Wat leren we van mensen met spijt van coronapuppy’s? 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat leren we van mensen met spijt van coronapuppy’s?

Is de term ‘coronapuppy’ terecht, en wat zijn de gevolgen van de lockdown in puppyland? Puppygroep.nl ging op onderzoek uit en ondervroeg maar liefst 1373 hondeneigenaren die puppy’s kochten in coronatijd.

3 x Dit gebeurde er in de coronatijd

Dat het voor hondenfokkers tijdens de lockdown op z’n zachts gezegd gekkenhuis was, is geen geheim. Veel mensen werkten thuis en dat bleek een ideale periode om een huisdier aan te schaffen. Hoe gaat het nu met deze mensen, en zijn ze nog steeds gelukkig met hun puppy’s?

1.    De prijzen van puppy’s stegen

Het is niet verrassend dat een toename in vraag zich vertaalt in hogere prijzen. Zo werden er in 2021 en 2022 ruim twee keer zoveel puppy’s verkocht in de prijsklasse €2.001 tot €2.500 ten opzichte van 2020. Ook ontstond er een nieuwe prijsklasse, namelijk voor hondeneigenaren die meer dan €3.000 neertelden voor hun pup.

2.    Puppykopers waren impulsiever

Wanneer spreken we van een impulsaankoop als het gaat om puppy’s? Laten we zeggen een maand, van oriëntatie tot daadwerkelijke aankoop. Er zijn immers ook puppykopers voor wie dit aanschafproces langer dan een jaar duurt. En die waren er gelukkig nog steeds! Echter zagen we ook een plotselinge stijging in de categorie ‘minder dan 1 maand’ en zichtbare afnames in ‘3 tot 6 maanden’, ‘6 tot 9 maanden’ en ‘9 tot 12 maanden’.

Wat leren we van mensen met spijt van coronapuppy’s? 15

3.    Niet iedereen was blij met hun puppy

Hoewel een merendeel, maar liefst 80 procent, aangaf gelukkiger te zijn sinds de komst van een puppy, gold dat niet voor iedereen. Zo gaf 1 procent namelijk aan puppyspijt te ervaren. Dat lijkt op het eerste gezicht niet veel, tot je je bedenkt dat er jaarlijks in Nederland zo’n 150.000 puppy’s bijkomen.

Waarom hebben mensen puppyspijt?

Hoewel puppy’s aan de ene kant ontzettend schattig zijn, veranderen ze al snel in kleine landhaaien die je favoriete schoenen als kauwspeeltjes gebruiken. Uiteraard lieten we hondeneigenaren het antwoord op de vraag zo goed mogelijk beargumenteren. Hier volgen een paar reacties:

“Pup is erg bijterig, dominant en plast en poept als hij de kans krijgt in huis. Ik had gehoopt dat het zindelijk worden beter zou gaan. Vergt erg veel van me om er mee om te gaan.”

“We krijgen steeds meer het idee dat de fokster gelogen heeft. Onze pup bleek ziek te zijn toen we haar ophaalden; luchtweginfectie, blaasontsteking en een ontsteking bij de traanbuisjes.”

“Ik heb het werk dat een puppy in huis met zich meebrengt erg onderschat. Dagelijks stofzuigen, kastdeuren en muren schoonmaken, tuin opruimen, etc. Ook de schade die onze pup in de tuin aanricht vind ik vervelend.”

“Mijn man was geen fan van de hond, waardoor het nog meer extra stress in ons gezin brengt als onze pup wat vernielt.”

Bekijk ook:
Dit zijn de kleinste hondenrassen

Geen roze wolk

Volgens de Dierenbescherming worden er jaarlijks duizenden honden overgeplaatst, vooral vanwege een slechte voorbereiding. We zien dan ook graag dat mensen wat langer over het aanschafproces van een puppy doen en de tijd nemen om zich voor te bereiden. Een puppy is immers geen ding, maar een levend wezen dat elke dag afhankelijk van je gaat zijn.

7 tips voor een goede voorbereiding:

  1. Zorg dat het hele gezin het eens is met de aankoop van een puppy
  2. Maak duidelijke afspraken over de taakverdeling
  3. Verdiep je in de verschillende hondenrassen
  4. Neem de tijd om een betrouwbare hondenfokker te vinden
  5. Zoek informatie op over verschillende opvoedtechnieken, zoals dit artikel van Puppygroep.nl
  6. Slaap er nog een nachtje over
  7. Maak je huis en tuin ‘puppy-proof’

Vergeet niet te genieten!

Een puppy opvoeden is intensief. Zo doe je de eerste paar nachten waarschijnlijk geen oog dicht en moeten ze (ook ’s nachts!) om de paar uur uitgelaten worden. Gelukkig krijg je daar ook veel liefde en grappige momenten voor terug. Sta stil bij deze fijne momenten, want voor je het weet breekt de volgende fase aan: de puberteit!

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.