Bang voor de tandarts? Dit zijn de beste tips tegen de angst 14
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Bang voor de tandarts? Dit zijn de beste tips tegen de angst

Angst voor de tandarts is een probleem dat veel mensen kennen, en daarom liever een bezoekje overslaan. Het is geen fijn idee dat iemand met scherpe voorwerpen in je mond gaat zitten, maar een tandarts weet precies wat hij doet. Toch gaat de angst voor een tandarts bij mensen zo diep dat ze helemaal niet naar de tandarts gaan, met alle gevolgen van dien. Wij hebben een aantal tips opgezocht waarmee je de angst kunt verminderen.

Erken de angst voor de tandarts

Dit is de eerste en waarschijnlijk ook de moeilijkste stap. Je moet erkennen dat je een fobie hebt. Je kunt de angst opschrijven of hardop zeggen, en jezelf realiseren dat deze angst er nu eenmaal zit. Nog belangrijker is beseffen dat deze angst ook kan worden opgelost.

Praat over de angst

Als je praat over je angst, bijvoorbeeld met lotgenoten die iets verder zijn in het oplossen van hun angst, dan zul je zien dat de angst ‘tastbaar’ wordt. Door te praten over je angst krijg je de motivatie om dit probleem aan te pakken, en je weet dat je er niet alleen voor staat. Probeer de oorzaak van de angst te achterhalen door te praten met een vriend, familielid of psycholoog.

Bekijk ook:
Groene thee: 5 goede redenen om er je dag mee te beginnen

Neem de tijd voor het uitzoeken van een tandarts

Er bestaan tandartsen die gespecialiseerd zijn in het behandelen van mensen die een tandartsfobie hebben. Deze artsen nemen langdurig de tijd om je op je gemak te stellen voordat de behandeling begint, en neemt je stapsgewijs mee in het proces. Neem dus rustig de tijd om een tandarts te zoeken waar je een ‘klik’ mee hebt. Want anders gaat het niet werken.

tandarts fobie

Spreek een signaal af

Als je naar de arts gaat die gespecialiseerd is in dit soort fobieën dan kun je een signaal afspreken. Als je het bijvoorbeeld erg eng begint te vinden, dan kun je je hand opsteken, waarna de tandarts stopt met de behandeling of even pauzeert. Op deze manier hou jij de controle, dat kan gunstig zijn voor mensen die bang voor de behandeling zijn.

Doe ademhalingsoefeningen

Het is bewezen dat ademhalingsoefeningen stress reduceren. Je kunt dit doen als je in de stoel van een tandarts ligt. Adem rustig in door je neus, en vervolgens uit door je mond. Je kunt er ook voor kiezen om een object mee te nemen waar je in kunt knijpen, zoals een stressbal. Probeer deze oefeningen thuis, dan ligt je een stuk minder verkrampt in de stoel bij de tandarts.

Bekijk ook:
7 opmerkelijke verschillen tussen ochtend- en avondmensen

Luister naar muziek

Het geluid van een behandeling kan voor veel mensen ook een trigger zijn. het geluid van het materiaal, en dan vooral het boortje kunnen voor mensen met een fobie verschrikkelijk zijn. Je kunt een koptelefoon opzetten met je favoriete muziek, en de behandelaar zal het ook niet erg vinden als je een slaapmasker opzet zodat je die enge mesjes en haakjes niet onder ogen krijgt.

fobie tandarts

Poll De tandarts bezoek ik..

1 keer per jaar50%
2 keer per jaar33.3%
1 keer per 2 jaar0%
Alleen als het moet16.7%
📊 Bekijk resultaten
Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.