8 Feiten en fabels over puistjes 12
Feiten en fabels over puistjes
Saved Read later
Deel dit bericht

8 Feiten en fabels over puistjes

Bijna iedereen heeft wel eens last (gehad) van puistjes. Een puistje ontstaat wanneer de talgklieren van de haarzakjes op het lichaam teveel talg produceren. Meestal gebeurt dit bij het intreden van de puberteit, omdat de hormoonhuishouding dan verandert. Puistjes komen het vaakst voor op het gezicht, in de nek en op de schouders.

Er gaan over puistjes veel fabels rond, met name over het voorkomen of behandelen ervan. Je wilt natuurlijk wel goede informatie hebben waar je iets mee kunt, zodat de puistjes minder worden of weggaan. Lees dan dit artikel verder en kom er achter welk praatje een feit is, en welke een fabel.

Bekijk ook:
Het “bloedmasker” van The Ordinary: Hype of wondermiddel?

Fabels over puistjes

Laten we allereerst alle onzinnige fabels over puistjes de wereld uit helpen!

1. Het gebruik van verzorgingsproducten vermindert puistjes

Er zijn veel verschillende verzorgingsproducten op de markt waarvan wordt beweerd dat ze puistjes helpen verminderen of voorkomen. Dit is echter niet helemaal waar; verzorgingsproducten verwijderen vaak het vuil op je huid, maar ook de goede stoffen op je huid. De huid heeft namelijk van nature beschermende vetten, en deze wil je natuurlijk niet wegpoetsen! Dit zou er namelijk zelfs voor kunnen zorgen dat je juist meer puistjes krijgt.

2. Door make-up te gebruiken verdwijnen puistjes

Het klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk: die lelijke puistjes verstoppen onder een laag make-up, zodat niemand ze meer ziet. Ideaal natuurlijk wanneer je je schaamt voor je puistjes, maar het gebruik van make-up zorgt er voor dat er extra vuil op je huid komt en je huid vettiger wordt. Net als het gebruik van verzorgingsproducten, kan het gebruik van make-up op je gezicht er dus voor zorgen dat je meer puistjes zult krijgen.

3. Je krijgt puistjes als je veel chocola, chips en koekjes eet

Het is misschien wel de meest gehoorde fabel dat je puistjes krijgt als je veel chocolade, chips, koekjes en andere vette etenswaren consumeert. Het vet in je voeding zou namelijk zorgen voor een vettere huid en dus meer puistjes. Dat klinkt natuurlijk logisch, maar hier is helemaal geen wetenschappelijk bewijs voor. Sterker nog, er is zelfs onderzoek naar gedaan dat dit tegenspreekt. Het onderzoek bestond uit twee groepen: mensen met puistjes die veel vette dingen moesten eten, en mensen met puistjes die weinig tot geen vette dingen aten. Uit de resultaten bleek dat de groep mensen die een dieet hadden met veel vet eten, niet meer puistjes krijgen dan de andere onderzoeksgroep.

4. Je kunt puistjes uitdrogen door er tandpasta op te smeren

Eigenlijk klopt dit wel: door tandpasta op je puistje te smeren droogt hij uit. Echter, de huid om het puistje heen droogt ook uit. Dit is natuurlijk niet goed voor je huid! Tandpasta is bovendien bedoelt om je tanden mee te poetsen; er zitten stoffen in die niet erg goed zijn voor je huid, zeker niet wanneer deze toch al gevoelig is. Maar het belangrijkste van alles: je puistjes zullen niet verdwijnen wanneer je er tandpasta op smeert; ondanks dat ze wel zullen uitdrogen, blijven ze nog even zichtbaar en schiet je er dus niets mee op.

Bekijk ook:
Wat je gezicht je vertelt over je gezondheid

Feiten over puistjes

Dan nu het belangrijkste gedeelte: de feiten over puistjes. Lees onderstaande punten goed door en kom er achter wat puistjes écht kan veroorzaken en hoe je ze het beste behandelt.

1. Het is slecht om puistjes uit te knijpen

Je ziet het tegenwoordig zelfs op de sociale media en op televisie: puistjes die vakkundig worden uitgeknepen, inclusief de inhoud die naar buiten komt. Wanneer een medisch specialist dit voor je doet, zal het waarschijnlijk wel goed gaan. Maar probeer je zelf je puistjes uit te knijpen en let je niet goed op de hygiëne, dan is de kans groot dat het gaat ontsteken. Bovendien krijg je kleine littekens van het uitknijpen van puistjes.

2. Mensen die sporten hebben minder puistjes

Dit heeft niet zozeer met de lichamelijke fitheid te maken, maar wel met het feit dat mensen die sporten over het algemeen meer zweten! Zweet wordt afgescheiden uit de poriën van de huid, waardoor deze automatisch gereinigd worden en zo minder snel verstopt raken.

3. Veel drinken voorkomt puistjes

Iedereen weet wel dat veel drinken goed voor je huid is. Je houdt je huid hiermee namelijk vochtig en soepel, waardoor puistjes minder kans hebben om te ontstaan. Natuurlijk is het wegens gezondheidsredenen niet verstandig om veel frisdrank te drinken, dus kies liever voor bijvoorbeeld water en thee. Hierdoor wordt je huid goed gehydrateerd!

4. Puistjes ontstaan door een ontsteking

De ophoping van talg uit de talgklieren zorgt ervoor dat de poriën van de huid verstopt raken. In feite ontstaat er zo dus een ontsteking van de talgklier. Dit klinkt misschien ernstig, maar iedereen heeft er wel eens last van. Met bovenstaande tips zorg jij er voor dat je er zo min mogelijk last van zult hebben!

Bekijk ook:
Vrouwen opgelet: hoe ga je om met een droge huid en haar?

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.