Twijfel je over de aanwezigheid van psychische klachten? 9
Saved Read later
Deel dit bericht

Twijfel je over de aanwezigheid van psychische klachten?

”1 op de 4 mensen heeft wel eens last van psychische klachten. Dat kunnen zware maar ook lichte klachten zijn” 

Het kan zijn dat jij wel eens twijfelt over het inschakelen van professionele hulp, maar de stap toch nog net wat te groot vindt. Misschien zit jij niet lekker in je vel, en weet je niet hoe je dit moet aanpakken. Óf het gaat eigenlijk best goed, maar je loopt vast op een bepaald vlak. Bijvoorbeeld: ontspannen, niet goed slapen of gezond leven. Twijfel dan niet om de volgende site even te checken, die jou verder kan helpen!

Lentis

Lentis is een organisatie die geestelijke gezondheidszorg, forensische gezondheidszorg en ouderenzorg in de provincies Groningen, Drenthe en Friesland biedt. Cliënten kunnen bij Lentis terecht na een verwijzing van een huisarts of specialist. Professionals bieden jaarlijks aan meer dan 30.000 mensen hulp.

Twijfel je over de aanwezigheid van psychische klachten? 12

Online trainingen volgen

Het mooie aan deze organisatie is dat je alleen door een kijkje op de site lentis.nl al hulp kunt krijgen. Ze bieden namelijk online zelfhulptrainingen. Deze trainingen zijn opgesteld door deskundige hulpverleners, en is geheel voor jouzelf. Je krijgt tips, tricks en het helpt je gedachten inzichtelijk te maken. Het wordt door hulpverleners vaak ingezet om cliënten verder te helpen. Maar je kunt dit dus helemaal zelf starten, en het kost niks!

Bekijk ook:
Ben jij een pessimist of optimist?

Het kan ook zijn dat je je niet goed voelt, maar ook niet weet wat er precies is. Je kunt dan beginnen met de gratis online zelftest van Lentis. Ook als je wel weet waar je aan wil werken, bijvoorbeeld: minder piekeren, kun je de test doen om te kijken van welke ernst jouw problematiek is. Goed om te onthouden is dat de test geen diagnose is, maar een inschatting. Voor een echte diagnose zul je je huisarts moeten inlichten.

Waar kan ik mee geholpen worden?

In principe biedt Lentis geestelijke gezondheid voor alle psychische problemen, maar de online zelfhulptrainingen worden voor onderstaande onderwerpen geboden. Het hoeft niet zo te zijn dat je alleen de cursus mag volgen als je pas een echte depressie hebt, of echt overspannen bent. Als jij aan jezelf merkt dat je bepaald gedrag wilt veranderen of op weg bent naar verergering, dan is het altijd een goed idee om het te proberen. Het helpt je jouw persoonlijke doel te bereiken, en dat is voor iedereen anders.

 • Depressie
 • Piekeren
 • Somberheid
 • Burn-out
 • Overspannenheid
 • Negatieve gedachten
 • Stress
 • Faalangst
 • Werkstress
 • Verdriet
 • Mindfullness
 • Slaapproblemen
Bekijk ook:
Zo voorkom jij een winterdip

Je kunt er zelf voor kiezen hoe lang je over de training doet. Meestal bestaat zo'n training uit 5 of 6 modules, en dus zou je bijvoorbeeld met jezelf kunnen afspreken om er iedere week aan één te werken. Het is een online training, die toch zo persoonlijk mogelijk wordt gemaakt. Je leest ook verhalen van ervaringsdeskundigen en krijgt filmpjes te zien waarin uitleg wordt gegeven. Via de volgende link kom je direct op de pagina waar de online zelfhulp worden aangeboden:

Twijfel je over de aanwezigheid van psychische klachten? 13

 

Bekijk ook:

Avatar foto
Ilse

Ik ben Ilse Feringa, wonend in Drachten. Ik studeer momenteel af aan sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben geïnteresseerd in wat er allemaal om me heen gebeurd, trends, ontwikkelingen, de mens. Graag deel ik deze interesse met jullie door te schrijven. Hiernaast hou ik mij in mijn vrije tijd bezig met kunstschaatsen, fitness, mijn bijbaantjes en vooral heel erg veel gezelligheid. Hierover gaan jullie nog veel terugzien in mijn artikelen!

One Comment

 1. reinoud Reply

  Het doen van een gevalideerde stresstest kan ook binnen 5 minuten aangeven in welke mate je last hebt van stress. Stress is inmiddels volksziekte nummer 1 waar heel wat andere psychische klachten door worden veroorzaakt.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.