Private dining, iets voor jou
Saved Read later
Deel dit bericht

Private dining, iets voor jou?

Ken jij private dining al? Het zal niemand zijn ontgaan dat de coronacrisis de horeca extreem heeft geraakt. Dat uitte zich in veel meer thuisbezorgde maaltijden. Als je vandaag de dag geen zin of tijd hebt om te koken is de keuze beslist niet meer beperkt tot een aantal pizza’s. Je kan vrijwel ieder gerecht nu bij de voordeur laten bezorgen. Dat gaat van een frietje tot haute cuisine.

Toch zijn veel koks, ook in het hogere segment, vertrokken uit de horeca. Het is immers iets compleet anders om ‘op afstand’ te koken dan voor een echt publiek. Veel van deze toppers hebben voor een ander beroep gekozen. Het is ook niet waarschijnlijk dat ze terug zullen keren in de keukens van de horeca. Maar een aantal koks heeft gekozen voor een nieuw concept: private dining.

Wat is private dining?

Wat is private dining dan precies? Stel: je hebt geen zin in koken, maar bent ook niet enthousiast over een thuisbezorgde maaltijd. Dan kan je het ook nog anders doen: je laat gewoon een topkok bij je thuis komen, eventueel met een hulpje. De tafel wordt perfect opgemaakt en de kok gaat aan de slag met een lekkere maaltijd. In de voorbereiding is uitvoerig geïnformeerd naar mogelijke voedselallergieën en zaken die niet in de smaak zouden vallen. Daarna is het een verrassing wat er op het menu staat.

Een goede kok kan uiteraard lekker koken in iedere keuken waar je hem of haar neerzet. Er zijn geen kledingvoorschriften dus je kan kiezen om dressed-up aan tafel te verschijnen of gewoon in je pyjama, de kok maakt het niet uit. Uiteraard wordt de keuken schoon achtergelaten en de vaat afgewassen. Private dining wordt in Nederland ook wel een thuisdiner genoemd.

Private dining kwam al voor bij bekende Nederlanders

Het is waarschijnlijk best vaak prettig om een bekende Nederlander te zijn. Als je wereldberoemd bent in Nederland, heb je uiteraard een streepje voor op divers gebied. Er zijn echter ook nadelen. Vaak wordt niet beseft dat je niet 24/7 die BN’er wilt of kunt zijn. Dat betekent dat je vaak in een restaurant niet de mogelijkheid hebt om op je gemak te eten. Veel andere bezoekers lijken er van overtuigd te zijn dat je graag even een woordje met ze wil wisselen. Als dat niet gebeurd word je al snel van arrogantie beschuldigd. Er was dan ook voor corona al een beperkt aantal koks dat af en toe de keuken van het restaurant verliet om bij beroemdheid thuis te gaan koken. Nu is dat voor iedereen mogelijk, want private dining neemt steeds meer toe.

Bekijk ook:
Top 10 duurste eten ter wereld

De vindbaarheid is nog een probleem

Het is voor de consument nog wel even zoeken op het net. Veel koks zijn pas onlangs begonnen met hun diensten nadat de coronabeperkingen minder zijn geworden. Als de nieuwe groep ZZP’ers moeten ze nog wennen aan hun nieuwe status en ontbreekt het nog aan professionaliteit op de websites. Dat wordt inmiddels ondervangen door een platform als Chefmaison. Hier kunnen de thuiskoks zich aanmelden zodat de potentiële klanten de keuze kunnen maken uit diverse specialisten. Daarna is het een kwestie van een afspraak maken en kunnen de voorbereidingen beginnen. In de afgelopen weken is het aantal thuiskoks op het platform al verdubbeld en dat zegt al genoeg over de interesse van de koks en de belangstelling van het publiek.

Thuis uit eten de nieuwe standaard?

Is het een hype of wordt het de nieuwe manier van uit eten thuis? Ook elders in Europa is het idee opgepikt en het klinkt toch beslist aantrekkelijk voor een bijzonder etentje. Moet je rijk zijn om je private dining kunnen veroorloven? Dat moet je zelf beoordelen. Voor een standaard menu met voorafje en toetje betaal je bij chefmaison € 100 per persoon. Het meest luxueuze maal kost € 150. Daarbij moet je de drankjes zelf schenken al kan je uiteraard wel advies krijgen wat het beste smaakt bij een bepaald menu.

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

937

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.