Deze kerk is versierd met botten van tienduizenden overledenen 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Deze kerk is versierd met botten van tienduizenden overledenen

Durf jij het Ossuarium van Sedlec, dat beter bekend staat als de bottenkerk, te bezoeken? Deze Tsjechische rooms-katholieke kapel is versiert met skeletten van 40.000 tot 70.000 personen. Een beetje griezelig is het zeker, maar dit weerhoudt de vele toeristen er niet van om een bezoekje te brengen aan deze ‘heilige’ plek.

De bottenkerk

In eerste instantie zal een voorbijganger niet erg onder de indruk zijn van deze kapel, die gelegen is naast Praag in kleine stadje Kutná Hora. Erg groot is het Ossuarium van Sedlec niet. Vanaf de buitenkant lijkt het op elke andere kerk die je, dan al niet onder dwang, hebt bezocht tijdens je vakantie. Maar het feit dat deze kerk van binnen gedecoreerd is met ornamenten bestaande uit menselijke botten, zal dit kerkbezoekje toch wel net eventjes iets anders maken dan gebruikelijk.

Hoe komen al die botten daar?

In 1278 legde Henry, abt van Sedlec, de tocht naar Jeruzalem af om daar een handjevol aarde mee te nemen van de plaats waar Jezus Christus zou zijn gekruisigd. Deze aarde strooide hij vervolgens thuis uit over de begraafplaats van Sedlec, waardoor dit de beroemdste rustplek van Europa werd. Alle rijke mensen wilde hier dan ook uiteraard begraven worden. Dit in combinatie met de plaagepidimie uit de 14e eeuw en de oorlog in het gebied, zorgde ervoor dat de begraafplaats al snel overbevolkt raakte.

Bekijk ook:
De 10 meest huiveringwekkende wezens ooit gevangen op camera

Men besloot na 1400 een kerk te bouwen met daaronder een kapel om alle overgebleven menselijke resten van de begraafplaats op te slaan, zodat er weer ruimte gemaakt kon worden voor nieuwe plekken. In opdracht van de rijke familie Schwarzenberg, ging beeldhouwer František Rint in 1870 aan de slag met het interieur van de kerk. Hoe de beste man precies op het idee is gekomen om hiervoor menselijke botten te gebruiken is niet duidelijk. Hij heeft het idee van roeien met de riemen die je hebt in ieder geval wel heel letterlijk genomen…

Het Ossuarium van Sedlec bezoeken

De bottenkerk is makkelijk te bereiken vanuit het centrum van Praag met de trein. Bij de kapel vind je ook nog een aantal kleine souvenir zaakjes en winkeltjes. Kleine disclaimer is dat er vanaf 1 januari 2020 geen foto’s meer gemaakt mogen worden in de bottenkapel. Naast dat ze met dit verbod het heilige karakter van de plek willen benadrukken, vormen de vele selfie sticks ook een gevaar voor de lugubere versiering van de kapel.

Bekijk ook:
10 Nederlandse uitvindingen die de wereld veranderden
2.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.