Graf Sint Nicolaas gevonden
Saved Read later
Deel dit bericht

Graf van Sint Nicolaas gevonden onder Turkse kerk

Istanbul – Voor alle kinderen onder ons is het aan te raden om even te stoppen met lezen, gezien een opgravingsteam een opmerkelijke opgraving gedaan heeft: het graf van Sint Nicolaas. In Nederland en omgeving staat hij ook wel bekend als Sinterklaas. De archeologen hebben het graf gevonden in een Turks plaatsje genaamd Demre.

Heilig voor velen

Sint Nicolaas was bisschop van de plaats Myra, wat een Romeinse stad was gedurende het leven van de heilige. Hij leefde van het jaar 270 tot 6 december van het jaar 343. Het christendom begon rond deze periode de staatsgodsdienst te worden van de Romeinen. De huidige stad Demre is als het ware bovenop Myra gebouwd.

Sint Nicolaas heeft na zijn leven veel bekendheid weten te vergaren. Nadat Myra ruim een eeuw na zijn dood deel uit begon te maken van het Byzantijnse Rijk, hebben de Byzantijnen zijn verering verspreid in onder meer Rome en vele delen van West-Europa. Daarnaast is hij ook in Rusland een erg belangrijk heiligman.

Bekijk ook:
De 10 meest huiveringwekkende wezens ooit gevangen op camera

“Extra waarde aan de kerk”

De vondst van het graf is een belangrijke ontdekking. Hoe ze het graf hebben weten te ontdekken, is met behulp van erg oude foto’s uit 1910. Sint Nicolaas werd in de zesde eeuw vereerd als heilige door de Byzantijnen, waarna er in diezelfde eeuw een nieuwe kerk werd geplaatst bovenop de kerk waar hij in lag begraven.

Dankzij de details die op enkele foto’s uit 1910 stonden, kwamen de archeologen een indicatie van waar de oorspronkelijke kerk zich precies bevond. Door opgravingen zijn ze vervolgens op deze kerk gestuit, met daarin het graf en de vloer waarover de heilige gelopen heeft. Deze vloer zal dan ook deel zijn van een tentoonstelling.

Osmar Eravsar, hoofd van het provinciale culturele erfgoed, meldt aan het Turkse persbureau Demirören News Agency weten dat het een “belangrijke ontdekking” is, die “extra waarde aan de kerk zal geven.”

Italianen werken niet mee

Nu we het graf van Sint Nicolaas gevonden is, samen met de vloer waarover hij liep, is het natuurlijk de vraag of de heilige zélf zich daar ook bevindt. Dit is echter niet het geval. De beenderen van Sint Nicolaas zijn namelijk al een lange tijd Turkije uitgehaald.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Een stel Italiaanse zeelieden hebben de overblijfselen van de heilige in 1087 overgebracht naar Bari, een stad in Zuid-Italië. Hier is hij in een crypte gelegd van de Sint-Nicolaasbasiliek, waar hij nog steeds door velen wordt vereerd. Ook Russische pelgrims komen nog vaak naar de stad.

Hoewel Turkije meerdere malen heeft gevraagd om de overblijfselen van Sint Nicolaas terug te krijgen, lijkt Italië hier helaas nog steeds geen gehoor aan te geven.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.