xtc
Saved Read later
Deel dit bericht

XTC pillen op doktersrecept: binnenkort kan het

Even in je festival-outfit naar de dokter voordat je gaat spacen op een feestje. Dat zou binnenkort zomaar werkelijkheid kunnen worden, want de politiek en drugsonderzoek gaan met elkaar in gesprek over MDMA op recept. Het kan dus zomaar zijn dat je binnenkort een paar XTC-pillen naast je hooikoortspillen kunt declareren bij de zorgverzekering.

MDMA op therapeutische basis

Er wordt al langer onderzoek gedaan naar de werking van MDMA, de werkzame stof in XTC pillen. Wij weten allemaal allang dat we er erg gelukkig en vrolijk van worden, en dat we er lekker op gaan met de juiste muziek, maar vanuit de politiek is er nu dus ook interesse. De Kamer spreekt vandaag met experts over het gebruik van MDMA op therapeutische basis, zoals bij hardnekkige drugsverslaafden.

En dat is niet zonder reden. Tijmen Bostoen is psychiater bij het ARQ-centrum en werkt nauw samen met Rick Doblin, een Amerikaanse gerenommeerde wetenschapper die al decennia onderzoek doet naar MDMA. De twee kijken vooral naar de werking bij depressieve patiënten waarbij de gangbare medicijnen geen werking meer hebben. De resultaten waren zeer positief in Amerika, dus wil Bostoen ook in Nederland een eenzelfde onderzoek gaan uitrollen. Ook de drug LSD is onderzocht door Doblin.

Bekijk ook:
De 10 meest huiveringwekkende wezens ooit gevangen op camera

xtc pillen

 

Recreatief gebruik van XTC

Het is echter niet zo dat een arts MDMA zomaar voor gaat schrijven als de politiek groen licht geeft. Er gaat een proces aan vooraf waarbij er eerst onderzoek wordt gedaan naar de patiënt, waarna de MDMA onder toezicht wordt toegediend. Het is voor partygangers dus een stuk makkelijker om even bij de plaatselijke dealer wat volwassen snoepgoed te kopen, want dat gaat een stuk sneller.

Feesten op de kosten van je zorgverzekering is dus een beetje kort door de bocht, maar het feit dat het gebruik van drugs als geneesmiddel bespreekbaar wordt gemaakt is al een stap, want in feite hebben we allemaal drugs in ons medicijnkastje, toch? Al zijn die pillen onder overheidstoezicht gefabriceerd in een fabriek, en niet onder toezicht van Ferry Bouman in een schuur in Brabant.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.