in ,

Misofonie: een onbegrepen aandoening

Haat tegen etende mensen

Als je niet tegen het geluid van etende mensen kunt, of walgt van het geluid van krakende zakjes dan zou het zomaar kunnen dat jij last hebt van misofonie. Kun jij degene naast jou wel vermoorden als je hem of haar hoort eten? Borrelt er intense haat en woede op als je iemand op chips hoort kauwen? Lees dan snel verder. Dit gaat over misofonie: een onbegrepen aandoening.

Misofonie is haat tegen geluid

Misofonie betekent letterlijk ‘haat tegen geluid’. Het is een vorm van verminderde geluidstolerantie. Geluiden zoals smakken, slikken, kauwen en ademen roepen bij mensen met misofonie walging en woede op. Ook tikkende geluiden, krakende zakjes en andere geluiden die door de mens worden geproduceerd kunnen dit soort gevoelens oproepen.

Onbegrepen aandoening

Misofonie is een onbegrepen aandoening. Het hebben van misofonie kan een negatief effect hebben op je sociale leven. Mensen vermijden etentjes, ze kunnen mensen naast hen niet verdragen als ze eetgeluiden maken. Maar ook het eten van een zak chips tijdens een film kun je maar beter laten als er iemand met misofonie naast je zit. Mensen zonder misofonie begrijpen het probleem vaak niet, wat leidt tot onderlinge irritaties. 

Oorzaak van misofonie

De oorzaak van misofonie ligt in het brein en er wordt tot op de dag van vandaag uitgebreid onderzoek naar gedaan. Mensen met misofonie hebben een verstoorde geluidsfiltering, wat tot overprikkeling en heftige emoties kan leiden. Het AMC in Amsterdam doet met behulp van electro-encefalografie onderzoek naar geluidsfiltering in het brein. Hiermee kunnen ze wellicht de oorzaak van misofonie achterhalen.

Behandeling misofonie

Het AMC is de enige plek in Nederland waar een behandeling voor misofonie mogelijk is, al is deze nog steeds experimenteel. Door middel van cognitieve gedragstherapie en psychomotorische therapie kunnen de symptomen van misofonie worden afgezwakt. Misofonie is een aandoening in de hersenen en wordt als dusdanig behandeld.

Test voor misofonie

Mensen die nog nooit van misofonie hebben gehoord denken vaak dat het aan henzelf ligt. De gevoelens van woede en irritaties worden vaak afgedaan als overdreven gedrag, terwijl er nu een verklaring voor is. Als je denkt dat je te maken hebt met misofonie dan kun je een test doen. Op de website van wijzijnmind.nl is het mogelijk om te testen of je misofonie hebt. Door middel van deze link: https://steun.wijzijnmind.nl/quiz/misofonietest weet je met een paar muisklikken meer. 

Bekijk ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

postnl protest

Failliete ondernemers protesteren naakt bij hoofdkantoor PostNL

Ouders gaan feesten, baby overlijdt