Gouden tips om een kater te voorkomen 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Gouden tips om een kater te voorkomen

Ben jij dit artikel aan het lezen? Dan hou jij vast wel van een borreltje op de zaterdagavond. Of twee…of drie…oeps, tel kwijt. Daar lig je dan, met hoofdpijn en een omgekeerde maag. Het is weer zover: de kater! Ik zet een aantal tips voor jou op een rijtje om de zondag voortaan iets florissanter door te brengen.

Niet drinken

‘Ja hèhè dat snap ik ook wel’, ik hoor jullie denken. Maar eerlijk is eerlijk, dit is de énige gouden tip. Want als je het echt helemaal bont maakt op een avond en veel te diep in een glaasje kijkt dan zal je ook moeten accepteren dat je je de dag erna niet top fit gaat voelen. Een kater is dan simpelweg níet te voorkomen. Wel zijn er dingen die je kunt doen om een minder erge kater te krijgen, dus daar kan ik jullie bij helpen!

Eet goed voordat je gaat drinken

Wat je van te voren eet, speelt eigenlijk een net zo belangrijke rol als wat je drinkt. En denk dan niet: laat ik mezelf helemaal volvreten zodat ik een goede bodem heb, want misselijk worden wil je ook niet. Maar om je avond nog gezonder te maken dan het al was, kan vettig eten helpen een kater te voorkomen. Het vertraagd de absorptie van alcohol. Vet eten isoleert je maag, en zo komt de alcohol minder snel in je bloedbaan terecht.

Bekijk ook:
Dit zijn de 3 must have cocktailrecepten voor deze zomer!

Drink na elk glas alcohol een glas water

Een van de meest effectieve manieren om een kater te voorkomen. Ten eerste zorg je ervoor dat je minder alcohol drinkt, dus mocht je jezelf willen beschermen ;). Maar ten tweede, je vult op deze manier ook het vocht in je lichaam direct aan. En de meest voorkomende oorzaak van hoofdpijn is uitdroging. Dat voorkom je door veel water te drinken! Wat een nog betere aanvulling is, is om het water een keer te vervangen voor een sportdrankje of vruchtenwater, zo vul je ook de verloren mineralen en elektrolyten aan.

Goedkope drank

Ten eerste zorgt goedkope alcohol sneller voor een kater. Er zit meer troep in, vervuilende stoffen waardoor de drank goedkoper verkocht kan worden. Deze stoffen zorgen ervoor dat jij je beroerder gaat voelen de dag erna. Duurdere dranken hebben vaak een beter filterproces doorstaan, en zijn dus minder vervuild. Gin tonic = win tonic! Dus, vraag je jezelf even goed af: hoeveel euro heb jij ervoor over om je een dag minder beroerd te voelen?

Drink alleen bepaalde soorten alcohol

Je zou het misschien niet denken, maar van sterke dranken zoals wodka of gin krijg je minder snel een kater. Je kunt onthouden wat je het beste kunt drinken, aan de volgende tip: hoe donkerder het drankje, hoe erger de kater. Drink dus vooral geen rode wijn of bier, deze zijn aardig donker van kleur. Wodka en gin zijn kleurloos, en daar krijg je dus een minder erge kater van! De reden hiervoor is dat er in donkere drankjes meer stoffen zitten die klachten als hoofdpijn, misselijkheid, braken en buikpijn veroorzaken. Dit zijn bijvoorbeeld aceton, acetaldehyde, aldehyde en tannine. Wodka is gedistilleerd en gefilterd met houtskool waardoor het drankje het meest kleurloos is, en dus minder risicovol.

Bekijk ook:
Last van allergie? Verminder pollen en luchtverontreiniging in huis

Combineer alcohol niet met zoetigheid

De echte boosdoeners zijn cocktails, en mixdrankjes waarin veel suiker zit. Ook het eten van snoep of andere voeding met een overdosis suiker versterkt de kater. De verdubbeling van de hoeveelheid suiker die je dan binnen krijgt is hartstikke slecht. Waarom? Omdat je lichaam door te veel suiker de alcohol moeilijk kan afbreken. Ben je toch echt gek op mixdrankjes en zie je jezelf deze niet afslaan, kies dan in ieder geval voor een combinatie met een light frisdrank. Zo krijg je niet ook nog eens de suikers van de frisdrank binnen.

Drink geen verschillende drankjes door elkaar heen

Beperk je gewoon tot één soort drank, en zoals jullie hebben gelezen dus het liefst een kleurloze drank, zonder suikers, en niet in combinatie met suikers. Doordat je verschillende drankjes gaat mixen zorg je ervoor dat je veel afvalstoffen binnen krijgt. Afvalstoffen zijn op dat moment bijvoorbeeld kleurstoffen, suikers, alcoholen en gisten. Je lever wordt zwaar belast en er moeten veel verterings- en afbraakenzymen aangemaakt worden. Conclusie: kater.

Deel dit bericht
Read later
Ilse

Ik ben Ilse Feringa, wonend in Drachten. Ik studeer momenteel af aan sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben geïnteresseerd in wat er allemaal om me heen gebeurd, trends, ontwikkelingen, de mens. Graag deel ik deze interesse met jullie door te schrijven. Hiernaast hou ik mij in mijn vrije tijd bezig met kunstschaatsen, fitness, mijn bijbaantjes en vooral heel erg veel gezelligheid. Hierover gaan jullie nog veel terugzien in mijn artikelen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.