Deze denkfouten maak jij ongetwijfeld ook 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Deze denkfouten maak jij ongetwijfeld ook

Gedachten die helemaal niet kloppen, kunnen je toch een rotgevoel geven. Dit noemen we ‘denkfouten‘. Zo’n ‘ondermijnende stem' is funest voor het zelfvertrouwen. Gelukkig zijn ze goed te herkennen, en kun je leren om deze negatieve gedachten om te zetten in positieve gedachten. Op welke van de volgende denkfouten kun jij jezelf betrappen?

Denkfouten top 3

1. Denken dat het zou-moeten. Bijvoorbeeld: hij moet wel op tijd komen, anders is hij niet echt in me geïnteresseerd.

2. De toekomst negatief voorspellen. Bijvoorbeeld: ik denk dat het niks wordt met die baan, ik blijf vast nog jaren werkloos en dan moet ik door geldnood mijn huis uit.

3. Gedachtelezen. Bijvoorbeeld: ze zei me niet eens gedag, volgens mij mag ze me niet.

Deze denkfouten maak jij ongetwijfeld ook 15

Veel voorkomende valkuilen

  • Zwart-wit denken: ‘Niemand vindt mij aardig'. Termen als nooit, altijd, niemand, iedereen wijzen vaak op zwart-wit denken.'dit gebeurt mij ook altijd', ‘ik word nooit als eerste gekozen', ‘iedereen kan het goed, behalve ik'.
  • Catastroferen: ‘Als ik die baan niet krijg is mijn leven voorbij'. Bij het catastroferen zullen toekomstige situaties rampzalig aflopen zonder stil te staan bij andere, meer waarschijnlijke scenario’s.
  • Personaliseren: ‘Mijn baas is chagrijnig, dat komt door die fout die ik heb gemaakt'. Negatief gedrag van anderen maak je persoonlijk, terwijl een ander ook wel eens een vervelende bui of een rotdag heeft!
  • Overgeneraliseren: ‘Ik heb ook altijd pech'. Ook hier worden termijn als nooit, altijd, niemand of iedereen vaak gebruikt. Op grond van één nare ervaring of gebeurtenis scheer je meteen alles over een kam en trek je te grote conclusies.
  • Stickers plakken: ‘Ik ben nu eenmaal niet slim'. Je plaatst jezelf in een hokje, waardoor je jezelf onderschat en misschien zelfs situaties vermijdt omdat je niet meer nadenkt over of die gedachte wel klopt.
  • Vergroten/verkleinen: ‘Ik heb twee keer gescoord, maar het andere team was slecht dus dat telt niet', of ‘Ik heb een goed cijfer, maar de toets was zo makkelijk dus ik had geluk'. Je schuift je succes af op toevalligheden of geluk waardoor je het verkleind. Je hebt het zelf gewoon goed gedaan, punt!
  • Emotioneel beredeneren: ‘Ik voel dat ik het niet kan en daarom gaat het niet lukken.’ Je maakt keuzes vanuit je emotie. Je ziet gevoelens als bewijs voor juistheid van een gedachte, waarbij tegenbewijs genegeerd of onderschat wordt Even relativeren en op adem komen, en waarschijnlijk zul je zien dat het slechts de emotie was die je tegenhield, en je het écht wel kan.
Bekijk ook:
Ben jij een pessimist of optimist?

Stop! Deze denkfouten zullen je echt niet verder helpen of vrolijker maken. Bovendien zijn het ook nog eens conclusies die je zelf trekt, en 9 van de 10 keer blijkt dit helemaal niet te kloppen met de werkelijkheid. Denk eens na over de gedachte die je hebt, waarschijnlijk heb je helemaal niet genoeg informatie om deze conclusies (denkfouten) te trekken. 🙂

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Ilse

Ik ben Ilse Feringa, wonend in Drachten. Ik studeer momenteel af aan sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben geïnteresseerd in wat er allemaal om me heen gebeurd, trends, ontwikkelingen, de mens. Graag deel ik deze interesse met jullie door te schrijven. Hiernaast hou ik mij in mijn vrije tijd bezig met kunstschaatsen, fitness, mijn bijbaantjes en vooral heel erg veel gezelligheid. Hierover gaan jullie nog veel terugzien in mijn artikelen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.