelheid drugs kan voorzien door geldnood, en hij of zij daarom vanuit zijn verslaving te werk gaat.

Lees ook:
Dit zijn de meest voorkomende fouten op het CV

Verschillend per verslaving

Doordat er honderden soorten drugs, mengvormen en variaties hierop bestaan, zijn ook de symptomen per drugs soort verschillend. Wanneer je cocaïne verslaafd bent, is het waarschijnlijk dat je regelmatig verwijde pupillen hebt, opgewekt, overmoedig en aanwezig bent en dat je daarbij veel aankomt, doordat ook eetbuien bijbehorend zijn.

Ook bij alcoholisten zijn de pupillen vaak verwijdt en is de stemming juist vrolijk of averechts, wordt er gesproken met dubbele tong en kan de adem ruiken naar drank. Gebruikt de persoon in je omgeving cannabis (hasj en wiet) dan zullen de ogen zowel verwijdt als rood zijn, zal er afwezigheid en sloomheid optreden, zal de persoon veel giechelen en wederom aankomen door eetbuien en verlangens naar zoetigheid.

Bij gebruik van XTC worden de gevoelens doorgaans eerst als prettig ervaren, maar zwakken deze later af tot lusteloosheid en gevoelens van leegte. Waar de verslaafde zich dus eerst opgewekt en energiek voelt, knuffelig en aanhankelijk is en zorgeloosheid met zich meebrengt, zal deze zich in de dagen daarna het tegenovergestelde voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

voordelen thuiswerken

5 voordelen van thuiswerken

Boze werknemer rijdt met truck over peperdure Ferrari