De kaashack bedreigen hackers de levering van ons dagelijks brood(beleg)
Saved Read later
Deel dit bericht

De kaashack: bedreigen hackers de levering van ons dagelijks brood(beleg)?

Het wordt inmiddels al de ‘kaashack’ genoemd. Als je de komende week op zoek gaat naar voorverpakte kaas voor je brood of andere verswaren, bestaat het risico van een lege schap. AH was de eerste supermarkt die het tekort aan kaas heeft gemeld. Dit geldt zowel voor de fysieke winkels als de online bestellingen. Het probleem zit in de logistiek, volgens mededeling.

Wat is de kaashack?

Wat is de kaashack dan precies en wat heeft dat te maken met onze supermarkten? Meer direct werd door Omroep Flevoland gewezen op Bakker Logistiek in Zeewolde. Indien je wel eens door de polder bent gereden, heb je wellicht het grote aantal vrachtauto’s van dit bedrijf zien staan. Een enorm distributiecentrum midden tussen al het groen. De journalisten uitten vanochtend al het vermoeden dat Bakker het slachtoffer is geweest van een hack. Vanmiddag kwam er een verklaring van Bakker dat het inderdaad ging om gijzelsoftware. Een tijdlang waren er minder leveringen mogelijk. Volgens Bakker zou dat geen lege schappen opleveren. In de praktijk lijkt dit nu wel te gebeuren, hoewel het probleem inmiddels opgelost lijkt te zijn. Het kan nog wel enkele dagen duren voor alles hersteld is.

Nederlandse bedrijven zijn kwetsbaar voor hacks

De situatie rond de levering van kaas en verswaren komt in een week waarin de Cyber Security Raad, een overheidsorgaan, erop wijst dat er veel mis is met de ICT als het aankomt op beveiliging. Een groot aantal bedrijven in ons land is niet in staat om zelfs de meest basale aanval te weerstaan. Daarbij neemt het aantal hacks nog steeds toe. De speciale afdelingen van politie die hiervoor zijn gevormd, raken snel overbelast. Dit gebrek aan bescherming bestaat niet alleen bij kleine bedrijven. Ook bedrijven die vitale functies vervullen in ons dagelijks leven worden bedreigd. Dit geldt bijvoorbeeld voor het betalingsverkeer, elektriciteit en watervoorziening. Vorige week werd Waternet onder verscherpt toezicht gesteld vanwege het risico van een hack. Aan die dreiging kan inmiddels ook de voedselvoorziening worden toegevoegd.

Bekijk ook:
Miljard Android-apparaten gevoelig voor hackers

Op zoek naar willekeurige slachtoffers

Volgens de Cyber Security Raad denken veel bedrijven ten onrechte dat ze geen slachtoffer zullen worden van een hack omdat er weinig te halen zou zijn. Dat is een groot misverstand, omdat hacks vaak niet bewust op een bepaald bedrijf worden gericht. Door hackers wordt op het net gezocht naar zwakke punten in de beveiliging van een omgeving. Pas als er toegang is gerealiseerd, gaan de criminelen op zoek naar een methode om geld te verdienen. Dat kan zijn door het vergaren van informatie over contacten van het bedrijf maar ook door het blokkeren van informatiesystemen. Chantage is ook altijd een optie. Bij een bedrijf als Bakker, dat geen moment kan zonder een goed informatiesysteem, is dat de meest aannemelijke optie.

Kaashack

Een toekomst vol bedreigingen

Er is nog weinig bekend over de ‘kaashack’, hoewel het bedrijf in een verklaring inmiddels bekend heeft gemaakt dat het om ransomware of gijzelsoftware ging. Daardoor kon het bedrijf niet meer bij bepaalde informatie komen, die essentieel was voor de leveringen. Via back-ups kon de benodigde informatie toch betaald worden. Het bedrijf wil er niets over loslaten of de criminelen losgeld hebben ontvangen.

Het geeft weer aan hoe kwetsbaar onze complexe samenleving is geworden. Over het tekort aan toiletpapier bij de aanvang van de coronacrisis zijn veel cynische grappen gemaakt. De kaashack zal zonder meer ook inspireren tot veel grappen en cartoons. Helaas is er ook een veel minder grappig aspect aan de zaak.

Bekijk ook:
Is een oorlog nog te voorkomen?

Door het ontregelen van één schakel in de keten kan zelfs onze voedselverzorging in gevaar worden gebracht. Cybercriminelen zullen deze zaak ook beslist volgen. Het valt beslist niet uit te sluiten dat er nog meer van dergelijke aanvallen zullen volgen. De Cyber Security Raad adviseert de overheid dan ook met spoed vele miljarden vrij te maken om ons land beter te beschermen tegen cyberaanvallen. Die komen vandaag de dag niet alleen van criminelen, maar ook van landen die het minder goed met ons voor hebben. Het is dan ook niet verbazingwekkend, dat de Raad het twee voor twaalf noemt op het gebied van cybersecurity.

Bekijk ook:

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.