Tips voor een gezond gebit 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Tips voor een gezond gebit

Een gezond gebit is belangrijk voor iedereen, maar hoe krijg je dit voor elkaar? In dit artikel delen we een aantal nuttige tips waarmee je tanden gezond én mooi blijven. Lezen dus!

1. Tandenpoetsen

De eerste tip is nogal vanzelfsprekend en kan juist daarom niet ontbreken; maar poets je tanden! Elke dag moet je twee maal je tandenpoetsen, en een poetsbeurt moet ruim twee minuten in beslag nemen. Zo blijft je gebit schoon en heb je veel minder kans op gaatjes. Tandenpoetsen kan je het beste op vaste momenten doen, zodat het onderdeel wordt van je dagelijkse ritueel. Denk bijvoorbeeld aan de ochtend na het opstaan en de avond vlak voor het slapen.

2. Gebruik tandpasta met fluoride

Bij het poetsen van je tanden gebruik je uiteraard tandpasta, maar het is hierbij wel belangrijk dat de tandpasta fluoride bevat. Dit is het stofje dat de tanden beschermt tegen gaatjes.

Tandenpoetsen

3. Gebruik een elektronische tandenborstel

Een tip van de tandarts Weert: gebruik een elektronische tandenborstel. Deze werken namelijk beter dan normale tandenborstels, en zo gaat het tandenpoetsen ook weer een stukje efficiënter!

Bekijk ook:
De betekenis van dromen: wat betekent jouw droom?

4. Flosdraad en tandenstokers

Een gezond gebit krijg je niet alleen door een tandenborstel te gebruiken, want deze kan helaas niet alle plekjes in je mond bereiken. Je kan daarom het beste ook elke dag wat flosdraad en tandenstokers gebruiken. Hierbij kan je de etensresten tussen je tanden verwijderen en dat draagt weer bij aan een gezondere mondhygiëne.

Flossen

5. Een beugel

Een tip van de ortho Weert: een beugel kan ook helpen bij een gezond gebit. Een beugel zet onder meer scheve tanden recht en dit levert meerdere voordelen op. Zo ziet het er doorgaans net wat mooier uit, wordt het schoonmaken van de tanden makkelijker en kan het ook pijnverzachtend werken.

6. Drink weinig frisdrank en andere zure dranken

Qua drinken kan je maar beter frisdrank en andere zure dranken vermijden voor gezonde tanden. Deze drankjes zijn namelijk behoorlijk slecht voor je gebit omdat ze het tandglazuur aantasten en tanderosie veroorzaken. Dit is een slijtage van je tanden en als dit eenmaal is gebeurd kan je het bijna niet meer herstellen.

Water drinken

7. Minder snoepen

Suiker is slecht voor je tanden, dus door minder te snoepen krijg je ook een gezonder gebit. Hierbij zijn snoepjes vooral slecht voor je tanden als je ze lang in je mond moet houden, want dan worden je tanden langer blootgesteld aan de schadelijke stofjes. Denk hier bijvoorbeeld aan zuurtjes of een lolly.

Bekijk ook:
7 opmerkelijke verschillen tussen ochtend- en avondmensen

8. Geen tandenpoetsen na het eten en drinken van zure voedingswaren

Als je net frisdrank hebt gedronken of wat zuurtjes hebt gegeten kan je maar beter even niet je tandenpoetsen. Zuur eten tast dus het tandglazuur aan en als je dan ook nog eens gaat poetsen wordt dat effect alleen maar verergerd. Wacht daarom ongeveer een uur voordat je begint met tandenpoetsen.

Gezond gebit

9. Eet niet te vaak

Elke keer als je eet, moet je gebit weer herstellen. Dat is een paar keer per dag niet erg en ook niet te voorkomen, maar je hebt wel in de hand hoe vaak dit gebeurt. Probeer je tanden genoeg rust op een dag te geven door het aantal eetmomenten enigszins laag te houden. Denk hierbij aan drie hoofdmaaltijden en een paar tussendoortjes.

10. Tandarts

De laatste nuttige tip is om gebruik te maken van een tandarts. Laat je gebit eens in de zoveel tijd controleren. Zo weet je gelijk of je tanden in goede staat zijn en ben je er ook op tijd bij als er iets extra's moet gebeuren. Een klein gaatje is bijvoorbeeld makkelijker te herstellen dan een groter gat. En een tandarts heeft dat sneller in de gaten dan jijzelf!

Tandarts

Heb jij nog een goede tip voor een gezond gebit? Deel die dan hieronder door een reactie achter te laten!

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.