10 Old school games die nog steeds razend populair zijn 12
Saved Read later
Deel dit bericht

10 Old school games die nog steeds razend populair zijn

Je kent ze wel, de golden oldies van de games. Spellen die zo goed waren, zo bijzonder of zo vooruit liepen op hun tijd dat zelfs van daag de dag er nog genoeg fans zijn die ze spelen. Sommige games hebben intussen een ware ‘cult status' gekregen.

Houd je van gamen dan heb je ze misschien allemaal wel eens gespeeld en speel je enkele misschien nog steeds. Zie je games die je nog niet gespeeld hebt, dan is het zeker de moeite ze alsnog te spelen.

Hoewel de meeste games qua grafische kwaliteit achter zullen lopen op hedendaagse spellen zijn er gelukkig voor sommige genoeg mods om het spel meer dan speelbaar te krijgen soms zelfs op het grafische niveau van nu.

Voor andere zijn er inmiddels remakes met hogere grafische kwaliteit en sommige, tja daar zul je even wat moeten inleveren qua schoonheid op je scherm. Hier zie je de 10 old school games die nog steeds razend populair zijn.

Super Mario Bros

Het is 1983 en op de Famicon en Nintendo verschijnt Super Mario Bros. In de hoofdrollen Mario en zijn broer Luigi allebei loodgieters. Het spel speelt zich af in ‘Mushroom Kingdom' waar de broers als doel hebben Princess Toadstool te redden van eindbaas Bowser.

Het spel kwam in Japan uit op de Famicon en in Amerika en Europa op de Nintendo. Het spel was al snel razend populair en nu, meer dan 30 jaar later en vele Mario spellen verder blijft het een van de meest populaire spellen voor jong en oud.

Tetris

In 1984 kwam in de Sovjet Unie Tetris uit. Het spel waarin je blokjes moet stapelen won al snel aan populariteit. Hoewel net als Super Mario Bros. een vrij oud spel is het nooit uit de gratie gegaan bij de gamers. Vrijwel iedereen speelt het spel of heeft het gespeeld. Van het spel zijn intussen wereldwijd rond de 170.000.000 exemplaren verkocht wat het een van de best verkopende spellen in de wereld maakt. De bedenker vist echter naast de pot, omdat het spel gemaakt is in de Sovjet Unie heeft de bedenker nooit kunnen delen in de monsterlijke winst.

Ace Combat

In 1995 kwam op verschillende platforms Ace Combat uit. Zoals de naam al doet vermoeden stap je in het spel in een gevechtsvliegtuig en neem je het op tegen de vijand. Naast gevechtsvliegtuigen kom je ook fictieve vliegtuigen tegen en ‘boss-type' superwapens.

Vliegen is en blijft voor velen een droom, dit zorgt mede voor de populariteit van de vliegspellen. Ace Combat won aan populairiteit en het spel was in veel speel hallen te spelen. Het spel en later de spellen reeks ontwikkeld door Bandai Namco nemen de zesde plaats in van best verkochte spellen van het bedrijf. Zelfs vandaag de dag zijn er genoeg old school gamers die dit spel spelen.

Worms

Net als Ace Combat kwam Worms in 1995 op de markt. Het spel heeft een bizar concept, zwaar bewapende wormen strijden om te overleven. Het spel is turn based en elke speler heeft de leiding over enkele wormen. Van pistool tot bom, met de wormen voert men vervolgens oorlog om zo als enige speler over te blijven.

Het geweld is zo groot dat zelfs de aarde waar de wormen op en in zitten kapot gaat. Valt een worm van de ‘wereld' dan zal de worm ook sterven, zo kan door tactische inzet van zware wapens de aarde onder de denkbeeldige voeten van de wormen vandaan geschoten worden. Worms was en blijft geliefd bij vele. Na worms verschenen er nog vele vervolgen maar de klassieker daar kan geen vervolg tegen op.

Command and Conquer: Red Alert (1&2)

De koude oorlog was in 1996 al even voorbij echter in Command and Conquer: Red Alert was dit niet het geval, althans koud was de oorlog in het spel niet bepaald te noemen. In een alternatieve tijdlijn waarin met behulp van Albert Einstein Adolf Hitler uit de weg geruimd is, begon Stalin aan de verovering van Europa. De Russen nemen het op tegen de Geallieerde en met behulp van tanks, vliegtuigen, soldaten, super wapens barst de strijd los.

De speler kan een campagne spelen maar de skirmish mode van het spel is misschien wel het meest gespeeld. Red Alert was en blijft mega populair en met het vervolg Red Alert 2 uit 2000 is een spel wat ook al weer bijna 20 jaar na de lancering razend populair blijft. De makers van Command and Conquer zijn inmiddels bezig met het maken van een Remaster!

Dungeon Keeper

In 1997 kwam er een spel uit waarin je als duivelse baas van enkele monsterlijke onderdanen de wereld kon overnemen door kerkers te bouwen en ‘helden' te verslaan. Met vele monsters bouw je uitgebreide tunnelnetwerken en natuurlijk: slaap vertrekken, voedselkamers, trainingsruimtes en martelkamers. Hoe beter je kerker hoe sterker de monsters zijn die je komen helpen in de strijd tegen de helden. Dungeon Keeper is grappig, uitdagend en vrij uniek.

Er is een vervolg Dungeon Keeper 2 en er was het plan voor een Dungeon Keeper 3 echter dit spel is nooit uitgebracht. Dungeon Keeper was een ‘one of a kind' spel en is mede hierdoor nog steeds populair onder vele gamers, zo populair dat er in 2013 een mobile variant van het spel is uitgebracht.

Age of Empires II

Misschien wel de absolute koning van de strategie spellen, Age of Empires II veroverde in 1999 de harten van vrijwel elke gamer. Grondstoffen verzamelen, bouwen aan een rijk en met je ridders de wereld overnemen bleek een gigantische succes. Age of Empires II was groot, er waren veel verschillende volken waarmee je het spel kon spelen elk met hun eigen kwaliteiten en minder sterke kanten.

Het spel kreeg al snel een gigantische fanbase en dit resulteerde in 2013 tot de creatie van een HD versie van het spel. HD was echter niet genoeg en zo kwam er in 2018 een ‘definitive edition'. De Age of Empire reeks is na Age of Empires II doorgegaan maar voor vrijwel elke speler bleef deel twee toch het beste. Twee remakes verder is het spel tegenwoordig weer prima te spelen en mocht je er in 1999, 2013 en 2018 nog niet aan begonnen zijn, raden we je zeker aan dit spel snel te gaan spelen.

Vampire the Masquarde: Bloodlines

Geen enkel spel laat je het leven van een vampier beleven zoals in Vampire the Masquarade: Bloodlines, het vampiren spel wat in 2004 uitkwam. In deze duister Actie-RPG kun je kiezen uit verschillende vampiren clans elk met hun eigen specialiteiten. Het spel neemt je mee in de wereld van de ‘kindred' van Santa Barbara tot hartje Los Angeles. Je zuigt bloed uit niet vermoedende passanten, verslaat demonen en andere vampiers. Je breekt in om bloed te stelen uit de bloedbank en natuurlijk verander je ook nog iemand in jouw ‘goul' een gewillige slaaf waar je altijd even lekker je rode sapje uit kunt tappen.

Het verhaal is ijzer sterk, er is zelfs een serie op t.v. over gekomen en intussen heeft het spel een ware ‘cult' status gekregen. Heb je het spel nog niet gespeeld dan raden we je aan dit snel te doen voordat na lang wachten Vampire the Masquarade: Bloodlines 2 uitkomt in maart 2020.

S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl

Deze horror shooter jaagt je sinds 2007 de stuipen op het lijf. In een alternatieve geschiedenis waar een tweede explosie plaats heeft gevonden in de Vladimir Ilyich Lenin Nuclear Power Plant beter bekend als Chernobyl. In het spel komt de speler agressieve mutanten tegen in zijn zoektocht naar ‘Strelok' binnen de exclusive zone van Chernobyl.

Naast mutanten zijn ook de planten gemuteerd en komt de speler nog enkele andere verassingen tegen. S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl was populair genoeg voor een prequel: S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky en een sequel S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat. Fans gingen zelfs zo ver dat ze S.T.A.L.K.E.R. Oblivion Lost maakte met ‘cut content' van de originele spellen.

S.T.A.L.K.E.R. heeft nog steeds veel fans en de meeste zullen zeggen dat S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl de beste van de reeks is. Houd je van horror is dit spel een echte aanrader.

The Elder Scrols V: Skyrim

Is een spel old school terwijl het pas acht jaar oud is? Misschien niet helemaal maar acht jaar is toch ook best wel weer oud voor een computerspel. Skyrim komt daarom ook in de top 10. Het spel was fenomenaal voor zijn tijd, en met een uitgebreide mod comunity krik je het simpel op naar 4k. Skyrim is en blijft mede door de modders bijzonder populair, zelfs na de launch van The Elder Scrols Online blijft Skyrim voor velen toch het betere spel van de twee.

De map is groot, het verhaal is goed en met de side quest is er genoeg te beleven in Skyrim. Maak een ‘Dragon born' naar eigen inzicht en verpletter je vijanden. Met de DLC's komt er nog een hoop verhaal bij en de mods, tja bedenk het maar en je kunt het waarschijnlijk downloaden voor in Skyrim. Dit spel is een must voor elke gamer!

Bekijk ook:
Quiz: Herken jij deze oude games?

Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.