Op het gebied van voedsel zijn er heel veel trends. Een tijd geleden waren superfoods in opkomst. Deze trend lijkt nu weer wat afgezwakt. Er zijn weer andere trends boven komen drijven. En deze keer zijn die trends niet alleen bijzonder, maar ook lekker en gezond. Dit zijn 5x opvallende eettrends van dit moment.
Foodboxen gebruiken
Heb je eigenlijk te weinig tijd om uitgebreid recepten te zoeken en boodschappen te doen? Dan is een foodbox een goede oplossing. Foodboxen, zoals HelloFresh, bestaan al een tijdje. Maar sinds corona zijn ze weer echt helemaal trending. Je kunt gemakkelijk en snel aan je boodschappen komen zonder dat je naar de winkel hoeft te gaan. En je hebt altijd een lekkere en originele maaltijd die je zonder foodbox waarschijnlijk nog niet had bedacht.
Groenterijst maken
Gewone rijst bestaat uit rijstkorrels. Dit zijn eigenlijk granen en dus vallen ze in dezelfde categorie als brood en pastagerechten. Er zitten geen gluten in, maar wel veel zetmeel en dus koolhydraten. Daarom is groenterijst nu helemaal in. Deze ‘rijst’ kun je zelf maken van bijvoorbeeld broccoli of bloemkool. Maar ook koolraap en diverse andere groentesoorten zijn hier geschikt voor. Je kunt met groenterijst net zulke lekkere rijstrecepten maken als met gewone rijst. Een enorme plus: je gerechten bevatten veel minder calorieën en ze passen in vrijwel elk dieet.
Vaker vegetarisch
Nog een opvallende eettrend: we gaan vaker vegetarisch eten. Toch komen er niet zoveel echte vegetariërs bij. Er zijn vooral veel mensen die zich realiseren dat het helemaal niet nodig is om elke dag vlees te eten. Zij eten bijvoorbeeld 1 of 2 dagen per week vegetarisch, terwijl ze op andere dagen wel vis of vlees eten. Vegetarisch eten wordt een trend en waar dat eerst werd gezien als luxe wordt het nu langzaam het nieuwe normaal. In ieder geval vallen vegetariërs steeds minder vaak buiten de boot.
Plaatselijk kopen
Supermarkten maken flinke winsten, terwijl boeren een stuk minder verdienen. Natuurlijk is een supermarkt handig, maar toch is er een duidelijke verschuiving in de richting van plaatselijke aanbieders. Mensen halen bijvoorbeeld sneller aardappels en groenten bij een boer uit de buurt. En ook andere streekproducten vinden gretig aftrek. We worden ons steeds meer bewust waar de producten die we eten nu eigenlijk vandaan komen.
Minder weggooien
Een laatste opvallende eettrend gaat niet eens om wat we eten, maar om wat we ermee doen. Jaarlijks worden er tonnen eten weggegooid in Nederland. Dat dat niet door de beugel kan is iets waar we het allemaal over eens zijn. Maar wat doen we eraan? Er zijn steeds meer slimme manieren om minder voedsel te verspillen. Dat begint natuurlijk al bij bewust boodschappen doen in de winkel. Maar je kunt ook gebruik maken van extra kortingen voor producten die binnenkort over de datum gaan. En er zijn ook initiatieven die bijvoorbeeld het weggooien van voedsel bij restaurants beperken. Weggooien is niet meer de trend en kliekjesdag is weer helemaal terug van weggeweest.
Eettrends zijn van alle tijden. Elk jaar duiken er nieuwe trends op en verdwijnen oude trends weer. Sommige trends zijn blijvertjes, zoals het koolhydraatarm dieet dat al jarenlang in is, samen met een aantal andere bekende dieet trends. Laten we hopen dat ook deze 5 eettrends blijvend zijn, want ze zijn allemaal nuttig en beter voor het milieu, de gezondheid en de portemonnee.
Plaats een reactie