kosten ventilator airco
Saved Read later
Deel dit bericht

Zoveel geld kost het als je ‘s nachts je ventilator aan laat staan

Met de huidige hitte en de warme plaknachten is het een verademing als je een ventilator of een airco in je slaapkamer neer kunt zetten. Er is niets mis met een beetje koelte in huis, want dat slaapt een stuk lekkerder. Het kost echter een hoop energie om al die apparaten te laten draaien terwijl je slaapt, maar hoeveel eigenlijk? Stroom is tegenwoordig ook niet goedkoop meer, dus hebben we opgezocht hoeveel het kost om de hitte te lijf te gaan terwijl je in dromenland bent.

De kosten van een airco per nacht

Er zijn veel meer mensen die een ventilator dan een mobiele airco in de slaapkamer hebben staan. Ten eerste is een ventilator goedkoper in de aanschaf, maar hij verbruikt tot wel twintig keer minder stroom dan een mobiele airco. Je bent dus veel meer geld kwijt als je een airco de hele nacht aan laat staan. Een ventilator verbruikt 0,05 kWh per uur, een mobiele airco tot wel 2,5 kilowatt per uur.

Bekijk ook:
Hoeveel wachtgeld krijgen politici zoals Rutte?

Met een gemiddelde huidige stroomprijs (op het moment van schrijven) van zo’n 0,53 cent per kWh ben je dus voor een uurtje airco tussen de 0,53 en 1,35 euro kwijt, en dat is per uur. Als we er even vanuit gaan dat je een nachtrust van acht uur hebt, dan ben je dus per plaknacht maar liefst 10 euro kwijt. Je slaapt misschien comfortabel, maar je ligt aan het einde van de maand wel wakker van de stroomrekening. Voor het vergelijken van de energieprijzen kun je altijd kijken op de website van de Consumentenbond.

ventilator airco

De kosten van een ventilator per nacht

Een ventilator koelt misschien iets minder effectief, op een snikhete nacht verplaatst hij alleen maar warme lucht. Bij gebrek aan beter is het wel een goedkope manier om enigszins wat verkoeling in de klamme slaapvertrekken te realiseren. Een ventilator gebruikt slechts een fractie van de energie dat een mobiele airco gebruikt. Je bent voor een nachtje net 20 eurocent kwijt.

Bekijk ook:
Dit is het gigantische vermogen van zangeres Alicia Keys

Een ventilator heeft ook nadelen. Denk hierbij aan klachten zoals verkoudheid, irritante hooikoorts en een droge huid. Er wordt namelijk ook stof en pollen door de kamer geblazen. Vooral voor mensen met een allergie is het gebruik van een ventilator ‘s nachts af te raden. Gelukkig komt er na zonneschijn regen, en duurt het niet lang voordat we weer rustig kunnen slapen zonder wakker te liggen van die benauwde hitte.

ventilator

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.