Psychische stoornissen begrijpen? 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Psychische stoornissen begrijpen?

Het begrijpen van psychische stoornissen is zo gemakkelijk nog niet. Maar heb je ooit het verhaal van Winnie the Pooh gelezen? Dan wordt het al een stuk gemakkelijker. Het verhaal van Winnie en haar vriendjes speelt zich af in het Honderd Bunderbos en werd in 1926 al bedacht door Alan A. Milne. Maar wat je waarschijnlijk nog niet wist is dat zowel onze lieve Pooh-beer als zijn vriendjes een mentale stoornis representeren. Maar hoe zit het dan precies?

Disney

Het verhaal dat in 1926 al werd geschreven werd opgepikt door Walt Disney, welke hier op fantastische wijze films van maakte. Echter is het niet Disney dat in dit geval de zaken bedenkt. Het komt echt op deze manier ter sprake in de boeken van Milne. Maar het bleef hier niet bij voor Disney. Onder andere de hyena's Ted & Ed uit The Lion King hebben last van CD. Daarnaast heeft Donald Duck een vorm van ODD. Uiteindelijk biedt Disney ons dus veel meer dan alleen leuke verhalen en films. Kijk er maar eens goed naar.

Alan Alexander Milne

De schrijver van de Winnie The Pooh, Alan Alexander Milne, is eigenlijk alleen maar bekend om de verhalen van de gele beer en zijn vriendjes. Het verhaal ging in feite over de knuffelbeer van zijn zoon Christopher Robin. En die naam komt je misschien wel bekend voor. Eigenlijk speelt zijn zoon ook gewoon een rol in de boeken. In het Nederlands vertaald als Janneman Robinson. Maar welke karakters hebben nou welke stoornis eigenlijk? En uit wat blijkt dat precies? We gaan de karakters stuk voor stuk even bij langs, waarbij Winnie en Janneman Robinson natuurlijk als laatst aan bod komen.

Iejoor

Als er een personage in een boek of film is dat absoluut niet aan het lachen valt te krijgen is het Iejoor wel. De wereldberoemde ezel is altijd diep ongelukkig en loopt sip rond. Het is duidelijk dat deze pessimist een flinke depressie onder de leden heeft.

Bekijk ook:
Zo haal je met gemak 10.000 stappen per dag, ook met een kantoorbaan

Psychische stoornissen begrijpen? 14

Kanga

Kanga heeft een sociale angststoornis. Dit is voornamelijk terug te zien in de manier waarop ze Roe op overdreven wijze beschermd. Daarnaast houdt ze er ook per definitie niet van om te socializen met de andere dieren in het Honderd Bunderbos.

Roe

Roe, het kind van Kanga, komt er ook niet gemakkelijk van af. Alles wijst erop dat deze kleine last heeft van autisme. Hij bevindt zich vaak in de meest gevaarlijke en ondenkbare situaties zonder het zelf echt door te hebben. Is hij bij zijn moeder? Dan is de kleine Roe vooral stil en afgesloten van de rest van de wereld. Dit zijn een aantal signalen die wijzen op een autistische stoornis.

Konijn

Als er iemand volledig geobsedeerd is door orde dan is het Konijn wel. Zodra er iets niet gaat zoals gepland, of mensen door zijn tuintje rennen, raakt Konijn volledig in paniek. Enorm duidelijke symptomen van een obsessieve-compulsieve stoornis oftewel OCD.

Psychische stoornissen begrijpen? 15

Teigetje

Nu we het toch hebben over psychische stoornissen kun je deze waarschijnlijk zelf wel invullen. Teigetje lijdt inderdaad aan ADHD. Hij springt flink in het rond, kan geen moment stil zitten en onderbreekt de andere dieren wanneer het niet over hem gaat. De welbekende hyperactieve vorm van ADHD is precies op het lijf van deze spring in ‘t veld geschreven.

Uil

Uil lijdt aan meerdere stoornissen. Hij is ontzettend slim, maar lijdt wel aan dyslectie. Hierdoor leest en schrijft hij de dingen volledig verkeerd in de films en boeken. Maar daar blijft het niet bij. Doordat Uil zo ontzettend slim is heeft hij een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkeld. Alle andere dieren in het Honderd Bunderbos zijn, aldus Uil, maar ontzettend dom.

Bekijk ook:
Waarom kijken we zo graag naar horror?

Psychische stoornissen begrijpen? 16

Knorretje

Natuurlijk kan ook de paarsroze vriend van Winnie niet ontbreken in dit lijstje. Vriend ja. Knorretje is namelijk een jongetje. Het arme varkentje is vaak ontzettend nerveus en heeft veel last van angst en stress. Daarnaast stottert Knorretje wanneer hij spreekt. Op basis van de hele verhaallijn lijkt het erop dat dit door een irrationale angst wordt veroorzaakt. Knorretje leidt aan een gegeneraliseerde angststoornis.

Winnie

Winnie, de hoofdrolspeelster in het hele verhaal, leidt aan meer dan één stoornis. Zo heeft het schattige gele beertje een obsessieve stoornis als het gaat om honing. Dit gaat dusdanig ver dat ze zichzelf of anderen in gevaar brengt. Daarnaast heeft Winnie ook een eetstoornis en heeft ze de neiging om alles te tellen. Mensen uit het werkveld zullen hierdoor Winnie ook zeker diagnosticeren met OCD. Maar daar blijft het niet bij. Winnie heeft, net als Teigetje, ook last van ADHD. Niet de hyperactieve manier die we bij Teigetje zien. Maar wel ontzettend snelle gedachten, onoplettendheid, onverschilligheid en onzorgvuldigheid.

Psychische stoornissen begrijpen? 17

Janneman Robinson

Last but not least. Janneman Robinson. Hij praat met knuffels, hij ziet dingen die er niet zijn. Daarnaast hoort en gelooft hij deze zelfde dingen ook nog eens. Janneman heeft last van schizofrenie. Zijn speelgoed, alle andere personages, zijn in zijn waanbeelden levend. Daarnaast geeft ieder personage in het boek en de film een gevoel van Janneman weer.

Pak de DSM-V er maar bij

Geloof je niet wat hier staat? Pak de DSM-V er maar bij en begin nog eens met kijken of lezen. Zet de boel regelmatig even op pauze om goed te analyseren wat je net gezien hebt en schrijf zaken per karakter op. Wanneer je vervolgens op zoek gaat in de DSM-V kom je vanzelf bij deze zaken uit.

Bekijk ook:

Avatar foto
Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

2 Comments

    1. Avatar fotoThom Post author Reply

      Winnie the Pooh is vernoemd naar de beer Winnipeg. Een meisjesbeer.
      Het boek “Finding Winnie: The True Story of the World’s Most Famous Bear” gaat terug naar de roots van Winnie the Pooh.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.