Zijn diepvriesproducten even gezond als verse? 13
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Zijn diepvriesproducten even gezond als verse?

Verse groente en vers fruit horen in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Beide bevatten een hoop goede voedingsstoffen en helpen je lichaam in de afweer tegen welvaartsziekten. Maar zijn diepvriesproducten even gezond als verse producten?

Helaas is de tijd voorbij dat vrijwel iedereen een moestuintje had en groente en fruit echt volledig vers op tafel kon zetten. Want zonder het volledig te kunnen beredeneren voel je wel aan dat deze groente en fruit het lekkerst is en ook het meest gezond. De praktijk is echter dat de meeste onder ons groente en fruit in de supermarkt moeten halen. Dan is met name voor groente er vaak alleen keuze tussen verse groente en groente in de diepvries. Welke keuze is nu de beste als je het uitsluitend bekijkt vanuit gezondheidsoogpunt?

Verse groente

Vaak heeft de verse groente die we kopen in de supermarkt of speciaalzaak al een behoorlijk reisje achter de rug voordat het ligt te pronken in de schappen. Dat kan in een vrachtwagen van de andere kant van het land zijn, maar evengoed kunnen jouw sperzieboontjes van de andere kant van de wereld komen.

De boeren weten dat de producten een periode onderweg zijn en ook niet meteen worden afgeleverd bij de consument. Daarom wordt verse groente al van het land gehaald voordat het rijp is voor consumptie. Onderweg moet het verder rijpen. Tijdens het transport wordt het vaak tere product zo goed mogelijk behandeld om de kwaliteit optimaal te houden. Maar omdat groente op deze manier niet de kans heeft gekregen om volledig te rijpen in de volle grond, mist het een deel van de voedingsstoffen die de groente heeft die van je tuin op het bord komt.

Ook verliest groente in de eerste dagen dat het van het land komt relatief veel stoffen die van belang zijn voor jouw gezondheid, zoals antioxidanten. Dat heeft te maken met het verlies aan vocht. Het kan niet worden voorkomen door een koel plaatsje onderweg en in jouw koelkast. Ook op dit punt legt de verse groente die je elders koopt het af tegen die uit de tuin.

Bekijk ook:
Er zitten beestjes in je aardbeien

Zijn diepvriesproducten even gezond als verse? 15

Groente uit de diepvries

In tegenstelling tot verse groente voor de verkoop wordt groente die wordt diepgevroren wel rijp van het land gehaald. Daarna gaat het snel: wassen, snijden, blancheren, invriezen en verpakken. Op de moderne bedrijven is dit hele proces in een paar uur klaar. Echter is het blancheren dat nodig is om de groente te kunnen invriezen een zwak punt in de keten. Op dat moment verliest de groente relatief veel goede voedingstoffen. Daarna blijft de kwaliteit ongeveer op hetzelfde niveau tot de houdbaarheidsdatum van het product.

Conclusie

Zowel bij de verse groente die je in de winkel koopt als de groente uit de diepvries is er verlies aan goede voedingstoffen als je deze vergelijkt met producten die direct uit de tuin komen. Het verschil tussen verse groente uit de winkel en uit de diepvries is gemiddeld echter nihil. De keuze daartussen kan je dus op praktische gronden maken. Neem dus zeker diepvriesgroenten als verse even ontbreken, ook deze zijn gezond.

Poll Diepvries of verse groente?

Diepvries0%
Verse0%
Van alles wat0%
Groente?0%
📊 Bekijk resultaten
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.