Krampus

Krampus. De demon van de feestdagen

0 Shares

Stoute kindertjes krijgen straf als ze het afgelopen jaar niet lief zijn geweest. Aan het eind van het jaar maakt Sint Nicolaas de balans op. Dan kijkt hij in zijn grote boek en besluit welk kind wordt overladen met cadeaus en wie er gestraft gaat worden voor ondeugend gedrag.

In ons kikkerlandje is de metgezel van de Sint een vieze man met een kleurrijke outfit dat je reet bont en blauw slaat met een roede. Terwijl hij salto’s maakt en je bekogeld met pepernoten stopt hij je in een jute zak, zodat je in Spanje de toiletten en slaapvertrekken schoon mag boenen. Maar als je als kind opgroeide in de Alpen-regio’s dan stond je een ander lot te wachten bij ondeugend gedrag.

Een demon neemt je mee

Krampus neemt je op zijn roede mee naar het donkere bos. Waarna je je ouders nooit meer zult zien. Soms stopt hij je ook in een zak.

Bekijk ook:
Kim Beumer, de advocate van Jamie Vaes, deelt prachtige foto’s op Instagram

In de folklore van Oostenrijk, Beieren en Hongarije was de rechterhand van Sint-Nicolaas geen acrobaat met een vies gezicht. Daar wordt hij ondersteund door Krampus, een demon met een gezicht dat je nooit meer vergeet. Zijn zwarte vacht, scherpe klauwen en hoeven hoor je stompen en krassen op de trap naar boven, rechtstreeks naar jouw slaapkamer. Daar komt hij je halen, je afranselen en daarna neemt hij je mee naar het donkere bos. Je ziet je ouders nooit meer. Eigen schuld, dan had je maar lief moeten zijn.

Krampussen op de straten

 

Ze lopen op straat en jagen ouders en kinderen angst aan door lawaai te maken met roestige bellen en kettingen. Zo verdrijven ze kwade geesten die rond midwinter aanwezig zijn.

Het is traditie in deze regio’s om je te verkleden als Krampus. Ze komen vaak samen met Sint-Nicolaas de huizen in om kinderen angst aan te jagen. Maar dat gebeurt gelukkig wel met een knipoog. Ze lopen ook op straat, met een hoop kabaal. Er zijn prachtige outfits en maskers te koop die het stoutste kind doet verbleken. Krampus is onlosmakelijk verbonden met de Sint in de Alpen. En stiekem houden ze daar allemaal van hem.

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

477
NIEUWS
POLLS
QUIZZEN
SHOPPING

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.