Welke oogkleur komt het minste voor? 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Welke oogkleur komt het minste voor?

Weet jij welke oogkleuren het minste en meeste voorkomen in de wereld? In dit artikel geven we een overzicht van alle oogkleuren en hoe vaak deze wereldwijd én in Nederland voorkomen!

  • Bruin is de meest voorkomende oogkleur in de wereld.
  • In Nederland hebben de meeste mensen blauwe ogen.
  • Grijs, groen, rood en violet zijn de oogkleuren die wereldwijd het minste voorkomen

Bruine ogen

Bruine ogen komen het meeste voor in de wereld. Volgens WorldAtlas zou bijna 80 procent van de wereldbevolking bruine ogen hebben. Bruine ogen komen vooral voor in het zuidelijk halfrond, en zijn iets minder aanwezig op het noordelijk halfrond. Zo heeft ongeveer 90 procent van de mensen in Oezbekistan bruine ogen, terwijl dat percentage onder de 10 procent ligt in IJsland.

De meeste mensen hebben dus bruine ogen, en dat is eigenlijk niet zo verrassend. Waarschijnlijk had vroeger iedereen bruine ogen, maar is dat na een mutatie in der loop der tijd veranderd.

Overigens is bruin niet de meest voorkomende oogkleur in ons land, want de meeste Nederlanders hebben blauwe ogen volgens een onderzoek uit 2019.

Bekijk ook:
Video: Zo ziet de planeet Jupiter eruit

Bruine ogen

Blauwe ogen

Veel mensen in de wereld hebben dus bruine ogen, maar er zij er ook aardig wat blauwe ogen op de aardbol te vinden. Ongeveer 10 procent van de wereldbevolking zou blauwe ogen hebben. In Nederland ligt dat percentage echter veel hoger, want naar schatting heeft ongeveer 60 procent van de Nederlanders deze oogkleur.

Persoon Blue Eyes Photography

Hazel ogen

Er zijn ook heel wat mensen waarvan je de oogkleur als hazel kan beschrijven, want ongeveer 5 procent van de wereldbevolking heeft deze oogkleur. De oogkleur hazel is iets moeilijker beschrijven dan de andere oogkleuren, maar bij deze oogkleur bestaat je oog meestal uit verschillende groene en bruine tinten.

Hazel ogen

Grijze ogen

Grijs is een van de meest zeldzame oogkleuren, want naar schatting heeft slechts 3 procent van de mensen deze oogkleur. Mensen met deze oogkleur hebben weinig pigment in het oog, waardoor de iris een grijze tint krijgt. Deze oogkleur is vooral te vinden op het noordelijk halfrond.

Grijs Oog Van Man Met Letters Op De Huid Van Het Gezicht

Groene ogen

Groen is een van oogkleuren die het minste voorkomt. Wereldwijd heeft slechts 2 procent van de mensen groene ogen. In Nederland ligt dat percentage ietsje hoger, want heeft ongeveer 10 procent van de Nederlanders deze oogkleur.

Bekijk ook:
De leukste zomerstijlen om je sneakers mee te combineren

Fun fact: blauwe en groene ogen mogen dan wereldwijd weinig voorkomen. In sommige landen zie je bijna niet anders. Zo heeft bijna 90 procent van de IJslandse bevolking blauwe of groene ogen. Dat verschilt nogal met de rest van de wereld he!

Close Upfoto Van Een Vrouw Die Haar Gezicht Bedekt Met Sjaal

Andere oogkleuren

Er zijn ook nog mensen met een oogkleur die hier niet boven staat, al zal je die bijna niet tegenkomen. Zo lijkt het bij sommige mensen alsof ze rode of violetkleurige ogen hebben. Dit is vaak gerelateerd aan albinisme. Daarnaast zijn er ook mensen met twee verschillende oogkleuren. Hierbij hebben beide ogen een andere kleur. De medische benaming voor dit verschil is heterochromie.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

One Comment

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.