Misofonie: een onbegrepen aandoening 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Misofonie: een onbegrepen aandoening

Als je niet tegen het geluid van etende mensen kunt, of walgt van het geluid van krakende zakjes dan zou het zomaar kunnen dat jij last hebt van misofonie. Kun jij degene naast jou wel vermoorden als je hem of haar hoort eten? Borrelt er intense haat en woede op als je iemand op chips hoort kauwen? Lees dan snel verder. Dit gaat over misofonie: een onbegrepen aandoening.

Misofonie is haat tegen geluid

Misofonie betekent letterlijk ‘haat tegen geluid’. Het is een vorm van verminderde geluidstolerantie. Geluiden zoals smakken, slikken, kauwen en ademen roepen bij mensen met misofonie walging en woede op. Ook tikkende geluiden, krakende zakjes en andere geluiden die door de mens worden geproduceerd kunnen dit soort gevoelens oproepen.

Onbegrepen aandoening

Misofonie: een onbegrepen aandoening 16

Misofonie is een onbegrepen aandoening. Het hebben van misofonie kan een negatief effect hebben op je sociale leven. Mensen vermijden etentjes, ze kunnen mensen naast hen niet verdragen als ze eetgeluiden maken. Maar ook het eten van een zak chips tijdens een film kun je maar beter laten als er iemand met misofonie naast je zit. Mensen zonder misofonie begrijpen het probleem vaak niet, wat leidt tot onderlinge irritaties. 

Bekijk ook:
Werkdruk verlagen: met deze tips doe je dat zelf

Oorzaak van misofonie

De oorzaak van misofonie ligt in het brein en er wordt tot op de dag van vandaag uitgebreid onderzoek naar gedaan. Mensen met misofonie hebben een verstoorde geluidsfiltering, wat tot overprikkeling en heftige emoties kan leiden. Het AMC in Amsterdam doet met behulp van electro-encefalografie onderzoek naar geluidsfiltering in het brein. Hiermee kunnen ze wellicht de oorzaak van misofonie achterhalen.

Behandeling misofonie

Het AMC is de enige plek in Nederland waar een behandeling voor misofonie mogelijk is, al is deze nog steeds experimenteel. Door middel van cognitieve gedragstherapie en psychomotorische therapie kunnen de symptomen van misofonie worden afgezwakt. Misofonie is een aandoening in de hersenen en wordt als dusdanig behandeld.

Test voor misofonie

Mensen die nog nooit van misofonie hebben gehoord denken vaak dat het aan henzelf ligt. De gevoelens van woede en irritaties worden vaak afgedaan als overdreven gedrag, terwijl er nu een verklaring voor is. Als je denkt dat je te maken hebt met misofonie dan kun je een test doen. Op de website van wijzijnmind.nl is het mogelijk om te testen of je misofonie hebt. Door middel van deze link: https://steun.wijzijnmind.nl/quiz/misofonietest weet je met een paar muisklikken meer. 

Bekijk ook:
Schermtijd verminderen? Dit doe je met deze drie praktische tips!

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.