Een goede ademhaling, zó belangrijk is het
Saved Read later
Deel dit bericht

Een goede ademhaling, zó belangrijk is het

Ademhalen is iets wat je zonder nadenken doet. Dat komt doordat dit in de hersenen zo geregeld wordt. Dat is maar goed ook want de ademhaling moet doorgaan, dag en nacht, ook zonder dat jij er aan denkt.

Mensen hebben constant zuurstof nodig, maar waarvoor eigenlijk? En hoe zit het met zaken als hyperventileren? De coronacrisis heeft ons weer met de neus op de feiten gedrukt dat ademhalingsproblemen bepaald geen pretje zijn. Hieronder kan je meer lezen over dat proces dat zo belangrijk is voor mensen en dieren.

Waarom halen we eigenlijk adem?

Zuurstof hebben we nodig. Door in en uit te ademen, krijgt je lichaam zuurstof binnen. Dit gebeurt via een bepaald adempatroon. De juiste hoeveelheid zuurstof is nodig om bijvoorbeeld onze hersenen en spieren goed te laten werken. Heel belangrijk dus! Maar dit adempatroon kan helaas verstoord raken. Dan krijg je niet genoeg of juist te veel zuurstof binnen. Bij screenapneu stopt je ademhaling bijvoorbeeld even. Bij hyperventileren adem je juist veel te vaak.

Wat kan er fout gaan?

Ademhalen gaat toch vanzelf? Misschien denk jij er nog zo makkelijk over. Maar er kunnen zomaar problemen ontstaan. Je kunt bijvoorbeeld veel sneller gaan ademen dan gewoonlijk. Dit heet overademen. Dit kan vervelende klachten opleveren, zoals hartkloppingen en een verstoorde nachtrust. Zo'n 100.000 mensen komen per jaar op de Spoedeisende hulp terecht met klachten die doen denken aan hartproblemen, zonder dat dit het geval is. Een verstoord adempatroon wordt lang niet altijd herkend.

Een goede ademhaling, zó belangrijk is het 14

Hoe vaak halen we adem per minuut?

Zoals hierboven genoemd is er een apart plekje in onze hersenen dat de frequentie van de ademhaling regelt. Dat gaat niet op basis van de hoeveelheid zuurstof in het bloed, zoals je wellicht zou denken, maar aan de hand van het afvalproduct: CO2.

Als het percentage kooldioxide in je bloed toeneemt, gaat de frequentie van de ademhaling omhoog om nieuwe zuurstof binnen te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het sporten. Bij inspanning wordt er extra suiker verbrand en is er behoefte aan meer zuurstof. In rust is de frequentie gemiddeld 6 tot 12 ademteugen per minuut. Het kan echter wel oplopen tot 80 keer bij extreme inspanningen, maar ook bij hyperventilatie. Er bestaan mogelijkheden om met ademhalingsoefeningen de frequentie op een beter niveau te krijgen. Ook hier geldt dat training helpt. De methode van BreathBalanz is hier een voorbeeld van. Deze methode is op de praktijk gericht en speciaal ontwikkeld voor een patiënt die hier destijds behoefte aan had.

Een goede ademhaling, zó belangrijk is het 15

Wat is hyperventilatie?

Als je ademhaling sterk versnelt zonder dat jij je inspant, spreekt de wetenschap van hyperventilatie. Het is een zeer onprettig gevoel omdat je te snel en niet diep genoeg ademt, waardoor het lichaam stresshormonen gaat aanmaken, waardoor de angst nog toeneemt. De oorzaak is vaak stress en hyperventilatie kan onderdeel zijn van een paniekaanval. Als gevolg van een dergelijke aanval kan je ook hartkloppingen krijgen en neemt de benauwdheid toe. Misselijkheid en hoofdpijn komen vaak na een aanval. Hyperventilatie kan in principe geen kwaad, maar met ademhalingsoefeningen kan je het proberen te voorkomen.

Hyperventileren

Corona en ademhalingsproblemen

Er is nog veel niet bekend over het coronavirus maar dat na ernstige verschijnselen er regelmatig ademhalingsproblemen lijken te ontstaan, is duidelijk. Alleen in Nederland zijn er al bijna 20.000 patiënten die COVID-19 hebben ondergaan en nog steeds problemen hebben met ademhalen. Op een Facebook-pagina wisselen ze hun ervaringen uit.

Beeldschermapneu

Beeldschermapneu of screen-apneu is nog geen erkende ziekte in ons land. Tijdens het werken achter een beeldscherm, maar ook bij het gamen, wordt de ademhaling soms wel 10 seconden achter elkaar ingehouden. Dat zorgt voor lichamelijke en psychische klachten, omdat voldoende zuurstof nu eenmaal nodig is voor een goed functioneren van de lichaamsprocessen. Herken jij deze problemen? Probeer dan ook eens ademhalingsoefeningen en meld je bij je huisarts indien er geen verbetering optreedt.

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.