Saved Read later
Deel dit bericht

Stress onder millenials nog steeds niet afgenomen

Trendwatching.com voorspelt dat miljoenen consumenten vanuit allerlei achtergronden in de toekomst door hun mentale en fysieke reserves heen zijn. Ze geven aan dat het een epidemie is van deze tijd en dat merken hun best moeten doen om dit probleem aan te pakken. Er is kennis dat de medische consequenties van een burn-out groeien en dat het te duur is om dit probleem te negeren. In de toekomst gaan de zorgkosten hierdoor enorm stijgen. Het aantal meldingen van overspannenheid en burn-out is sinds 2012 gestegen. In 2017 werden er 1962 meldingen gedaan door bedrijfsartsen. Ook uit onderzoek van het CBS, TNO en anderen blijkt dat het percentage werknemers met burn-out klachten toeneemt sinds 2002.

Tegenwoordig slaat de burn-out toe onder alle leeftijdscategorieën. Jongeren zijn er zelfs de dupe van. Met name het veelvuldige gebruik van sociale media en smartphones creëert stress. Er heerst een prestatie- creativiteits- en imago cultuur en moeten we 24/7 bereikbaar en verbonden met elkaar zijn.

Stress onder millenials nog steeds niet afgenomen 15

Stress heeft niet alleen negatieve gevolgen. Stress zorgt voor actie en verhoogt de concentratie. Het probleem begint als er te weinig afwisseling is en personen onafgebroken in prestatiemodus moeten zitten. Adrenaline wordt hierdoor niet meer afgebouwd en dit gevolg kan leiden tot overspannenheid of een burn-out.Volgens Erik Matser, neuropsycholoog functioneren de hersenen goed bij een balans tussen stresshormonen (het gaspedaal) en groeihormonen(de rem). De hedendaagse samenleving stimuleert het intrappen van het gaspedaal en ontkent de rem waardoor veel (jonge) individuen geen balans vinden en blijvend ernstig ziek worden.

Bekijk ook:
Wat zijn de voordelen van een keto dieet?

Millenials hebben volgens onderzoek meer stress dan andere doelgroepen. Ze zijn geboren tussen 1980 en 1995 en zijn in hun vroege jeugd opgegroeid in economisch goede tijden. Veel van hen hebben tijdens hun jeugd te horen gekregen dat ze alles kunnen worden wat je wilt. Deze generatie had al vroeg hoge verwachtingen van het leven. Ze geloven nu dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor geluk en succes in het leven. Daardoor geloven zij ook het tegenovergestelde, wanneer je geen succes of geluk ervaart, je er niet toe doet. Een consequentie hiervan is stress. Een tweede factor die stress veroorzaakt bij millenials is de arbeidsmarkt.

Toen de meeste millenials de arbeidsmarkt opgingen was het recessie. Vooruitzichten op een baan op eigen niveau en op een vast contract waren er amper. Doen wat je leuk vindt en worden wat je wilt viel erg tegen. Gevolg: stress! Hier zag ik weer een kans voor het project en om een concept te bedenken dat hun stress verlicht. Een derde factor is de invloed van altijd online zijn en erbij horen op sociale media. Deze generatie is opgegroeid met een 24/7 maatschappij en kijken vaak naar elkaar om te beoordelen hoe succesvol ze zijn in het leven. Op sociale media posten mensen meestal leuke dingen, hiermee wordt een optimistischer beeld van de werkelijkheid gecreëerd. Millenials hebben hierdoor onrealistische vooruitzichten over hoe een leven eruit hoort te zien. Daarnaast heeft de snelle wereld waarin we leven ook invloed op hun stressniveau en maakt ze wellicht wat ongeduldig. Ze weten niet hoe het is om onderaan te beginnen en te wachten op de volgende carrièrestap. Ze willen alles doen, overal verantwoordelijk voor zijn en zo snel mogelijk naar de top geeft organisatie Studelta aan, een recruitment- bemiddelorganisatie voor starters.

Bekijk ook:
Dit zijn de 7 beste oefeningen om af te vallen

Stress onder millenials nog steeds niet afgenomen 16

Ongeveer 6 op de 10 mensen tussen de 18 en 38 gaven aan veel stress te ervaren volgens onderzoek van EenVandaag onder 2000 millenials. Ze stellen hoge verwachtingen aan zichzelf en deze verwachtingen zorgen voor druk. Ook een ander onderzoek toont resultaten, volgens het CBS geeft 20% van de werknemers tussen 25 en 35 jaar aan zich psychisch vermoeid te voelen door het werk. Dit zijn recente onderzoeken die de afgelopen 2 jaar hebben plaatsgevonden, niet goed voor productiviteit en gezondheid van mensen. Misschien is het tijd om hier een oplossing voor te vinden en (werk)stress de das om te doen?

Stress onder millenials nog steeds niet afgenomen 17

Wat vind jij? Heb je wel eens last van (werk)stress? Hoe ga je hier mee om en schakel je er professionele hulp voor in?

Hashtags: #millenial #stress #werk #werkstress #highexpectations #work #personallife #ontspanning #druk #persoonlijkeontwikkeling

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.